Hlavní navigace

Čistá integrální jóga

2. 4. 2010

Sdílet

Propojení fyzické, mentální i emocionální složky. Integrální jóga myslí na všechno, snad proto nachází stále víc příznivců. Po osobní zkušenosti se ani nedivím.

Sedíme v lotosovém květu a prodýcháváme přítomný okamžik. Opakované dlouhé „Om shanti“ zavibruje sálem v denní lázních Cordeus – Centrum trvalého zdraví v Praze, kam jsme se s fotografkou vypravily prozkoumat tzv. integrální jógu. Přestože místností nezněla hudba, tak jak jsem zvyklá z jiných lekcí jógy, cítila jsem se naprosto uvolněně a soustředěně.

jóga, Nina Lazic

Nina Lazic totiž dokáže cvičence, kteří chodí na její hodiny, zklidnit vlídným hlasem se srbským akcentem. Po lekci mi řekla, že hudbu k józe přece nepotřebujeme. Důležitý je zvuk dechu.

„Mám dojem, že v České republice jsou lidé zvyklí na hudbu při cvičení jógy. Chápu to. Při józe je nezbytná koncentrace. Ne každý je schopný vypnout hlavu, zvláště v prostředí, kdy vám za dveřmi někdo chodí, zvenku je slyšet troubení aut a podobně. Nicméně jóga obecně se cvičí přes 4000 let bez hudby a nás v Institutu (Integral Yoga Institut v New Yorku, pozn. aut.) učili hudbu nepoužívat. Musíme se smířit s tím, že nikde to nebude ideální, všude nás pravděpodobně bude něco rušit. Jóga by nás však měla naučit odpoutat se od okolních ruchů, ale to chce pochopitelně čas a zejména začátečníkům může hudba s koncentrací pomoci.“ 

Cvičíte jógu s hudbou, nebo bez hudby?

Jóg je několik druhů a zdá se, že jógová studia se snaží nabídnout ji každému. Cvičením některého typu jógy protáhnete nebo posílíte určitou část těla. Jiné lekce jógy spíše pečují o psychiku a více se věnují meditaci. Při integrální józe rozhýbeme a protáhneme celé tělo. Navíc jde o  relaxační cvičení. V každé lekci se můžete těšit na zahřátí, na ásany – tedy fyzickou část, dále na hlubokou relaxaci, dýchací cvičení a na krátkou meditaci.

„Vyzkoušela jsem různé druhy jógy – ashtangu, hathajógu, powerjógu a podobně. Na integrální jógu jsem natrefila v New Yorku. Hned mne zaujala, připadala mi naprosto čistá a odpoutaná od západních vlivů,“ vzpomíná Nina Lazic na svoje začátky.

K tématu: Není jóga jako jóga…

…proto jsme se jejím nejrůznějším druhům věnovali podrobněji.

Jóga vám dá tolik, kolik jí dáte vy

Integrální jóga patří k pomalejšímu typu cvičení, na rozdíl například od ashtangy nebo vinyasy, která jsou velice dynamické. Je tedy vhodná i pro začátečníky, kteří si jógu ještě příliš neosvojili, nebo pro starší lidi. Není tak fyzicky náročná, hodně se při ní dbá na správné dýchání a lektor zařazuje krátké přestávky. Nicméně ani aktivnější jedinci se nemusejí integrální józe vyhýbat – každá jóga vám dá tolik, kolik jí dáte vy. Pokud budete cvičit naplno, pocítíte každý sval na těle i při pomalejším cvičení.

Integrální jógu může tedy cvičit každý. Nina Lazic například cvičí i s ženami po porodu, také má těžce nemocnou klientku, která díky józe relaxuje a učí se přicházet na jiné myšlenky.

jóga, Nina Lazic

Lekce integrální jógy tak, jak ji zhruba před padesáti lety vyvinul její zakladatel Sri Swami Satchidanandaji, má svá pravidla a jednotlivé lekce jsou si proto velice podobné. „Má to svůj důvod a já to respektuji. Každou hodinu integrální jógy začnu zahříváním, následuje pozdrav slunci (sestava dvanácti cviků, pozn. aut.) pozice vstoje, záklony a předklony, inverze, twist, kdy se pracuje s páteří. Na závěr nás čeká hluboká relaxace, dechové cvičení pranayama a meditace,“ vysvětluje Nina Lazic.  

Cvičit se dá i doma

Obecně bychom jógu měli cvičit každý den. Lidé ji však často zařazují jako doplňující cvičení, které například urychluje regeneraci těla. „Cvičit jógu jednou týdně není dostačující, ale samozřejmě je to lepší než nic,“ povzbuzuje Nina Lazic, chápe, že docházet každý den na hodiny jógy je pro pracujícího člověka, který má i jiné koníčky a povinnosti, téměř nereálné. „Snažím se vést lidi k tomu, aby si zvykli cvičit sami doma. Udělat si na jógu čas a hlavně aby si na ni dokázali vzpomenout,“ uzavírá lektorka. 

jóga, Nina Lazic

Nina Lazic žije mezi Paříží a Prahou. Certifikát pro učení integrální jógy obdržela přímo v Integral Yoga Institutu v New Yorku, který byl založen již před čtyřiceti lety a je jednou z nejvýznamnějších a nejstarších škol jógy v USA. 

Integrální jóga je ucelený systém pro osobní transformaci – fyzickou, mentální, emocionální a duchovní. Spojuje různé druhy jógy tak, aby podpořil kompletní a harmonický rozvoj jednotlivce. Cvičící jakéhokoli věku a fyzické kondice mají možnost zkoumat každou pozici ve svém osobním tempu. Objevují optimální plynutí energie a díky tomu zvyšují svoji pohyblivost, sílu a mentální koncentraci.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).