Hlavní navigace

Jak bolí nový obličej

24. 3. 2009

Sdílet

Každá klinika plastické a estetické chirurgie chce být vidět. Jejich práce se nejlépe vidí na známých tvářích a jejich blízkých. Hana Krampolová, manželka českého herce Jiřího Krampola, původně stála jen o liposukci břicha. Ve výsledku má kromě liposukce komplet „nový“ obličej, a klinika zase chodící reklamu.

Důvěru si Hana získala konkrétně v primáři Vlastimilu Víškovi z jedné pražské kliniky plastické a estetické chirurgie, který jí po konzultaci doporučil celou rekonstrukci obličeje. Během jedné operace v celkové narkóze operoval horní víčka, spodní víčka zbrousil, vytáhl čelo, provedl lifting obličeje a krku. Po obličeji následovala liposukce břicha. Operace proběhla 26. ledna. Dva týdny poté se Hana rozhodla pro celkovou liposukci nohou.

zdravi-nemoci-liposukce

Hanu Krampolovou si pamatuji z časopisů nebo z osobního setkání jako atraktivní štíhlou blondýnku. Takže mě překvapilo, že se dva roky před padesátkou rozhodla pro tak razantní změnu. Hana už od mládí hodně cvičila, držela různé diety, ale gynekologická operace společně s hormonálními změnami způsobily zvýšení váhy. Postavu si můžeme cvičením upevnit a vytvarovat, ale obličej stárne i přes pravidelnou péči kvalitních denních a nočních krémů, říká Hana. A když krémy nepomáhají, pomůže nám plastický chirurg. Zákroky v obličeji nejsou sice schopny zastavit proces přirozeného stárnutí, mohou je však výrazně omezit a oddálit o řadu let.

Schůzku s plastickým chirurgem Haně doporučila kosmetička, které si stěžovala na nepevnou pleť a převislá víčka. Na konzultaci jí primář Víšek vysvětlil, jak bude při operaci postupovat, jaký je proces hojení, jak se chovat po zákroku, jak dlouhý je klidový režim a kdy bude chodit na převazy. Pak následovalo předoperační vyšetření – základní biochemické vyšetření krve, chemické a sedimentační vyšetření moči a EKG, a celkem brzký termín operace, protože jiná klientka operaci odložila. Od půlnoci den před zákrokem se nesmí pít, jíst a kouřit. Pár minut před operací dostala Hana uklidňující prášek a pak s ní krátce pohovořil anesteziolog. Kdy usnula, ani neví.

První šel na řadu obličej. Z horních víček operatér odstranil centimetr kůže a tuk, spodní víčka zbrousil. Z liftingu obličeje a krku má jizvy před a za uchem, které se schovávají pod vlasy a dobře se hojí. Po obličeji přišlo na řadu břicho, které lékaři napouštějí roztokem a ze čtyř bodů odsávají úzkou kanylou. Celá operace trvala dvě hodiny.

Na krásu si člověk musí chvíli počkat

zdravi-nemoci-liposukce

Po zákroku Hana přespala jednu noc na klinice. Dostala léky na bolesti. Druhý den ji před odchodem domů obličej převázali. Na hojení ji byl doporučen Wobenzym.
Ze začátku docházela dvakrát týdně na převazy. Primář říkal, že se rány dobře hojí. Myslela jsem si, že bolesti budou daleko horší, ale dá se to vydržet. Břicho mě nebolelo vůbec, sděluje mi Hana, která se na operaci doslova těšila. Říkala jsem si, že si lehnu a vzbudím se krásná. Ale když se pak člověk vidí, týden chodí zafáčovaný, oči má podlité… Na krásu si musí ještě chvíli počkat.

Na kliniku Hana docházela jen na převazy, doma pak třikrát denně mazala obličej mastičkou. Po týdnu přišlo asi to nejhorší – umýt si hlavu a osprchovat se. Když jsem sundala obvazy a elastický návlek, měla jsem všechno citlivé, bála jsem se do vany vlézt, ale člověk zapomíná na bolest velmi rychle. Každý týden to bylo lepší a lepší. Po čtrnácti dnech byla Hana na vytahování stehů. Na pravidelnou péči dostala jen vazelínu a Indulonu. Stále ovšem ještě nosila roušku kolem hlavy na suchý zip a dlouho musela spát na zádech.

Liposukce nevyřeší celulitidu

Dva týdny po operaci obličeje a břicha podstoupila Hana celkovou liposukci nohou. Rozhodla jsem se pro ni, abych byla celkově souměrná. Liposukce nevyřeší celulitidu, zato mám o tři čísla menší velikost kalhot. Operace byla vedena také pod celkovou narkózou, a sice proto, že šlo o velký zákrok. Lékař odsával v oblasti kolen, vnitřních, vnějších, předních i zadních stran stehen.

