Hlavní navigace

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Nefronus, podle licence: CC BY-SA 3.0
Znáte to, tlučete s nimi o linku jak diví a těsto ve vosích hnízdech jak přibité. Co s tím? Známe všechny možné fígle, jak těsto z formičky dostat – bez násilí, jen s rumem-prolitím.

Rozdrtíte nebo rozmixujete piškoty, přidáte tuk, cukr, kapku rumu, pěkně to všechno promícháte a už stačí jen naplnit do formiček, vyklepnout a…. že vám těsto nejde z formiček vyklepnout? To bychom se na to podívali, zkuste osvědčené rady a vosí hnízda vám z formiček budou sama vyskakovat.

Máte správné těsto?

Základem pohodlného vyklepávání je správná konzistence těsta. Pokud se těsto drobí, sice ho z formiček vyklepnete, ale pohromadě držet dlouho nebude – přidejte po kapkách tekutinu (ideálně mléko). Pokud jste to přehnali s tekutinou (obvykle rumem), těsto se bude do formiček lepit – stačí zahustit rozdrcenými piškoty. Těsto dejte na hodinu odpočinout do lednice.


Autor: Vitalia.cz

Vlevo stará hnědá formička na vosí hnízda. Je třeba ji hojně vysypat, ostatní formičky jsou rozevírací, s těmi to jde snadno. I když mouchu taky jednu mají…

Těsto v pořádku? Chopte se svých formiček, pokud máte jedny z prvních, ty hnědé stupňovité, vytvořte si z těsta hrudku, kterou hojně obalte v moučkovém cukru a napěchujte do formičky, vytvořte důlek například opačným koncem vařečky, naplňte, uzavřete piškotem a bouchněte hranou formičky o linku. Těsto je venku. Někdo vysypává i mletými piškoty a ořechy. Lze vysypávat i cukrem krystal, ale pak budete mít na vosích úlech krystalky cukru, které (ne)příjemně křupou v ústech. Poměrně šikovné je obalení kuličky těsta kokosem, výsledná hnízda pěkně ozdobí a navíc půjdou z formičky dobře vyklepnout.

Pomůže folie i speciální formička

Pokud chcete vosí úly hnědé a bez dalšího cukru či kokosu, zkuste přes formičku položit potravinářskou fólii a přes ní těsto do formičky napěchujte. Naplňte, uzavřete a pomocí volných okrajů folie „vosáka“ z formičky vytáhněte. Na vyndávání jsou docela určitě nejlepší formičky, které se dají rozevřít. Uzavřené je naplníte těstem i náplní a pak dvě identické poloviny od sebe snadno rozevřete. Nevýhodou zůstává fakt, že se velmi často dostane těsto do meziprostoru, kde jsou poloviny formiček k sobě přitisknuté. Na vosích hnízdech je pak ona „spára“ viditelná.

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).