Hlavní navigace

In-lineři, myslete při jízdě na sebe i na své okolí!

21. 7. 2009

Sdílet

Bruslení na kolečkových bruslích se stalo módní záležitostí. Výsledek: přeplněné stezky. Navíc zdaleka ne každý ví, jak se na nich chovat, aby nebyl nebezpečný sobě ani ostatním. To, co je někdy k vidění na úzkém prostoru, je téměř neuvěřitelné. Také máte někdy pocit, že někteří bruslaři na stezce nemyslí?

Není stezka jako stezka. Někdy jsou tak úzké, že se protijedoucí bruslaři sotva vyhnou, jindy je povrch místy nerovný, nebo vás uprostřed překvapí kanál, nesmyslný dlážděný pruh a podobně. Nejlépe se jezdí na uzavřených úsecích dálnic, ale kde je hledat? Úzké stezky bývají často společné jak pro bruslaře, tak pro cyklisty, a to je někdy na malý prostor trochu moc. Jenže nevymlouvejme se jen na to. Největší hrozbou jsou bruslaři sami sobě.

„Bruslení není nebezpečný sport. Nebezpečné je to, jak se lidé na bruslích chovají“

bruslar 2

In-liner si často myslí, že když si koupil brusle a jakžtakž se na nich udrží, může si na stezce dovolit cokoliv. Další ale ne a ne jistotu na bruslích získat. Bojí se sebemenší překážky nebo kopce. Jenže zkušený bruslař a in-line instruktor společnosti Bootcamps Jakub Makalouš říká: Bruslení není nebezpečný sport. Nebezpečné je to, jak se lidé na bruslích chovají.

  • Jízda ve dvojici

Nezáleží na tom, zda bruslař vyrazí se svým miláčkem a touží po doteku dlaní během jízdy, nebo jestli in-line stezku využívá coby alternativu kavárny ke klábosení s kamarádkou či kamarádem.

Jízda ve dvojici může být nebezpečná jak pro samotnou dvojici, tak neohleduplná pro ostatní účastníky in-line provozu. V tom prvním případě hrozí, že se velice snadno zachytíte bruslemi. To může vyvolat zmatek a následný pád. V tom druhém případě omezujete ostatní bruslaře, kteří se na stezku vydali opravdu „si zamakat“.

Ať si každý jezdí jak chce na široké cestě, a pokud někdo pojímá bruslení společensky, tak ať do toho trochu šlápne alespoň na užších úsecích.  

  • Jízda s kočárkem

Obdivuji novopečené rodiče, kteří nezahálejí a vezmou potomka na projížďku. Samozřejmě i jízda s kočárkem má svá nepsaná pravidla. Není totiž kočárek jako kočárek. Ten, s kterým okouzlujete ostatní rodiče v městských ulicích, nemusí vyhovovat sportovním účelům. Nejlepší jsou stabilní sportovní kočárky se širokými kolečky. Základem je ovšem brzda na držadle. Bruslař s kočárkem může být velice nebezpečným nástrojem, řítícím se poměrně velkou rychlostí.

  • Bruslení se psem

Největším nepřítelem cyklistů a bruslařů je protivítr a pes. Štěkají, poskakují a otravují všechny okolo. Velice snadno se připletou pod kola nebo pod kolečka. Snad nejvíce nesmyslné je vzít si s sebou na brusle psa na vodítku. Je opravdu nepříjemné užívat si možná trochu rychlejší jízdu a náhle se zamotat do téměř neviditelného špagátu. O trochu menší zlo je volně pobíhající nedisciplinovaný pes, který ovšem na stezku také nepatří. Pokud opravdu chcete psa aktivně vyvenčit, jděte si s ním zaběhat do parku, nebo ho nejprve vycvičte.

Nemyslíš, zaplatíš! I ty, in-linere…

bruslar

Ochranné prvky jsou důležité. Je to prevence, stejně tak jako bezpečnostní pás v autě. Každý, kdo říká, že jezdí dobře a nepotřebuje je, velice se mýlí. Nikdy nevíte, co se přihodí. Někdo do vás strčí nebo narazí, překvapí vás terén a podobně. Důležité jsou jak chrániče zápěstí a kolen, to když se padá dopředu, tak i loktů, při pádech dozadu, říká Jakub Makalouš a dodává, že je velice překvapen, jak lidé podceňují ochranu hlavy. Na stezce pomalu nepotkám člověka, který by měl helmu a přitom jsou zranění hlavy nejvážnější. Bez chrániče zápěstí si možná zlomíte ruku a budete mít problémy, ale zranění hlavy může bohužel skončit smrtí. Lékaři také varují, že stoupá počet vážných zranění při bruslení. Odstrašující je letošní případ ženy ze Zlína, která při pádu na bruslích podlehla zranění. Co vy, jezdíte s helmou?

Jezdíte na bruslích s helmou?

  • Vůbec. Myslím, že není na bruslích potřeba.
    21 %
  • Přemýšlel/a jsem o tom, ale přijde mi to trapné.
    23 %
  • Samozřejmě. Zdraví mám jen jedno.
    56 %

Nemusíte nutně zkoušet různé triky na rampách, i při běžném bruslení se dějí věci. Podél in-line stezek jsou lavičky, sloupy s osvětlením, odpadkové koše, obrubníky a další možné „zbraně“. Stačí jeden pád a následky mohou být nevratné. Přesto si málokterý in-liner před jízdou nasadí na hlavu helmu.

Alkohol a brusle

Cyklisté pít na kole nesmějí. Zakazuje jim to dokonce zákon, pokud jedou na pozemní komunikaci, což většinou jedou. In-liner může vypít tolik alkoholu, kolik se do něj vejde. Na stezkách jsou dokonce k vidění „machři“, kteří pijí pivo přímo za jízdy. Nemusíte být nutně opilý, jakékoliv množství alkoholu, které vaše tělo vstřebá, může mít vliv na rozhodovací účinky nebo na pozornost, která se vám může během jízdy vyplatit.

Samozřejmě doplnění energie i tekutin vypitím jednoho piva není žádná tragédie. Nicméně „veselý“ bruslař může být velice nebezpečný sobě i ostatním. Nutno dodat, že bruslaři jsou vesměs rozumní a opravdu opilý je na stezce spíše výjimkou. Snad nám to vydrží. Nebo opravdu potřebujeme, aby zákon dělal „ty ty ty“ i na bruslaře?

Dříve, než vyrazíte na stezku, naučte se brusle ovládat. Začněte na trávě, naučte se padat a brzdit. Více v článku Co byste měli vědět, než začnete s in-line bruslením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).