Jak posilovat imunitu? Příjemně a celoročně

Autor: Isifa.cz

Oslabená imunita a nutnost jejího posilování se připomíná hlavně na podzim a v zimě. Přitom bychom se našemu zdraví měli věnovat po celý rok, léto nevyjímaje.

Jen tak budeme dobře připraveni právě na nástup nevlídného počasí a děti si z prvního kontaktu se školou spíš nepřinesou nějaké ty bacily. Na podzim se ukáže, jak jste v létě posílili imunitu, dalo by se říci.

„Dobrá péče o náš organismus by měla být trvalou záležitostí bez ohledu na roční období, jen tak můžeme být připraveni na podzim a zimu. Jde o to, že v organismu neprobíhají všechny změny stejně rychle, k uskutečnění některých je zapotřebí více času, proto nestačí začít se
starat o svou obranyschopnost až těsně před nástupem chladných podzimních dnů, je třeba se jí zabývat opravdu celoročně,“
říká Jitka VaníčkováHomeopatické poradny.

Teplé letní dny, kdy nachlazení nejsou tak častá, jako by lákaly hodit vše za hlavu. „Léto lidé často považují za období, kdy se nemusí imunitou zabývat. Spoléhají na sluníčko, které je nabíjí, a zvýšený přísun vitamínu D a C,“ míní Martin Dindoš z české společnosti, která se zabývá výrobou česnekové tinktury právě na posílení imunity.

Přitom právě léto nabízí ideální podmínky k tomu, abychom na zvýšení obranyschopnosti organismu zapracovali. Nevyplácí se začít na poslední chvíli, naše tělo potřebuje čas.

Napětí v rodině má vliv na imunitu dětí

Své imunitě prospějete, pokud vyrazíte k moři, jiný vzduch, energie i přímořské speciality udělají divy. Podle lékaře Jana Vojáčka z kliniky Endala je v létě důležité konzumovat dostatek ovoce a nepřetěžovat trávení těžkými jídly, pak se imunita posiluje přirozeně.

Jedním dechem však dodává, že ruku v ruce s imunitou jde dobrá psychická kondice. „Ta hraje jednu z nejdůležitějších rolí k udržení silné imunity,“ podotýká Jan Vojáček. Myslet na to je potřeba zejména s příchodem podzimu, kdy se začínají zkracovat dny, je méně sluníčka, a to se na naší psychice může podepsat.

Na fyzické obranyschopnosti nám nepřidá ani dlouhodobý stres, ať už z práce nebo třeba ze ztráty partnera. „Tady pomůže věnovat čas relaxačním technikám a dechovým, meditačním nebo jiným cvičením, které nám pomohou se s tímto druhem stresu vyrovnat,“ radí homeopatka Jitka Vaníčková.

Jan Vojáček přidává ještě jeden recept: nebrat sebe ani život příliš vážně a smát se. To doplnit vyváženou stravou a pohybem. „Je to skutečně takhle jednoduché, ale podívejte se kolem sebe, kolik lidí se těmito zásadami skutečně řídí,“ říká lékař celostní medicíny. Ten také zastává názor, že napětí u rodičů má spolu se špatnou stravou přímý vliv na oslabení dětské imunity. Ty jsou pak ještě náchylnější k nemocem. Přitom na děti, které čeká v září opět nástup mezi bacily prošpikovaný školní kolektiv, bychom měli nyní myslet zejména.

Tipy pro silnou imunitu:
  • Dbejte na vyvážený jídelníček přizpůsobený vašemu energetickému výdeji.
  • Mějte pravidelný přísun ovoce a zeleniny, můžete si z nich udělat i čerstvou šťávu. „Nejen kvůli přísunu vitamínů a minerálů, ale i z důvodu přísunu vlákniny a laktobacilů do střeva. Neboť v našem střevě se nachází část buněk našeho imunitního systému, takže péče o dobrý stav střeva je zároveň péčí o imunitu,“ vysvětluje Jitka Vaníčková.
  • Zařaďte do jídelníčku kysané mléčné výrobky.
  • Nebojte se česneku, má blahodárné účinky nejen pro posílení imunity a ne nadarmo se mu přezdívá přírodní antibiotikum.
  • Důležitý je dostatek vitaminu C, získáte ho nejen z citrusových plodů, ale i z dalšího ovoce a zeleniny, vysoký obsah má růžičková kapusta, brokolice či květák.
  • Dostatečně pijte, nejprospěšnější pro očistu našeho organismu od odpadních látek je čistá voda.
  • Otužujte se – můžete začít vlažnou sprchou a na teplotě vody postupně ubírat.
  • Nepodceňujte dostatek spánku.
  • Hýbejte se a sportujte; pokud to bude na čerstvém vzduchu, tím lépe.
  • Vyhněte se velkým změnám teplot, pokud máte klimatizaci, mějte ji správně nastavenou, ať po přechodu ven nevystavíte své tělo teplotnímu šoku.
11 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 2. 3. 2015 21:21