Hlavní navigace

Jak jíst při onkologické léčbě: Racionální výživa jde stranou

30. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidé s rakovinou by měli jíst co nejčastěji a to, na co mají chuť. Chuť do jídla je pro uzdravení stejně důležitá jako chuť do života.

Dobře živený člověk může lépe zdolat nádor a jeho léčbu. Nádor nelze vyhladovět, varují lékaři před občas šířenými „zaručenými radami“ a dietami. „Opak je pravdou, pokud pacient nejí, vezme si nádor výživu z těla, vyhladoví pacient a léčba hůře zabírá,“ říká Petra Holečková, lékařka, která se zaměřuje mimo jiné na výživu onkologických pacientů. Přestože neexistuje jednotný návod, jak postupovat v příjmu potravy, existují osvědčená obecná opatření.

Co je důležité ve výživě onkologických pacientů: 

  • ve stravě dostatečné množství energie (cca 30 kcal/kg/den),
  • dostatečné množství bílkovin (1–1,5 g/kg/den),
  • dostatek cukrů a tuků,
  • dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků,
  • dostatečný příjem tekutin.

V onkologické léčbě se využívají možnosti, které mohou způsobit potíže s příjmem potravy a výživou (například chemoterapie či cílená biologická léčba). Pacienty pak trápí nevolnosti, úbytek váhy, nechutenství a další komplikace.

Své o tom vědí i ženy s rakovinou prsu. Ty podporuje ve správné výživě projekt nazvaný Holky, už mi zase chutná: „Je hlavně poselstvím pro skoro sedm tisíc pacientek, které se v tuto chvíli léčí pro nádorové onemocnění prsu. Součástí léčby je většinou i chemoterapie, která způsobuje nechutenství. Nejde jen o možný úbytek na váze, ale taky o nepříjemné pocity a emoce, které člověku v takové situaci nepřidají. Jednotný recept proti tomu není, ale většina z nás si nakonec našla něco, čím ten stav šel překonat,“ říkají autorky z organizace Mamma Help o projektu, který zabodoval i v posledním ročníku programu Vy rozhodujete, my pomáháme společnosti Tesco.

„Chceme motivovat nemocné k tomu, že zase bude líp,“ říká Hana Jírovcová, koordinátorka projektů, v nichž se ženy společně zaměřují na zdravou kuchyni ve spolupráci s nutričními terapeutkami. Projekt nabízí praktické informace o výživě, konkrétní recepty, ale i odpovědi na časté dotazy onkologických pacientů, nejen těch s rakovinou prsu. Na co se ptají?

Proč je jídlo při onkologické léčbě tak důležité?

Každý druhý pacient s rakovinou v Česku je ohrožen podvýživou, u téměř třetiny klesla váha půl roku od zahájení léčby minimálně o pět procent. Zhruba každý pátý sní méně než polovinu toho, co jedl před nemocí, říkají nedávná data. Podvýživa ohrožuje nejen pacienty hubené, v riziku mohou být i pacienti na pohled obézní, kteří nechtěně hubnou. Onkologická léčba zkrátka není čas vhodný na hubnutí, právě naopak.

„Vhodné stravování nenahrazuje péči lékařů a doporučenou léčbu. Je však vhodným doplňkem, pacient vlastní vůlí ovlivňuje průběh nemoci a možnost uzdravení. Společně s vhodně zvolenou fyzickou aktivitou je to mocný nástroj v boji s rakovinou,“ říká Lenka Kaprhálová, výživová poradkyně a sportovní dietoložka.

Má pacient během onkologické léčby a po ní významně měnit jídelníček?

Změna jídelníčku není nezbytně nutná, pokud je výživa dostatečná, což je potřeba sledovat. Důležité je neztrácet kila. Odborníci doporučují během terapie doplňovat energii a potřebné živiny všemi možnými způsoby, které náročná životní situace dovolí: „Pokud to vaše zdravotní omezení dovolují, vybírejte si kaloricky bohatá jídla a pochutiny, plnotučné mléko, jogurty a sýry, majonézu, smetanu, máslo, cukr a sladkosti, protože obsahují dostatek energie. To je nyní důležitější než zásady zdravé výživy,“ říká gastroenteroložka Milana Šachlová.

