Hlavní navigace

Jak funguje ionizátor, stroj na „živou“ vodu?

4. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
Zásaditá neboli živá voda k probuzení mrtvého nestačí, nejsme v pohádce. Až pohádkově však znějí její údajné přednosti, nejen proti překyselení organismu. Vyzkoušeli jsme si ionizátor.

Je to velký hit, rozšířený zejména mezi lidmi, kteří se zajímají o své zdraví, někdy snad až přemrštěně, či hledají alternativu ke klasické medicíně. Téma kyselosti organismu je v zahraničí ještě populárnější než u nás a přístroje na zásaditou vodu mají ve svých ordinacích i někteří lékaři, naklonění méně tradičním postupům. Zájemci si mohou pro svoji dávku „živé“ vody pravidelně docházet a dostanou ji od lékaře zdarma. I když u něj současně možná nechají značný obnos za jiné položky…

Vize, že příčinou mnohých nemocí může být nerovnováha kyselin a zásad v našem organismu, není žádnou novinkou. Podle jejích zastánců je překyselení organismu jedním z nejnebezpečnějších degenerativních zdravotních problémů vůbec. „Obzvláště proto, že mu doposud není věnována patřičná pozornost. Překyselení, jeho dopady a souvislosti, zdá se unikají jak oficiální nauce o zdraví, tak i nám samotným,“ říká lékař Pavel Nývlt (www.drnyvlt.com).

A naopak – udržením správné zásadito-kyselé rovnováhy v organismu můžeme údajně pozitivně ovlivnit své zdraví. Jak? Zejména stravou a vodou.

K tématu: Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem

Živá a mrtvá voda

Novým trendem proti překyselování organismu je úprava kohoutkové vody pomocí ionizačních přístrojů. Tyhle mašinky slibují, že zbaví vodu škodlivin a upraví její pH požadovaným způsobem. To nemusí znamenat pouze vodu zásaditou, ale také kyselou.

Základní funkcí ionizátoru je rozdělení vody pomocí elektrolýzy na zásaditou a kyselou formu.

  • živá voda = zásaditá = alkalická
  • mrtvá voda = kyselá = aciditická

Podle informací českého dovozce ionizátorů Živá Voda vlastnosti této vody vydrží maximálně 24 hodin, resp. 48 hodin v chladničce. Navíc musí být uzavřená, po otevření je její „životnost“ pouze tři hodiny. „Z tohoto důvodu je také potřeba pít živou vodu čerstvou,“ uvádí dovozce. „U mrtvé vody je životnost až 90 dní.“

Vedle úpravy pH zbavují ionizátory podle svých prodejců vodu chlóru, nežádoucích nečistot a látek, jako jsou například pesticidy, těžké kovy nebo dusičnany. Zásaditá voda také obsahuje antioxidanty. Záleží samozřejmě na tom, jaký přístroj je používán a jaké má parametry. I na našem trhu se objevuje čím dál více těchto zařízení, a minimálně ty kvalitní nejsou žádná laciná legrace. Ceny začínají zhruba na dvaceti tisících, ale někdy překročí i padesát, k tomu je třeba počítat s dalšími náklady, například na pravidelnou výměnu filtrů a zvýšenou spotřebu vody.

Už proto je dobré předem vědět, do čeho člověk jde. Jeden přístroj jsme si proto vypůjčili od ŽiváVoda.cz, který má certifikaci Státního zdravotního ústavu, a vyzkoušeli ho.

Ionizátor místo nezabere

Po měsíci testování ionizátoru a popíjení živé vody jsme se samozřejmě neproměnili v nesmrtelné Supermany, neomládli jsme ani se nestali génii díky regeneraci mozkových buněk, ale ověřili jsme si alespoň, jak přístroj funguje a nakolik pohodlná je jeho montáž a obsluha.

Instalace by pro zručného člověka vybaveného základním nářadím neměla být složitá (je možné objednat i odbornou instalaci, ale není to zadarmo). Připojí se přímo na kohoutek nebo přívod studené vody a zapojí do zásuvky. Hotovo. Přístroj kupodivu ani nezabírá příliš místa u dřezu, což by byla v domácnosti s menší kuchyní možná obava.

Kromě běžné baterie máte nad dřezem ještě ohebnou hadičku na upravenou vodu, ve dřezu gumovou hadičku na odtékající nežádoucí vodu, a na baterii pak hadičku s možností volby – buď čerpáte vodu přes ionizátor, nebo normálně neupravenou z kohoutku. Naše instalace byla ovšem provizorní, hadičky lze i skrýt a nechat vlastně jen dva „kohoutky“ – normální a na upravenou vodu – viz galerie.

