Hlavní navigace

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

20. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Filip Singer
Vánoční kapr vám bude chutnat dvojnásob, pokud si dáte záležet a koupíte rybu v co nejlepší kondici. Že kapra nejíte? Dejte si jinou, ale rovněž čerstvou rybu. Jak to poznat?

Rada číslo jedna zní možná podivně, ale rozhodně se jí držte. Čerstvá ryba musí být slizká.

Filip Singer
Filip Singer

Jistější je nákup kapra přímo z kádě než už zabitého

Když si kapra necháváte zabít a předtím si ho vyberete přímo z kádě, asi to tolik řešit nemusíte, stačí, když vypadá čile a má jasné oči, ale pokud kupujete rybu už zabitou, tohoto pravidla se držte u kádě stejně jako v kamenných obchodech s rybami.

Tam si rybu také očichejte, má vonět po vodě. Pach zvaný rybina, sice nevoní každému, ale je také v pořádku, na rozdíl od zatuchlosti nebo dokonce hnilobného zápachu. Kapři bývají cítit i po bahně, což není na závadu, ale pokud vám to vadí, ptejte se po rybách ze sádek, kde bývá proudící voda. Po bahně bývají cítit především ti, co byli vyloveni přímo z rybníka.

Jak se zbavit bahnité chuti? Kapří tipy a triky

Hnědá barva i maz vadí

Pokud jde o již zmíněné oči, musí být jasné a vypouklé, zatímco u žaber se zajímejte o jasně červenou barvu. Pokud má ryba zašedlé žábry a krev je nahnědlá nebo se kolem žaber či jinde objevuje nahnědlý maz, běže rychle jinam. Tahle ryba čerstvá nebude.

To, zda je svěží, si můžete ověřit i jednoduchým testem – když do ryby v oblasti břicha píchnete prstem, musí být na dotek pružná a důlek se za chvíli vyrovná, pokud ne, ryba už na pultě leží nějaký čas, a proto ji raději nekupujte. Ryby, které už na pultě nějaký čas leží, mají zapadlé oči potažené hlenem a měkké maso.

Kapra však nemusíte kupovat jen u kádě, ale také v specializovaných obchodech nebo ve velkých hypermarketech, které rovněž mívají oddělení čerstvých ryb. Nabízejí je buď přímo z nádrže, zabité nebo balené, ani těch posledních se přitom nemusíte bát, jen se zajímejte o datum balení. Pokud možno, kupujte ryby balené vakuově. Když se na povrchu rybího těla vysráží tekutina, měla by být čirá a ne mléčná, což je prvním znakem toho, že se ryba kazí.

Přečtěte si: Kapr ve vaně: největší stres v jeho životě

Když nechcete kapra

Někteří lidé kapra nejedí, ale ryby se vzdát nechtějí, místo něho volí například lososa (více Dáme si do nosa – lososa!). Na výběr je však mnohem více sladkovodních či mořských ryb. Slavnostní vánoční tabuli přitom prospěje, když zvolíte rybu čerstvou, nikoli třeba mraženou.

Bát se nemusíte ani u mořských ryb, protože pokud se správně chladí a je v bedně u ledu, vydrží čerstvá tři až čtyři dny, což na dopravu do Česka bohatě stačí. Při vlastním výběru pak sledujte stejné ukazatele jako u výše zmíněného kapra, tedy například stav očí i pružnost kůže.

  • Ano
    72 %
  • Ne, ale máme jinou rybu
    13 %
  • Ne, rybu na Štědrý večer nejíme
    15 %
Filip Singer
Filip Singer

Čerstvý kapr je slizký

Nechcete celou rybu ale jen několik kousků filet? Pak si je nechte nakrájet čerstvé, protože zatímco celé ryby mají ležet na ledové tříšti a ta by měla být nejen pod nimi, ale i kolem nich, filetám to nesvědčí – natahují do sebe vodu a blednou, samostatně položené na tácku zase osychají. Rybí filet by pak měl mít jednolitou pěknou barvu bez hnědých nebo žlutých flíčků, maso má být pevné a držet při sobě i na kosti.

Již zabitou rybu skladujte v chladničce, a to nejdéle dva dny, kdybyste ji tam měli mít déle, musí do mrazáku.

Pozor, někde by se vám mohli pokusit prodat již zmraženou a znovu rozmraženou rybu coby čerstvou, to se však v žádném případě nesmí. Poznáte to mimo jiné tak, že taková ryba nebude potažená slizem a nebude mít pružné maso.

Rady od profesionálního „kuchače“: Jak správně vykuchat kapra, aby neskončil v popelnici?

Jak poznat zdravou rybu?

  • Čerstvá ryba musí být slizká.
  • Ryba má vonět po vodě; pach rybiny je ale také v pořádku.
  • Pokud nechcete, aby byl kapr cítit po bahně, hledejte ryby ze sádek.
  • Oči ryby musí být jasné a vypouklé.
  • Žábry mají mít jasně červenou barvu
  • Píchněte do ryby v oblasti břicha prstem, musí být na dotek pružná a důlek se za chvíli vyrovná.
  • U balených čerstvých ryb vysrážená tekutina musí být čirá a ne mléčná.
  • Rybí filet by měl mít jednolitou barvu bez hnědých nebo žlutých flíčků, maso má být pevné a držet při sobě i na kosti.

Co je špatně:

  • ryba není slizká
  • zašedlé žábry
  • nahnědlá krev
  • nahnědlý maz kolem žaber či jinde
  • zapadlé oči
  • změklé maso, nepružná kůže
  • u balených čerstvých ryb vysrážená tekutina mléčně zbarvená
  • rybí filet – flíčky, změklé maso

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).