Hlavní navigace

Inspekce našla v Aholdu falšované ryby

20. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Wikipedie/By Bob Walker in Democratic Republic of Congo in 1988, podle licence: CC BY-SA 2.0
Tak jako loni, i letos inspektoři pokračují v kontrolách mražených ryb. Tentokrát v tržní síti objevili tilápii nilskou, která byla víc vodou než rybou.

Loňský rok byl na falšované ryby plodný, v březnu našla inspekce falšovaného pangase, ve kterém bylo padesát procent vody. V květnu obdobný případ řešila v prodejně Tesco, kdy našla v tresce dvacet šest procent nedeklarované vody. Potíže se nevyhnuly ani velkoobchodu Makro, které prodávalo mečouna plného rtuti.

Stejný dovozce, stejné problémy

Ani s novým rokem se situace nějak zvlášť nezměnila, potvrzuje to čerstvý nález Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která v tržní síti našla falšovanou tilápii nilskou. Falšovanou rybu, kterou můžete znát jako okounovce nilského, našla v Aholdu.

Na obalu bylo uvedeno, že váží pět set gramů, po odkapání měla vážit tři sta sedmdesát pět gramů. „Laboratorní rozbor, který SZPI provedla tzv. okapovou i dusíkovou metodou, prokázal, že skutečný obsah masa v balení je pouze 295 g. Z výsledků analýzy vyplynulo, že na povrchu ryby se nacházelo větší množství ledové glazury, než výrobce uvedl na obalu. Dále rozbor prokázal, že přidaná voda se nacházela i uvnitř rybího masa, kam ji výrobce dodal v předchozí části výroby. A o této skutečnosti nebyl spotřebitel na obalu žádným způsobem informován,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Mimochodem dovozcem, který do Aholdu tilápii nilskou dovezl, je opět firma Frigoexim, která loni v červnu dodala do Makra falšovanou tresku, a to opakovaně

TILÁPIE NILSKÁ

FILETY BEZ KOSTÍ A KŮŽE S PŘIDANOU VODOU – GLAZOVANÉ

balení: 500 g

datum minimální trvanlivosti: 21. 9. 2017

šarže: LVV045T1603

země původu: Čína

dovozce do EU: Frigoexim s.r.o., Litoměřice.

SZPI nařídila prodejci, aby předmětnou šarži neprodleně stáhl z tržní sítě a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).