Hlavní navigace

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

10. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jáhly patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou zásadotvorné, bezlepkové a v neposlední řadě výborné! Proč je tedy nevaříme více? Naše babičky a prababičky je vařily. Znáte jáhlovou polévku nebo tradiční jahelník?

My je považujeme za nové, přitom tady byly odpradávna. V současné době je obrovským trendem jíst k snídani obilné kaše, protože jsou opravdu zdravé, a my zažíváme potravinovou renesanci, když objevujeme zapomenuté obiloviny i jiné suroviny, které ještě naše babičky považovaly za zcela běžné a rozhodně bychom je jimi nijak neomráčili.

 

Už jsme společně „objevovali“ ječné kroupy, podívejme se teď na jáhly. Hned na začátku se přiznám, že jáhly jako potravinu miluji, a v tomto článku se pokusím osvětlit proč.

Od ostatních obilovin se v mnohém liší a jsou zkrátka jedinečné. Sama k snídani zbožňuji již výše zmíněné obilné kaše. Pro všední dny mám ovesné nebo pohankové, protože to jsou takové „rychlovky“, a ne, opravdu nemyslím ty instantní, jejichž obilná složka často nedosahuje ani padesáti procent. Poctivou ovesnou kaši uvařím za deset minut, a to považuji za rychlou snídani. Jáhly si schovávám pro „svátek“, pro příležitostné líné snídaně, kdy mám čas je dát vařit a pak si třeba s knížkou sednout a čekat 40 – 45 minut, než se uvaří do výborné kaše. Dají se jíst i za 25 minut, to se ale musíte smířit s tím, že budou tvrdší a ne tak dobré. Po 40 minutách získáte nadýchanou hebkou kaši, která je opravdovým ranním pohlazením. Věřím, že lidé mají s vařením jáhel špatnou zkušenost právě kvůli tomu, že jim nenechají potřebný čas.

Jáhel se nemusí bát ani většina alergiků

Jáhly jsou obiloviny, které vznikají odstraněním slupky z prosa. Zatímco neloupané proso můžeme nasypat ptáčkům v zimě na krmítka, jáhly, jak uvádí ve svém BioAbecedáři Hana Zemanová, odbornice na bio potraviny a ekologické zemědělství, „vynikají zejména obsahem železa, ale i fosforu, hořčíku, manganu a vitamínů skupiny B, zejména B1 a B2.“ Jáhly jsou dále výjimečné svoji lehkou stravitelností, bezlepkovostí a v neposlední řadě patří také mezi nejméně alergizující potraviny. Většina alergiků se jich tedy nemusí obávat.

Chvalte jáhly! V našem organizmu působí zásadotvorně

Co ale na jáhlech opravdu oceňuji, je to, že jsou zásaditou potravinou. „Všechny obiloviny působí na tělo mírně kyselinotvorně. Jáhly díky vysokému obsahu minerálních látek a celkovému složení působí naopak mírně zásadotvorně. Právě proto jsou vhodnější přílohou k masu, rybám či v kombinaci s ovocem než běžněji používaná pšenice a silně kyselinotvorně působící přílohy na bázi bílé mouky (například bílé pečivo, knedlíky anebo těstoviny). Právě proto i jahelná kaše slazená medem, rýžovým sladem nebo sušeným ovocem je stravitelná velmi dobře,“ uvádí ve své knize Hana Zemanová.

Jáhlová polévka na dva způsoby

Z jáhel ale nemusíte vařit jen snídaňovou jahelnou kaši, tato zapomenutá a znovu objevovaná potravina nabízí nespočet dalších využití. Podívejme se nejprve na inspiraci z dobové kuchařky. Našla jsem dva recepty na jáhlovou polévku a musím se podělit o oba, neboť první z nich nabízí polévku slanou – s houbami, a druhý polévku, pro nás možná netradiční, trochu na sladko.

Jáhlová polévka

Rozpočet pro 5 osob: 4 dkg jahel, 2 dkg másla, 5 dkg másla, 4 dkg mouky, ½ dkg suchých hub nebo 5 dkg čerstvých, 8 dkg zeleniny, sůl
Jáhly se přeberou, operou a dvakráte spaří. Pak je dáme do kamenného hrnce na rozpálené máslo, zalijeme vodou a udusíme do měkka. Zvláště upravíme žlutou jíšku, zředíme ji zeleninovým odvarem, osolíme, přidáme k ní uvařené jáhly, dušené, rozkrájené houby a polévku ještě povaříme. Před podáváním přidáme do polévky 10 kapek Maggiho koření.

Kuchařské předpisy – Marie Janků-Santnerová, 1936 – 10. vydání

Jáhlová polévka

Hrnek prosa, 1l vody neb mléka, 2 – 3 žloutky, 2 lžíce másla
Větší koflík prosa, třikrát spařeného, vaříme ¾ hod. v ½ l mléka neb vody. Poté přidáme kousek másla a žloutky, necháme chvíli povařiti, osolíme, po případě přidáme kousek cukru a citronové kůry.

Polévky a omáčky – Iška Posnerová, 1918

Tradiční jahelník z roku 1938

Ve starých kuchařkách jsem také pátrala po receptu na tradiční jahelník. Nakonec jsem našla recept na jáhlovou kaši, tak jsem si řekla, že se budu muset spokojit alespoň s tou. A když celý předpis pročítám, napadá mě – ouha, to je přece jahelník! Takže recept na jahelník z roku 1938 je na světě. Dokázala bych si v něm představit i nějaké vánoční koření, které v zimním období příjemně zahřeje, jako je například skořice. Nebála bych se ani rozinek a povidel, když už recept počítá se sušenými švestkami.

Kaše z jáhel

Dáme na kastrol vařit mléko, a když začne vříti, vsypeme do něho spařené jáhle, přidáme másla, osladíme, osolíme, pak se mohou přidati sušené, vařené švestky, třešně nebo rozpuštěný špek, vše se zamíchá a dá do trouby péci.

Česká kuchyně – Olga Růžena Rozmarová, 1938

A že se pomalu, ale jistě blíží Vánoce, tady je můj oblíbený recept:

Jáhlové kuličky (nejen) na vánoční stůl

Potřebujeme:  100 g jáhel, 300 ml rýžového mléka, 50 g nesířených meruněk, 50 g sirupu z agáve, 50 g strouhaného kokosu, 50 g loupaných mandlí, sezamová semínka
Jáhly propereme a spaříme horkou vodou. Vložíme je do hrnce a zalijeme rýžovým mlékem se špetkou soli. Přiklopíme a necháme pod pokličkou asi 30–40 minut, aby se jáhly začaly rozvařovat. Ke konci přidáme nasekané meruňky, aby také mírně změkly. Jáhly necháme vychladnout. Vmícháme k nim sirup z agáve a polovinu kokosu. Tvoříme kuličky, do každé zabalíme loupanou mandličku a obalujeme ve směsi sezamových semínek a zbytku kokosu.

Zdroj: tescoma.nova.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).