Hlavní navigace

Instantní kávové směsi 2 v 1 nebo 3 v 1: cukr, bělidla a éčka

18. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jestliže se snažíte vyhýbat cukrům a zároveň občas kupujete instantní kávové směsi 2 v 1 nebo 3 v 1, měl by vás zajímat výsledek průzkumu spotřebitelského časopisu dTest. Ten totiž zjistil, že své tělo zásobujete bělidlem, cukry a éčky.

Nabídka balíčků rozpustných kávových směsí 3 v 1 nebo 2 v 1, které většinou stačí zalít 150 mililitry horké vody, je v českých obchodech poměrně široká. dTest před časem prozkoumal složení osmi značek, které dohromady vyrábějí nejméně dvacet druhů instantních kávových směsí. Pro čtenáře serveru Vitalia.cz nyní připravil závěry tohoto testu.

Zbělovač místo mléka

Obecně platí, že ze zdravotního pohledu je žádoucí vyřazovat jednoduché cukry z našeho jídelníčku, abychom předcházeli komplikacím v podobě obezity, inzulínové rezistence či cukrovce II. typu. Nikdo z nás by pravděpodobně neočekával, že hlavní složkou kávových směsí v balíčcích není kávový extrakt, ale v případě výrobků 2 v 1 to je glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak právě cukr.

Na vině je tzv. bělidlo nebo zbělovač, který do směsí výrobci přimíchávají jako náhradu za sušené mléko s účelem kávu obarvit a zjemnit její chuť. Sušené mléko z osmnácti testovaných výrobků obsahovaly pouze dvě směsi, i přesto ale v kombinaci s bělidlem. Tato složka je tvořena tukem, mléčnými bílkovinami a glukózovým sirupem. Většinou kávové směsi obsahují také bohatou dávku tzv. éček, tedy přídatných látek, zejména stabilizátorů, emulgátorů a protispékavých látek.

Zhruba polovina káv obsahovala také syntetická aromata. Kvůli mléčné bílkovině není směs ani vhodnou alternativou pro alergiky na mléko. Aby se bělidlo svými vlastnostmi přiblížilo mléku nebo smetaně, musí být jeho součástí vhodný tuk. Používá se kokosový nebo palmový tuk. Oba se v přirozené podobě složením mastných kyselin podobají tuku mléčnému. Problematické je však jejich částečné ztužování, při němž mohou vznikat zdraví škodlivé transmastné kyseliny, u kterých je prokázán negativní vliv na funkci srdce a cév. Protože ne ztužené, ale částečně ztužené tuky jsou problém.

Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi osmi a devíti procenty, Jacobs 2in1 obsahuje 33,5 % cukru

Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi osmi a devíti procenty, Jacobs 2in1 však obsahuje 33,5 % cukru

Cukr i v neslazené směsi

Začlenění bělidla má za následek zmiňovaný vysoký obsah cukru v kávové směsi i přesto, že není slazená, a to kvůli glukózovému sirupu, který se při výrobě bělidla používá z technologických důvodů jako lepidlo. Drží jednotlivé složky pohromadě a má poměrně malou sladivost. Proto celkovou chuť neovlivňuje. V instantních směsích 3 v 1 a 2 v 1 proto může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze.

Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi osmi a devíti procenty, výjimku tvoří Jacobs 2in1 a Lidl/Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 %, respektive 21 % cukru).

Všechny ostatní výrobky 3 v 1 obsahují cukru více než padesát procent. Prakticky se tak v obou případech jedná o kávu 3 v 1, ačkoliv obal počítá jen do dvou. Sledovat údaje o cukru se rozhodně vyplatí i u neslazených výrobků, které cukr na první pohled neobsahují.

Rozdíly v obsahu kávy

Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci obsahuje Nescafé Strong 3in1, a to 2,5 gramu

Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci obsahuje Nescafé Strong 3in1, a to 2,5 gramu

Na zadní straně obalu se dočtete i o podílu kávy, což je surovina, která by měla mít zásadní vliv na cenu výrobku. Přepočítaná procenta na hmotnost kávy v jedné porci se pohybují mezi 2,5 až 0,5 gramu, přičemž za běžnou lze považovat porci dvougramovou.

Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci obsahuje Nescafé Strong 3in1, a to 2,5 gramu. V polovině slazených směsí 3 v 1 však výrobci s kávou spíše šetří. Většina výrobků obsahuje mezi sedmi a osmi procenty kávového extraktu, což představuje 1 až 1,5 gramu kávy v jedné porci.

V některých případech se ve složení nachází i kávovinové složky, které jsou levnější náhražkou kávy. Kávoviny samy o sobě nepředstavují nic špatného. Některými spotřebiteli jsou dokonce upřednostňovány. Problematické pro spotřebitele může být rozlišení těchto výrobků, které vypadají velmi podobně.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).