Hlavní navigace

Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce

14. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / szjeno09190, podle licence: Public domain
Kandované ovoce kupujeme nejvíce právě teď, před Vánoci. Je dobré si uvědomit, že jde o sladkost plnou cukru. Některé výrobky obsahují neuvedené přídatné látky.

Kandované ovoce je konzervované řepným cukrem. Během úpravy ztrácí vodu, ale i mnohé cenné látky, naopak obsahuje hodně cukru, takže spíše než o ovoce jde o cukrovinku. Patří k oblíbeným vánočním pochutinám, používá se také do některých druhů zákusků a vánočního cukroví.

 

Vzhledem k vrcholící poptávce po kandovaném ovoci v předvánočním období zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) výsledky průběžné kontrolní akce tohoto sortimentu.

Kandované ovoce lidé obvykle považují za zdravou cukrovinku a je často nabízena zejména dětem. Inspekce proto hodnotila bezpečnost a jakost kandovaného ovoce s důrazem na správné značení přídatných látek. Prověřila také, zda ovoce neobsahuje konzervanty, sledovala přítomnost mj. oxidu siřičitého, kyseliny sorbové, kyseliny benzoové – a nepovolených syntetických barviv.

Galerie: Kandované ovoce obsahovalo neuvedené emulgátory

Z výživového hlediska je přitom lepší se kandovanému ovoci spíše vyhnout, protože přidaný cukr má prokazatelně škodlivé účinky na lidské zdraví. Ukládá se v organismu v podobě tuku a vede ke zdravotním problémům. Zákazníci si mnohdy neuvědomují, že kandované ovoce obsahuje přidaný cukr.

Sušené versus kandované ovoce

  • sušené ovoce:
    je konzervováno sušením bez použití přírodních sladidel
  • kandované ovoce:
    je konzervováno zvýšením sušiny přídavkem přírodních sladidel

Co obsahovalo kandované ovoce

Inspektoři odebrali u výrobců, distributorů a v tržní síti čtrnáct vzorků kandovaného ovoce. Přítomnost nepovolených syntetických barviv a konzervantů analýza u žádného vzorku nezjistila.

U tří vzorků ale rozbor potvrdil přítomnost na obalu neuvedené přídatné látky, jednalo se o kyselinu sorbovou, brilantní modř a allura červeň, které jsou vnímány jako méně či výrazně nepříznivé emulgátory. „Přestože šlo o látky, které jsou pro daný sortiment povolené, jejich neuvedení na obalu je porušením evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Přehled všech hodnocených vzorků včetně identifikace nevyhovujících zjištění je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).