Hlavní navigace

I plastické operace mají svůj správný čas

Sdílet

 Autor: Filip Singer
I plastiky mají svůj vhodný a nevhodný čas. A taky kontraindikace. Víte třeba o tom, že kdo má celulitidu, neměl by chodit na liposukci? A že některé ženy po operaci prsou nemohou kojit?

Jestli přemýšlíte, zda se rozhodnout pro plastickou operaci nebo ne, tak si nejdřív přečtěte tento jízdní řád. I plastika má totiž svůj správný čas; a ten, když se „prošvihne“, výsledek zdaleka nemusí splnit vaše očekávání. A to i když narazíte na lékaře, který vás odoperuje. Aby výsledky estetických plastických zákroků byly co nejpřesvědčivější a pokud možno trvalé anebo dlouhodobé, je správné načasování klíčové.


Autor: Filip Singer

Operace prsou se dělá od 18 let. Lékaři ji doporučují až poté, kdy už žena nebude rodit a kojit

Obecně platí, že plastické operace se neprovádějí v těhotenství. A také dětem do osmnácti let, dokud si o sobě nemohou rozhodovat samy. Výjimkou jsou třeba odstáté uši, které chirurgové doporučují řešit ještě před nástupem dítěte do školy. To proto, aby nezažilo ústrky od posměváčků ve třídě, ale mohlo se normálně zařadit do kolektivu.

Čtěte téma: Šišlání a patlání jsou výrazný handikep

Takže kdy je třeba vhodná doba na operaci víček? „Pokles kůže na víčkách je dán věkem, ale podstatnou měrou i geneticky, proto je možná operace klidně už ve třiceti letech i dříve, je-li třeba. Obyčejně se ale řeší víčka od čtyřiceti let dál. Horní věková hranice v podstatě není, záleží jen a jen na zdravotním stavu pacienta, který musí být natolik dobrý, aby operace neznamenala zdravotní rizika,“ říká vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.

Na plastiku břicha zase lékaři doporučují vyrazit až po porodu, protože těhotenství dá břichu nejvíc zabrat a svaly povolí. Ženy, které už plastiku břicha měly před dítětem, obvykle žádají reoperaci po porodu. „Jinak tady nezáleží tolik na věku, jako na míře poklesu kůže. Ta je často diagnostikována právě u žen po porodu,“ říká Roman Kufa.

Přečtěte si: Jsme svědky epidemie císařských řezů

Liposukci jen do padesátky

Pokud liposukci, tak mezi třicátým a čtyřicátým rokem věku. Tehdy je ještě kůže dostatečně pružná. „Vhodná doba je tehdy, kdy je kůže dostatečně elastická, aby se dobře přizpůsobila novému objemu. Ztratí-li věkem elasticitu a je volnější, hrozí vznik nerovností po liposukci,“ říká Roman Kufa. Obecně se podle něj dá říci, že po padesátém roce věku je již liposukce problematická. Kontraindikací je jednak ona málo elastická kůže, ale také výrazná celulitida. Proč? „Po odsátí tuku se stav může ještě zhoršit,“ říká lékař.

Dnes moderní labioplastika – tedy úprava stydkých pysků, které jsou například nevzhledně vytahané – se dá dělat kdykoliv. Třeba hned po porodu. Jen je nutné vyčkat na zhojení jizev. „Po labioplastice může žena normálně rodit, jizvy jsou po měsíci zhojeny,“ říká lékař.

Vhodná doba pro operaci nosu je také mezi třicítkou a čtyřicítkou. „To je optimální věk, kdy je kůže pevná a dokáže se dobře přihojit na nový objem. Slabá a volná kůže znamená riziko poklesu špičky nosu. Když je dobrá elasticita kůže na nose, je možno operovat i v padesáti letech. Po úrazu by se měl nos odoperovat co nejdříve, do 24 hodin, pak už je velký otok a narovnání nosu není možné. Pokud se tak nestane do 24 hodin, čeká se až po zhojení a opadnutí otoků, po měsíci až dvou,“ radí Roman Kufa. Operovat se teoreticky mohou i děti. „U nosu se může operovat z estetických důvodů, až se dovrší kostní růst, ale u nás v Perfect Clinic opět až po osmnáctém roce, kdy je člověk sám zodpovědný za svá rozhodnutí,“ říká lékař.

