Hlavní navigace

Jak chránit děti před prasečí chřipkou

Sdílet

Jen za včerejšek se v Česku potvrdilo devatenáct případů prasečí chřipky. Počet nakažených tak vzrostl na 135. Stát se sice snaží uklidňovat: děti patří do rizikové skupiny a dostanou vakcínu. Jenže, přijde včas?

A bude vakcína bezpečná? Je řešením očkování proti běžné chřipce? Je riziko hlásit děti do podzimních kroužků?

Prvním problém je hned látka, která by měla děti ochránit. Vakcína je už sice na světě, ale zdaleka ještě není bezpečná ani pro dospělé. Natož pro děti. Testy zjišťující její bezpečí budou hotové na podzim. A k nám vakcína dorazí až na konci roku. Tou dobou však chřipková epidemie už obvykle v zemi řádí naplno a s pandemií prasečí chřipky to nebude jiné. Přestože tedy malé děti patří do rizikové skupiny, kterou bude stát chránit za pomoci jím zakoupených vakcín na přelomu roku, pro mnohé už to může být tou dobou pozdě. Navíc není jasné, od kolika let věku bude možné děti očkovat a zda vůbec bude vakcína bezpečná pro děti.

Ministerstvo zdravotnictví tedy radí: nechte děti naočkovat proti běžné chřipce. Tato vakcína je totiž už vyzkoušená na dětech a je bezpečná. Kromě toho odborníci tvrdí, že toto očkování může zčásti pomoci i proti prasečí chřipce.

injekce

„Dá se čekat, že virus prasečí chřipky, pokud zmutuje, tak se spojí s virem běžné sezonní chřipky, která se tou dobou bude šířit, a bude tudíž mít společný základ. To znamená, že lidé, kteří prošli běžným očkováním, budou později odolnější i proti prasečí chřipce,“ vysvětlila Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu. Kdo bude proti běžné chřipce očkovaný, ten má pak výhodu: prasečí chřipka jej nemusí postihnout vůbec, nebo bude její průběh jen velmi mírný.

Očkování začíná už za měsíc a většině dětí je hradí pojišťovny, rodiče platí pouze za aplikaci vakcíny, což je částka okolo stokoruny. Stačí zajít k pediatrovi. O tom, jak staré děti je vhodné nechat očkovat, zda třeba i ty mladší než šest měsíců, smí rozhodnout jen lékař a je to případ od případu různé. Rodiče by však zcela jistě měli nechat chránit především alergické děti, astmatiky, děti se srdečními vadami, po onkologických nemocech, transplantacích orgánů, s poruchou imunity či dalšími vleklými chronickými chorobami.

Navíc je toto očkování výhodnější pro malý organismus, protože se ukazuje, že pokud už děti prasečí chřipkou ve světě onemocněly a léčily se pak antivirotikem Tamiflu, což je jeden ze dvou účinných léků proti prasečí chřipce, jejich léčba měla řadu vedlejších účinků. Přes polovina dětí trpěla nevolnostmi, nespavostí a dokonce nepříjemnými nočními můrami.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Pozor na dětské kroužky!

Další problém je, že chřipka se bude na podzim šířit nejen kvůli počasí (ideální pro vir je mírný teplý podzim), ale rozšíří se tím rychleji, čím víc se děti budou setkávat jak ve škole, tak v kroužcích. Je to vidět i v Anglii, kde je už teď přes sto tisíc nemocných a z toho přes 60 procent je dětí. Britská vláda už dokonce začíná zvažovat uzavření škol a to, že se děti budou učit přes televizi a rádio.

Děti 3

Podobný scénář se ostatně chystá i v Česku. „Pokud se bude chřipka na podzim šířit coby pandemie, využijeme svého práva a nařídíme zákaz shromažďování dětí,“ popsal hlavní hygienik. Znamenalo by to, že děti by nemohly ani do kroužků, ale nemusely ani do školy. Do té doby platí, že je lepší omezit slabším dětem, které bývají často nemocné, počet dětských kroužků, aby se pro ně zbytečně nezvyšovalo riziko onemocnění. Také platí, že by děti od podzimu měly raději zůstat doma, pokud se chystáte na návštěvu příbuzných do nemocnice, ústavu či podobného zařízení. Opět je zbytečné takto zvyšovat riziko nemoci.

Maminko, mám prasečí chřipku

A co s dítětem, které už prasečí chřipkou onemocní? Zatím veškeré případy prasečích chřipek řeší pražská nemocnice Na Bulovce či Motol. To se však změní. „My nemáme kapacity na to, abychom se postarali o všechny, to musí praktičtí lékaři a pediatři,“ říká primářka infekčního oddělení Bulovky Hana Roháčová. To znamená, že od podzimu, respektive od chvíle, kdy stát vyhlásí, že v Česku už je epidemie, budou muset rodiče s dětmi nikoliv do nemocnice, ale do čekárny pediatra. Teprve děti, u nichž bude průběh nemoci vážný nebo na ni nezaberou antivirotika, skončí v nemocnici na infekčním oddělení.

Souhlasíte s tím, aby potenciálně nakažení prasečí chřipkou chodili k praktickému lékaři?

Chránit se musí i těhotné

Ukazuje se, že mezi nejohroženější skupiny pacientů, patří v případě nakažení prasečí chřipkou těhotné ženy. Nejenže je mezi nimi vysoký počet úmrtí na virus, ale chřipka má v případě těhotných mnohem častěji těžký průběh, kdy žena končí v nemocnici. Navíc hrozí riziko potratu.

matka, dítě,  rodičovství, těhotenství

„Ve srovnání s ostatní populací jsme v případě nákazy virem prasečí chřipky zaznamenali čtyřikrát vyšší hospitalizaci těhotných než ostatních. Je mezi nimi také relativně velká úmrtnost,“ řekla jedna z autorek amerického výzkumu Denise Jamiesonová agentuře ČTK. Ve studii se hovoří o 13 procentech úmrtí nakažených těhotných žen, a to je velmi vysoké procento. Ženy onemocněly zápalem plic a na něj také zemřely.

I těhotné proto budou patřit mezi ty první důležité skupiny lidí, které bude český stát chránit vakcínou. Bohužel však až na sklonku roku. „Jak a kdy přesně a kam se jít očkovat, to bude jasné až koncem prázdnin, teprve tvoříme podrobný plán, ale rozhodně do něj patří i těhotné,“ říká hlavní hygienik Michael Vít.

Do té doby pro tyto ženy platí totéž, co pro děti: nechat se naočkovat vakcínou proti běžné chřipce. Alespoň to tak doporučuje hlavní hygienik i Světová zdravotnická organizace. A platí tu čím dříve, tím lépe. Vakcína bude k dispozici už v září. Při sebemenším podezření na prasečí chřipku by navíc měly těhotné ženy běžet k lékaři. Dokonce se zvažuje, že těhotné budou mít u gynekologů speciálně oddělené prostory pro poradny, aby se nesetkávaly s ostatními ženami a nezvyšovaly tak riziko svého onemocnění. To však rozhodne až příchod podzimu.

Do té doby platí, snažit se co nejvíce podpořit svou imunitu či imunitu dětí. U kojenců kojením, u ostatních za pomoci vitaminů, otužováním, vyvarováním se stresu a dlouhým spánkem. Jinou, lepší radu imunologové bohužel zatím nemají.

Autorka je redaktorkou MF DNES

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).