Hlavní navigace

Inspekce našla v SAPĚ další nelegální sklad masa

23. 9. 2016

Sdílet

 Autor: SVS.cz
Inspekce byla letos v SAPĚ už osmkrát. Tentokrát našla nelegální sklad a v něm třicet pět tun hluboce zmrazeného drůbežího masa a produktů rybolovu. Uvádění takového masa na trh inspekce zakázala.

Letošní rok nebyl pro vietnamské velkoobchodní centrum a tržnici SAPA zrovna příjemný. Inspektoři sem zavítali celkem osmkrát a za účasti Policie ČR tu úřadovali a prohřešky nacházeli.

První letošní zásah je z února, tehdy inspekce prověřovala zásilku čerstvých nebalených živočišných produktů, která směřovala do prodejen potravin v areálu tržnice SAPA. Protože provozovatelé tří prodejen nedokázali doložit původ dvou set kilogramů vepřového masa, vnitřností, kostí, kůže a drůbežího masa, bylo vše na jejich náklady zlikvidováno. Ani ne o měsíc později se situace u stejného dodavatele SAPY opakovala: Další maso pochybného původu mířilo do SAPY. A protože zejména Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy zásobuje inspektory SVS četnými podněty, kontroly pokračují i v září. Úspěšně, i když, jak se to vezme.

35 tun masa z nelegálního skladu potravin

Státní veterinární správa (SVS) při společné kontrole s Policií ČR odhalila v areálu tržnice SAPA v Praze-Libuši nelegální sklad potravin živočišného původu. Při kontrole zajistila více než třicet pět tun hluboce zmrazeného drůbežího masa a produktů rybolovu a zakázala jejich uvádění na trh. Provozovateli hrozí za nepovolené skladování živočišných produktů pokuta až do výše jednoho milionu korun. Jednalo se již o čtvrtý nález neschváleného skladu na území hlavního města Prahy od letošního července, z toho druhý v areálu SAPA.

Při šetření případu bylo úředními veterinárními lékaři prokázáno, že zmrazené maso z tohoto neschváleného zařízení bylo distribuováno do stravovacích zařízení. Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele. Při provozování neschváleného skladu není zaručeno dodržování platné legislativy, zejména skladovacích podmínek, dodržování správné hygienické praxe a systémů založených na analýze nebezpečí (tzv. HACCP) či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu.

„Ve čtyřech výše zmíněných nelegálních skladech na území Prahy bylo postupně během letošního léta zakázáno uvádět do oběhu celkem padesát tři tun živočišných produktů. Ve všech případech byli provozovateli skladů cizinci,“ uvedl Petr Pejchal, tiskový mluvčí SVS.

Zdroj: TZ SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).