Tipy pro výživu pro onkologické pacienty

  • Naložte si raději menší porci, aby vás plný talíř neodradil od jídla.
  • Jezte častěji, dopřejte si dvě nebo tři svačiny během dne, jezte i večer u televize a před spaním.
  • V době chemoterapie se vyhněte svým oblíbeným jídlům, aby se vám nezošklivila.
  • Během jídla nemluvte o jídle a váze.
  • V době vaření se raději projděte venku, snížíte tím nevolnost z kuchyňského pachu.
  • Malá sklenička piva, vína nebo aperitivu před jídlem je vhodná (pokud vám to lékař povolil), stejně jako různá koření při přípravě masa.

Musí každý pacient s onkologickou diagnózou zhubnout?

Ne každý člověk bojující s rakovinou má váhový úbytek, ale je to časté. „Nejčastěji se projevuje u nádorů slinivky, jícnu, žaludku a plic. Mnohem menší je například u nádoru prsu nebo varlat,“ popisuje Milana Šachlová.

Léčbu často provází odpor k jídlu, odlišné vnímání chuti a vůně jídla, předčasný pocit sytosti již po několika lžičkách. Některá léčba s sebou přináší přechodně zvracení, průjmy, problémy s polykáním. Někdy pacienti přestanou mít chuť na jídla, která měli rádi celý život. Mění se chutě. Bývá zvýšená citlivost na hořké a slané.

Mám sledovat, kolik vážím? Co je vážný váhový úbytek?

Určitě sledujte váhu, změna hmotnosti je jednou z nejnápadnějších známek toho, že s výživou není něco v pořádku.

Úbytek váhy se posuzuje spíše v procentech než kilogramech. Důležitá je výchozí hmotnost, deset kilo dolů je něco jiného u člověka nad metrák a padesátikilové slečny. „Váhový úbytek je významný ve vztahu k původní dlouhodobé hmotnosti. Pro orientaci např. více než deset procent za šest měsíců nebo více než sedm a půl procenta původní hmotnosti za tři měsíce je závažný váhový úbytek,“ uvádí příklady Milana Šachlová a dodává, že důležité je, zda váhový úbytek stále pokračuje. Pacienti s významnou ztrátou hmotnosti si stěžují na skleslost, únavu, vyčerpání, ale i ochablost v duševní činnosti. Stav výživy a únava spolu velmi často souvisí.

Važte se pravidelně, nejlépe ve stejnou denní dobu – doporučuje se ráno nalačno vždy na stejné váze (více o tom, jak se vážit správně).

Dalšími příznaky, které je dobré sledovat a informovat o nich lékaře, mohou být pocity na zvracení, zvracení, průjmy, zácpa, potíže s polykáním, sucho v ústech, bolesti či únava. „Sledujte také, zdali a jak se mění množství potravy, kterou sníte. Je-li toto množství menší, než bývalo za normálních okolností, snažte se odhadnout, o kolik potravy méně nyní jíte. Množství potravy přijímané za den se pak vyjadřuje jako poměrná část normálního příjmu, tedy: tři čtvrtiny běžné porce, polovina běžné porce, čtvrtina běžné porce,“ uvádí onkoložka Petra Holečková.

Je možné, že se při rakovině i tloustne?

Spíše nepůjde o běžné „tloustnutí“, přibývání na váze může někdy být způsobeno otoky nebo některými hormonálními přípravky. U určitých nádorů se při pokročilém onemocnění tvoří v břiše tekutina, které může být i několik litrů (kilogramů) a pacient tak vlastně přibývá na váze, přestože neprospívá.

Jsou potřebné suplementy, doplňky stravy, nebo si lze vystačit s vhodnou stravou?

