Hlavní navigace

Hubnutí přijde samo, říká o ájurvédě terapeutka

31. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Nina Vránová
Tereza Lindauerová měla k Asii vždy blízko. Poté, co absolvovala studium na Ústavu Dálného východu na Karlově univerzitě, se začala hlouběji věnovat tradiční čínské medicíně. Nakonec ji ještě víc než čínské léčitelské umění oslovila jóga a indická ájurvéda.

Tereza Lindauerová se s tímto více než pět tisíc let starým systémem seznamovala na Srí Lance. Své zkušenosti nyní předává zájemcům ve svém pražském centru Zdraví v harmonii. Kromě jógy a ájurvédských masáží se zde také věnuje změně životního stylu a hubnutí podle zásad ájurvédy.


Autor: Nina Vránová

Tereza Lindauerová se již roky věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě

V čem se ájurvéda liší od ostatních alternativních přístupů?

Na ájurvédě si cením toho, že má mnoho možností, jak ji začlenit do běžného života. Ájurvéda řeší různé aspekty životního stylu, jako je například strava nebo masáže, a samozřejmě se můžete pustit i hlouběji.

Co to znamená „hlouběji“ v případě ájurvédy?

V ájurvédě je úrovní opravdu hodně. Namátkou to je třeba krása a péče o tělo, omlazování, širodara a další rituály, které nabudí psychiku a povzbudí fyzické tělo. Dá se dojít až do hodně filosofické roviny. Tomu se ale v České republice myslím věnuje pouze doktorka Zisková.

Vy se mimo jiné věnujete i hubnutí podle zásad ájurvédy. Jak se odlišuje od toho, na které jsme zvyklí od klasických výživových poradců?

Ájurvéda není „dieta“. Když někdo přijde za ájurvédským terapeutem a chce změnit životní styl, tak terapeut podle pulsu, který je v ájurvédě hlavní měrnou jednotkou, jazyka, nehtů a několika doplňujících otázek zjistí, jakou má klient konstituci. Je to velmi individuální proces. Konstituce se v ájurvédě určuje podle rozložení regulátorů neboli dóš v těle. Na základě stanovené konstituce terapeut potom doporučí, co by konkrétní klient měl jíst. V ájurvédě ale není žádné hladovění. Když člověk dodržuje stravu podle ájurvédských principů, tak následně samo přijde i hubnutí. Někdo zhubne patnáct kilogramů, jiný jenom pět kilogramů. Jde o to, co dané tělo potřebuje. Já ještě zařazuji na počátek hubnoucího programu pročišťovací detox, ale ani ten není o hladovění.

Jak takový detox podle ájurvédy probíhá?

Můj detox je pročišťovací kúra vycházející z ájurvédy, kterou připravuji každému klientovi na míru. Zakládá se na speciálním pokrmu, který se jí devět dní. Detox se ještě podporuje bylinami a kořením. K této kúře patří také určité zásady. Protože se jí detoxikační pokrm, je nutné omezit hodně náročné aktivity a naopak přidat pár relaxačních a rozmazlovacích činností. Od poloviny února budu na svém facebookovém profilu Zdraví v harmonii vést společný detox. Přidat se k nám může každý. Jenom musí znát svoji konstituci.

Může se člověk svoji konstituci dozvědět i bez ájurvédského terapeuta?

Tělesná konstituce se určuje podle rozložení tří dóš, kterými je váta, pitta a kabha. Spolehlivě se dá konstituce zjistit jenom z pulsu. Samozřejmě internetem kolují testy, podle kterých si svoji konstituci můžete stanovit. Tyto testy jsou ale velmi nepřesné. Navíc člověk sám sebe nevidí s potřebným odstupem, takže je nemožné vyhodnotit sám sebe objektivně. Většina klientů, kteří ke mně přicházejí, testy zkoušela vypracovat a obvykle se našli ve všech třech konstitučních typech.

Shoduje se konstituce v ájurvédě s tím, jak toto slovo běžně používáme?

Moje maminka, když říkala, že je někdo robustní konstituce, tak to souviselo jenom s jeho fyzickou stránkou. V ájurvédě je konstituce ale mnohem hlubší analýza osobnosti.

Je při hubnutí podle ájurvédy něco zakázáno?