Čtěte téma: Víte, jak poznat, že máte zlomený nos?

Nový obličej až po čtyřicítce

A jak je to s faceliftem, tedy vypnutím pokožky na obličeji? Záleží opět na míře poklesu kůže. „Vhodný věk bývá kolem čtyřiceti a výš,“ říká Roman Kufa. „Pro mladší ročníky jsou tu ale nové metody řešení projevů stárnutí – například mininvazivní Silhouette lift,” popisuje jeho kolega Zdeněk Pros. K provedení zákroku stačí učinit dva krátké chirurgické řezy ve vlasech a zavést speciální nitě do podkoží pouhým vpichem. Odpadá tím pádem rozsáhlé odpojení kůže a podkoží jako u klasického face liftingu a nehrozí rozsáhlejší modřiny, poruchy prokrvení kůže nebo poruchy inervace obličejových svalů. Hladkým, nekomplikovaným hojením je umožněn rychlejší návrat do práce a běžného života během několika dní, který u face liftingu trvá obvykle i dva týdny,” říká chirurg.

Horní hranice věku opět není stanovena, záleží jen a jen na zdraví. Kontraindikací jsou například poruchy srážlivosti krve či interní onemocnění, což platí u všech operací,“ zdůrazňuje Zdeněk Pros. Sihouette je metoda, kdy se obličej vypne na jakési síťky, nitě, které se přichytí ve vlasové části hlavy a není to tak razantní zákrok jak facelift. Pokles kůže kvůli gravitaci se zastavit nedá a toho, kdo začne příliš brzy, čekají v životě pravděpodobně další náročně zákroky.

Operace prsou před porodem nemá smysl

Co se týče operací prsou, je spodní hranicí osmnáct let. Mladší dívky bude chtít málokterý plastický chirurg operovat. „Nejvyšší věk není omezen, ale je dán poměrně striktně poklesem prsu, protože v případě většího poklesu již augmentace nestačí a musí se přidat modelace. Zase obecně lze říci, že se zvětšení prsou týká let 18 – 40, pak přijde na řadu modelace,“ říká lékař. Vložení implantátů spolu s modelací prsu jsou tak vlastně dvě operace v jedné a je to dražší a náročnější zákrok.

Přečtěte si: Operace prsou na vlastní oči – upozornění: ve fotogalerii jsou snímky z operace, zvažte, jestli je opravdu chcete vidět!

Pokud necháte operaci povislých prsou na pozdější věk, bude vás to víc stát. A ještě jedním pravidlem se řiďte: operaci prsou ponechte také stejně jako břicho až na dobu po porodu. Jednak z praktických důvodů – prsa se nejvíc změní právě kojením. „Mléčná žláza se zvětší, kůže prsu se vytáhne a v polovině případů se do původního stavu už nevrátí. Takže i prsa se silikonovými implantáty nebudou zdaleka vypadat tak krásně po dětech jako před nimi,“ říká Zdeněk Pros.

U některých žen se navíc stává, že po operaci prsou nemohou kojit. A to by byla škoda, kvůli kráse přijít o první nejhezčí kontakt s dítětem. Jde o ty situace, kdy se v případě modelace prsou přistupuje i k jejich zmenšení. „V takovém případě redukujeme také část mléčné žlázy a tady hrozí riziko přerušení mlékovodů natolik, že je pravděpodobnost znemožnění kojení celkem vysoká,“ konstatuje další lékař z Perfect Clinic Jiří Paděra a dodává, že lékaři všechny ženy na tuto možnost zvlášť důrazně upozorňují při konzultacích.

Čtěte téma: Je kojení prevencí syndromu náhlého úmrtí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).