Hlavní navigace

Inspekce kontrolovala „Ovoce do škol“

20. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
SZPI provedla kontrolu bezpečnosti a jakosti potravinových balíčků pro žáky základních škol. Kvalita prý je „uspokojivá“.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informuje o závěrech kontroly. Podle Radoslava Pospíchala ze SZPI šlo o krátkou a cílenou kontrolní akci zaměřenou na bezpečnost a jakost ovoce, zeleniny a dalších potravin, které jsou dodávány jako součásti balíčků do základních škol v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“.

„Ovoce a zelenina do škol“

  • Projektem Evropské unie, který má za cíl podpořit zdravé stravovací návyky dětí a zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny.
  • Smysl projektu či kvalita potravin, které děti dostávají, bývají občas zpochybňovány, více např. v článku Ovoce do škol, nebo vyhozené peníze?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)

  • Orgán státního dozoru nad zdravotní nezávadností, jakostí a řádným označováním potravin.
  • Provozuje mj. portál Potravinynapranyri.cz, kde najdete přehled nevyhovujících potravin a také provozoven, jejichž užívání bylo zakázáno z důvodů nesplnění podmínek, které umožňují uchovat bezpečnost potravin.

Cílem akce SZPI byla kromě kontroly jakosti a bezpečnosti také nutnost dohlédnout na dodržení správné hygieny při balení, přepravě a distribuci potravin. „Kontroly proběhly u vybraných dodavatelů, kteří své produkty dodávají největšímu počtu žáků prvního stupně základních škol,“ uvádí Radoslav Pospíchal.

Mimo jiné bylo odebráno čtrnáct vzorků (jeden vzorek nápoje, jeden vzorek zpracované zeleniny, tři vzorky čerstvé zeleniny a devět vzorků čerstvého ovoce) a všechny byly dle inspekce vyhovující.

„Dosažené výsledky tak ukazují na uspokojivou kvalitu dodávaných potravin,“ zní hodnocení SZPI.

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).