Princip ionizátoru

  • Voda nejprve projde předběžnou filtrací.
  • Přečištěná voda potom vstupuje do elektrolytického procesu v elektrodové lázni, kde se ionty rozdělí do dvou směrů: na zásadité a kyselé.
  • Vápník, hořčík, sodík, draslík a další minerály se dostanou na záporně nabitou (alkalickou) stranu elektrolýzy.
  • Kyselina sírová a síra putují na kladně nabitou (kyselou) stranu.
  • Díky většímu počtu vodíkových iontů (H+) vzniká kyselá voda.

Zdroj: http://www.zivavoda.cz/

Na přístroji si můžete zvolit, jaká voda poteče (zásaditá, filtrovaná nebo kyselá). Voda projde procesem v ionizátoru a ta nežádoucích parametrů pak odteče hadičkou do odtoku. Součet pH vody, která vám teče z horní a dolní hadice, je vždy 14. Při výběru parametrů vody se můžete orientačně řídit výše uvedenou tabulkou.

Filtrovaná voda je voda zbavená nečistot, a že jich ve vodě je, jak můžete vidět na snímcích filtrů. Při montáži jsme se dost podivili nad obsahem všemožného „bordelu“, který zachytilo sítko na naší běžné baterii. Spory panují ohledně doporučování této vody pro kojence, odborníci dávají v případě malých dětí kvůli případným nežádoucím mikroorganismům přednost vodě upravované „pod kontrolou“ a nikoli v domácích podmínkách.

K tématu: Kojenecká voda je pro nejmenší děti lepší než ta z kohoutku

Kyselou vodu rozhodně nepijte (i když my jsme ji ochutnali a je – prostě kyselá), slouží třeba k úklidu a na zalévání květin.

A konečně to hlavní – alkalická, zásaditá nebo také živá voda: v prvním týdnu užívání distributor doporučuje pít vodu s pH cca 8,5, dále pro každodenní pití s hodnotou přibližně 9,0 i více do max. 9,5. Voda s pH 10 je pak např. na mytí nádobí.

Pro zajímavost – pH vody z vodovodního řádu v ČR se pohybuje zhruba od 6 do 8. Neutrální voda má pH rovno 7, což je také hodnota filtrované vody na testovaném přístroji. Podle české i evropské legislativy je horní hranice pH pitné vody 9,5, zde je proto na pováženou doporučovaná pravidelná konzumace alkalické vody s touto hodnotou.

Obsluha přístroje je velmi jednoduchá, rychle si na ni zvyknete. Ionizátory ŽiváVoda.cz se pyšní tím, že jsou jako jediné na našem trhu i s českým hlasovým ovládáním. To oceníte možná zpočátku, nebo pokud vás po ránu nemá kdo pozdravit, po pár dnech vám vítací ceremoniál přístroje spolehlivě poleze na nervy a ztlumíte ho až k neslyšitelnosti.

Chuť je skvělá, ale kvůli tomu si ionizátor nekupujeme

Filtrovaná voda z ionizátoru je na chuť rozhodně lepší než ta, co teče z běžného kohoutku, a alkalická voda tuto výhodu ještě stupňuje, chuťově je výborná. Tohle lze vyzkoušet. Stejně tak je možné orientačně ověřit kyselost vody, jak dokládá test ve fotogalerii. Co nelze takto jednoduše změřit a prokázat je skutečná kvalita a zejména zdravotní efekt „živé“ vody.

„Živou vodou je často nazývána voda vyčištěná různými filtry, nejčastěji například reverzní osmózou (ta je nejdůkladnější) nebo Pí voda. To je však velký omyl. Živá voda musí být dokonale vyčištěná od škodlivin, těžkých kovů, virů, bakterií a hormonů, ale musí být ještě ionizovaná, zásaditá a tím pádem i bohatá na kyslík,“ uvádí Pavel Nývlt. „Mrtvá voda je pochopitelně vyčištěná stejně, ale naopak kyselá a s menším obsahem kyslíku.“

Někteří výrobci či prodejci používají nabubřelá prohlášení, o jejichž pravdivosti lze s úspěchem pochybovat. Řada z nich je minimálně zavádějící a matoucí spotřebitele. Podle evropské legislativy navíc nejsou v případě pitné vody zdravotní tvrzení, tedy tvrzení naznačující souvislost s vlivem na zdraví, vůbec přípustná.

Čtěte dále: Nepodceňujme kvalitu pitné vody

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).