Mnohdy je vhodné doplnit minerály, vitamíny a stopové prvky mimo stravu i formou doplňků výživy. Mohou být při nemoci a rekonvalescenci prospěšné, ale jde vždy o individuální záležitost. Žádné doplňky ani bylinné preparáty by pacient neměl užívat bez konzultace s lékařem.

„V mnoha případech může mít potravinový doplněk či bylinný preparát velmi nepříjemné až život ohrožující nežádoucí účinky. Některé potravinové doplňky či byliny mohou zvyšovat či snižovat hladinu léků, které jsou pro pacienta nezbytné. Mohou tedy snižovat účinnost či naopak zvyšovat výskyt nežádoucích účinků těchto pro pacienta nezbytných léků. Oba případy jsou pro pacienta velmi nebezpečné,“ varuje Petra Holečková. Příkladem takovýchto bylin či preparátů, které je obsahují, může být třezalka tečkovaná, jinan dvoulaločný (mnohdy pod označením ginkgo biloba), třapatka nachová (známá také jako echinacea), kozlík lékařský nebo žen-šen.

Léčbu, resp. účinnost léků mohou zásadně ovlivnit i některé potraviny, například česnek, zelený čaj, červené víno, grapefruit, pomelo (v menší míře ostatní citrusové plody), káva či sója.

Užitečné odkazy: Výživa onkologických pacientů

„Lepší než vitamínové tablety je příjem vitamínů v jejich přirozené podobě. Je lépe jíst např. ovoce a zeleninu, protože kromě vitamínů a stopových prvků obsahují také různé bioaktivní látky, které žádnou vitamínovou tabletou nezískáte,“ doplňuje Milana Šachlová na webu projektu Holky, už mi zase chutná

Rozhodněte a pomozte

Projekt loni získal příspěvek z programu Vy rozhodujete, my pomáháme společnosti Tesco a Nadačního fondu Tesco, v němž sami zákazníci volí z projektů, které podporují společenský život ve svém okolí. „Spolupráce s Tescem pro nás byla hodně důležitá, protože jsme se díky ní dostali do povědomí veřejnosti a ocenění nám pomohlo k vybavení kuchyně v Českých Budějovicích,“ popisuje koordinátorka projektu Hana Jírovcová.

Mamma Help byl jedním z devadesáti vítězných projektů programu Vy rozhodujete, my pomáháme. Nejvyšší počet hlasů získal spolek Okamžik pro asistenci pro nevidomé děti Vidět tvýma očima. Mezi oceněnými byl například Charitativní cyklomarathon organizace Debra, jež podporuje lidi se vzácným onemocněním – tzv. nemocí motýlích křídel. Na odměnu dosáhla také společnost Zdravotní klaun, která pořádá klauniády v nemocnicích i domovech seniorů a léčí humorem.

Mamma Help má letos opět několik projektů ve hře, o tom, kdo získá finanční podporu od Tesca, však rozhodnou zákazníci hlasováním. Letos můžete hlasovat nejpozději do čtvrtého dubna, informace najdete na stránce www.pomahame.itesco.cz.

MUDr. Petra Holečková, Ph.D., MBA

Zástupkyně primáře, vedoucí lékařka nemocničního oddělení Ústavu radiační onkologie, Nemocnice Na Bulovce, www.bulovka.cz, členka pracovní skupiny nutriční péče v onkologii


Lenka Kaprhálová

Výživová poradkyně a sportovní dietoložka

www.dietolozka.cz


MUDr. Milana Šachlová, Ph.D. CSc.

Gastroenterolog a nutricionista, primářka oddělení – vedoucí lékařka gastroenterologického oddělení, Masarykův onkologický ústav, www.mou.cz

Zdroje:

Petra Holečková: Výživa u onkologicky nemocných, Liga proti rakovině
Lenka Kaprhálová: Vliv jídla na zdraví a vitalitu, Mamma Help
Milana Šachlová: Obecné doporučení výživy pro onkologického pacienta, Mamma Help
Milana Šachlová: S lékařem u stolu (výživa v onkologii), Mamma Help
Podvýživa u onkologických pacientů, Mamma Help

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).