zdravi-nemoci-liposukce

Slyšela jsem o případu, kdy plastický chirurg při jednom zákroku v celkové narkoze provedl liposukci rukou, nohou, břicha i zad. Podle mě jde o hazardování se životem. I v tomto případě mě přišla operace celého obličeje, břicha a dva týdny potom liposukce nohou jako příliš riskantní. O vyjádření jsem proto požádala operatéra, primáře Víška. Každé operaci v celkové narkóze předchází podrobné vyšetření interní. Tímto vyšetřením si ověřujeme schopnost organizmu se vypořádat s určitým typem zátěže. Pokud tedy pacientka projde tímto vyšetřením, je vysoká pravděpodobnost hraničící s jistotou, že vše proběhne bez problémů. Samozřejmě těsně před zákrokem je ještě pacientka kontrolována anesteziologem. Výhoda realizace jedné větší operace místo dvou jednotlivých je jasná – doba rekonvalescence je jen jedna, anestezie, i když poněkud delší je jedna a též pacientka ušetří nějakou sumu peněz. V úvahu je nutno vzít i užívání velmi šetrných léků při vedení narkózy. Paní Hana prodělala další operaci – cirkulární liposukci stehen a kolen – po dvou týdnech. U zdravého organizmu je to dostatečná doba na rekonvalescenci.

Dva měsíce po zákroku

Hana musí být ještě na své tělo opatrná, chodí pomalu, a obličej se také hojí. Ještě stále cítí oblast kolem krku, kde se musí spojit nervy a jizvy po liftingu. Nesmí nějakou dobu na sluníčko, oči se musí chránit, protože je narušená pigmentace. Břicho si však Hana nemůže vynachválit, je úplně ploché. A na nohách má ještě stále podlitiny, ale elastické kalhoty už nosit nemusí. Váha po zákrocích ukazuje minus pět kilo.

Hana mi ale přiznává, že asi měsíc po zákroku měla menší krizi. Nezvládla jsem to, že nemůžu pořádně sedět a ležet, ale byla to jen asi jednodenní záležitost, dodává.

Hana a zájem médií

Fotky z operace a proměn proběhly nedávno tiskem. To proto, že na operačním sále celý zákrok fotil jeden Hanin známý fotograf. S přiznáním plastické operace žádný problém nemá. Jsem žena známé osobnosti, ne celebrita a nevadí mě, že moje operace byla zveřejněna. V Česku se plastické operace tají, v cizině se tím naopak ženy chlubí a předhání se, kdo jich má více. Nevím, proč ženám, které chtějí někoho reprezentovat a dobře vypadat, a nemusí to být ani známá osobnost, když kosmetika nepomáhá, je plastická operace dobré řešení.

Hanu těší pochvala od známých i neznámých lidí. Lichotili ji, že je její omlazení výrazně znát a že teď vypadá na třicet. I manžel Jiří Hanu všemožně podporoval. Manžel říká, že mu z domu odešla Marfuša a vrátila se Nastěnka.

Kdy je správná doba na plastiku?

zdravi-nemoci-liposukce

Už po čtyřicátém roce věku se v obličeji projevují jisté známky stárnutí. A přeci jen vě věku kolem padesátky už člověk má více rozumu, než před dvaceti lety. Plastická operace obličeje je věcí individuální. Prakticky jde o rozhodnutí „z rozumu“, vždyť změnu obličeje ve smyslu omlazení dělají ženy především pro svůj dobrý pocit. Od toho je i konzultační předoperační vyšetření s plastickým chirurgem, budoucím operatérem, aby si pacientka jasně uvědomila, o co jde a vyvarovala se tak nějakého unáhleného rozhodnutí. Ideální věk pro plastiku obličeje neexistuje. Vždy je nutno postupovat případ od případu, stejnou operaci můžeme provést u ženy čtyřicetileté i sedmdesátileté. Záleží na místním nálezu, tedy stupni projevů stárnutí a na představě pacientky. Do toho vstupuje plastický chirurg se svými zkušenostmi, dodává plastických chirurg Vlastimil Víšek.

Měsíc po operaci nohou lékař Haně doporučil začít se cvičením, ale ona to ještě nechce uspěchat. Zato už chodí do společnosti, kde je o její osobu velký zájem ze strany fotografů. Také v den našeho povídání se Hana chystala na večírek, dopoledne byla u kadeřnice a byla decentně nalíčená, lehký make up, zdravíčka, řasy a nenápadné stíny. Musím přiznat, že až na vrásky kolem očí bych jí těch třicet let klidně tipovala. Myslím, že se ještě vyklubu, usmívá se opatrně Hana.

A co dál ….

zdravi-nemoci-liposukce

Už se těším, až pojedeme k moři, ale stejně bych do plavek měla začít cvičit. Jsem ráda, že se teď můžu nastrojit a obléknout do čeho chci, říká s jiskrou v oku Hana. Deset patnáct let by měl nový obličej vydržet. Ale člověk pro to musí také něco udělat. Měl by dál cvičit a jíst zdravě. Zdravý život je důležitý, přiznávám, že jsem celkem silná kuřačka, ale snažím se jíst ne přímo dělenou stravu, ale maso a zeleninu šest dnů v týdnu, sedmý den si dám všechno na co mám chuť, omáčky a sladké jídlo, prozrazuje na sebe Hana.

Jediné, co Hanu nepotěšilo, byly negativní ohlasy na internetu. Ale když se lidi nudí a nemají co psát a jsem pro ně blbá blondýna, tak ať si říkají, co chtějí, hlavně že já se cítím dobře, uzavírá naše povídání.

Fotografie: Medicom VIP

O liposukci se také dočtete v článku Liposukci nebo mrkváče?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).