Ájurvéda nic nezakazuje. Nedoporučují se ale studené potraviny. A potom už to zase záleží na tom, jaký jste typ. Někomu nesvědčí moc mastit a jinému ano, někdo špatně snáší ostrá jídla, někomu naopak dělají dobře. Není možné to ale nějak zobecnit.

Soustředí se ájurvéda jenom na stravu nebo do takového hubnutí patří i pohyb?

Ájurvéda zahrnuje i pohyb, a to především jógu. Ale jde hlavně o to, že se vám podle vaší konstituce doporučí, jaký pohyb je pro vás vhodný. Pro někoho to je běh a pro jiného chůze nebo plavání.

Jak vypadá takový jídelníček podle ájurvédy?

Například na víkendech, které pořádám, je plná penze připravená podle zásad ájurvédy. Vaříme vegetariánskou stravu, i když ájurvéda striktně vegetariánským systémem není. Základem je oběd. Ten by měl být hlavním jídlem dne. Na oběd je polévka, například dýňová, nebo zeleninové vývary. Potom připravujeme zeleninu s omáčkou nebo zapečenou zeleninu a k tomu dobře ochucenou přílohu, jako je bulgur, kuskus nebo rýže basmati. K dispozici je pak koření, kterým si každá dóša po svém dochutí dané jídlo. Na snídani vaříme různé kaše. Máme ale i variantu pro ty, kterým kaše nevyhovují nebo nechutnají. Večeře je také teplá, jen bez polévky.

V čem se strava podle ájurvédy liší od toho, co běžně jíme?

Pokud člověk jí především knedlíky, maso a tučné, je ájurvédská strava hodně odlišná. Pokud se snaží jíst zdravě, je většinou největším rozdílem to, že se jí tepelně upravená strava a že se jí podle zásad, které jsou pro každou konstituci jiné. A samozřejmě se nejedí smažená jídla a bílý cukr.

Takže se člověk musí naučit nové recepty a postupy, nebo se ájurvéda dá aplikovat i na naše evropská jídla?

Právě připravuji kuchařky, podle kterých lze vařit ájurvédský styl kuchyně, ale evropskou cestou. Ve své praxi jsem zjistila, že klienti si často neumí poradit s tím, co by měli uvařit podle zásad ájurvédy, i když dostanou seznam surovin, které jsou pro ně vhodné. Ono vlastně nezáleží ani na tom, jaký styl kuchyně vaříte. Jde spíš o to, abyste vycházeli z toho, jaké potraviny, styly úpravy jídel a koření vám vyhovují.

Můžete uvést nějaký recept z připravovaných kuchařek, který dodržuje zásady ájurvédy, a přitom vyhovuje našim evropským zvyklostem?

Důležité je, že kuchařky budou tři. Pro každou dóšu bude jedna kuchařka. Cílem je, aby lidé věděli, jak si poradit s běžným životem a jídlem. V ájurvédě jde o to, že každé dóše dělají dobře jiné potraviny. Například lidé s převažující dóšou kapha trpí často na přemíru vody v těle. Tito lidé jsou zahlenění a trpí na otoky těla. Proto je v jejich případě nutné, aby si do těla nepřidávali zbytečně další tekutinu. Jídla pro kaphu by proto měla být sušší. Příkladem snídaně může být třeba amarantovo-pohanková kaše s ovocem a k obědu houbová pizza s kozím sýrem. Recepty jsem dávala dohromady s kamarádkou a vyhlášenou kuchařkou Nadiou Babicka, která žije část roku v Čechách a část v Austrálii, takže recepty jsou tak trochu napříč kontinenty.


Mgr. Tereza Lindauerová

Autorka projektu a studia Zdraví v harmonii. Již roky se věnuje ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem. Své znalosti využívá při terapiích určených k harmonizaci a posílení těla i mysli. Většinou pracuje s ženami, proto se snaží reagovat na jejich potřeby a do své praxe přibrala i mayskou masáž břicha nebo těhotenské masáže, které jsou terapií pro miminka i maminky.

Píše o zdraví, životním stylu a vztazích, mj. jako redaktorka serveru Žena.cz, působila i jako šéfredaktorka titulů Retro, Retrokuchařka nebo Zdravá a krásná. Aktuálně připravuje vydání kuchařek, podle kterých lze evropskou cestou vařit ájurvédský styl kuchyně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).