Hlavní navigace

Jak poznat dobré pomelo? Těžko

Sdílet

 Autor: photl.com
Nechutná vám grep ani pomeranč? Dejte si pomelo. Vitamínovou bombu, která vyléčí kašel, oteklý kotník i kocovinu. Jeho výběr ale připomíná příslovečné kupování zajíce v pytli.

Je to kulaté, zelené i žluté a úplně nahé to chutná nejlíp. Co je to? Pomelo, citrusový plod, který už pěknou řádku let rozšiřuje nabídku běžného sortimentu ovoce-zelenina. Přestože se na začátku své sezony prodává kilová koule za šedesát korun a jeho příprava před konzumací je zdlouhavá, zbývá po něm v regálech jen cenovka. Je výborné, plné vitamínů a umí léčit neduhy.

Jenže jsou tu jisté komplikace, které vám chuť k další koupi mohou vzít. Dost často se totiž stane, že pomelo je uvnitř suché jako troud a po šťávě zde není ani památky. Zjišťovala jsem u konzumentů i dovozců největšího citrusového plodu, jak poznat šťavnaté pomelo. A také odkud a kudy plody putují, i to, kdy jsou nejvhodnější ke konzumaci.

Pumelo, shaddock, pampelmoose, Citrus Grandis nebo Citrus maxima


Autor: photl.com

Pomelo chutná jako pomeranč křížený s grepem

Říkejte mu, jak chcete, slyší na všechna jména. Zvláště v Anglii budou hned vědět, který citrus si žádáte, když řeknete „šedok“. Tuto variantu svého jména přejal podle legendy po kapitánovi Shaddockovi, jež přivezl semínka pomela na Barbados. Tam ale není jeho pravá domovina. Pochází totiž z jihovýchodní Asie, pravděpodobně z Malajsie, Thajska či Indonésie.

Pěstuje se ale i v Číně, na Tahiti i v USA. Zvláště v Číně bez něj nemohou žít, je hlavní součástí novoročních pokrmů a mnoha léků. Traduje se tam, že kdo pomelo sní, dobře se mu vede. I proto je kdekterý čínský produkt plný semen, květů či kůry pomela, které prý odkáží odehnat zlé duchy. Trhači pomela tak mají honičku. I se stopkou ho otrhávají z cca patnáct metrů vysokého, trnitého stromu. 

Přečtěte si: Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Kudy tudy co Česka?

„Přeprava pomela z Číny trvá asi 6–8 týdnů, na lodích se uzavřou do speciálních boxů. Jedná se o jakousi formu zamrazení, aby se během této doby nestalo, že pomelo dozraje či se zkazí,“ říká majitel velkoobchodu Ovoce-zelenina Martin Urbánek, který k nám pomelo dováží. Přesto se plody těchto citrusů trhají nedozrálé, aby během následné přepravy po Evropě neskočily v kompostu. „Lodí se pomelo dopraví do Hamburku a vyjme se ze speciálních boxů. Při následném rozvozu kamiony po Evropě je tak proces zrání znovu obnoven,“ dodává Martin Urbánek. Teoreticky by tedy do obchodů mělo vstupovat pomelo zralé a připravené k rozebrání. Chyba.

Jak poznat zralé pomelo

V obchodech mi nebyl schopen poradit nikdo. Prodavači krčili rameny, kroutili hlavami a jediné, co jsem se dozvěděla, že by asi mělo být měkké. „Ano, zralé pomelo by mělo být na pohmat měkké. Jakmile se plod utrhne, od stopky začne žloutnout a tím i měknout. Podobně probíhá dozrávání i u ananasu. Nicméně jediný správný klíč k určení zralého pomela asi není,“ říká další z dovozců pomela Jan KrejčíOvoce-zelenina Krejčí

Dále čtěte: Co vyléčí chřipku dřív? Alternativní medicína, nebo farmaceutický byznys?

Bezva, takže měkké a nažloutlé. Jenže i takové jsem si koupila a už po rozkrojení mi bylo jasné, že tímhle sebe sama neuctím. Už po rozkrojení totiž poznáte, že tady něco nehraje, dílky pomela se oddělují od své hořké slupky, a nevoní tak dobře jako citrus plný šťávy. Prostě, pokud je pomelo uvnitř suché, žádným pohmatem, rentgenem či nadpřirozenými schopnostmi to nepoznáte. Až po vyprázdnění peněženky u pokladny a rozkrojení.

Martin Urbánek přichází na pomoc s praktickým tipem: „Podle mého teď ještě pomela konzumní zralost nemají, přestože už si je můžete v obchodech koupit. Ta pravá chvíle ke konzumaci nastane až koncem listopadu, ale spíš až začátkem prosince.“ Takže si nechme zajít chuť a potlačme touhu po neskutečné dávce vitaminu C (100 g pomela představuje až 130 % doporučené denní dávky) ještě pár dní.

Co s pomelem?

Hlavně ho nikdy nejezte jako pomeranč či grep. Pomelo si žádá trpělivost, nejprve ho oloupejte jako grep, a pak každý dílek zbavte tenké bílé slupky, prostě ho svlékněte i z negližé. Odborně se bílé slupce říká albedo. Je velmi hořké a zkazilo by vám požitek z jídla. Dále stačí připravit misku a vidličku a posílat do úst jeden dílek za druhým. A kdybyste měli dost, přidejte dílky pomela do asijských pokrmů. Výborně oživí i kuřecí ragú.

Poměrně netradiční je využití kůry pomela, z níž vyrobíte marmeládu, kandované ovoce, sirup anebo řízek. Skutečně, jsou i tací, kteří kůru obalí v trojobalu a oběd mají hotov. U kůry vám ale nikdo neřekne, čím byla ošetřována, a omytím se sice zbavíte povrchových nečistot, zbytky chemického ošetření ale zůstanou.

Čtěte dále: Citrusy jsou sice zdravé, ale kůra je plná nepříznivých éček

Pomelo se užívá při kocovině, žaludečních obtížích, kašli, zahlenění a na ošetření otoků. Je to prostě lékárnička v přírodním balení.

Ať už s ním naložíte jakkoliv, pamatujte, že pomelo rychle vysychá. Jakmile ho jednou nakrojíte, musíte ho urychleně spotřebovat. 

Máte nějaký trik na to, jak poznat už při nákupu dobré pomelo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).