Hlavní navigace

Hubnutí začíná v hlavě, ne prázdným žaludkem

8. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chcete shodit pár kil? Dřív než vyměníte dort za okurku, nechte si poradit od psychologa. Ať víte, nač si dát v začátcích tuhého boje pozor.

Většina lidí, kteří chtějí zmenšit velikost oblečení ve svých skříních a vůbec celkově ulevit kloubům a vnitřním orgánům mají za to, že stačí snížit energetický příjem a možná přidat trochu cvičení. Někdy to funguje, ale většinou je třeba před samotnou redukcí váhy „přeprogramovat“ mozek. Vliv psychiky je totiž u mnoha lidí zcela zásadní. Nejdůležitější je poznat psychický mechanismus, který způsobuje při snižování váhy problém, zaměřit se na něj a pokusit se jej napravit. Toto soukolí bývá často spojeno se stanovováním reálného cíle hubnutí, načasováním snižování váhy anebo motivací.

Proč vlastně chcete zhubnout?

To je zásadní otázka, na kterou musíte znát odpověď, dřív než začnete vyhazovat tatarku z lednice. Ujasněte si, jestli hubnete ze zdravotních či estetických důvodů, kdy se chcete zalíbit partnerovi nebo vás nadváha prostě omezuje (nestačí vám sedadlo v autobuse či divadle, nezvládnete vyjít do schodů atp.) Univerzální motiv sice neexistuje, ale těch, které jsou dočasné, je hodně. „Předpokladem pro udržení motivace nejen k hubnutí jsou tři jednoduché zásady. Hubnoucí by si měl klást reálné cíle, nepouštět se do redukce váhy amatérsky a zbrkle a zároveň poznat, jak jejich organismus a psychika reagují na jídlo,“ vysvětluje psycholog Jeroným Klimeš.

Přečtěte si také: Zhubnout může každá postava. Jenže každá jinak

Hubnoucí by se také dopředu měl zamyslet nad všemi pozitivními i negativními stránkami hubnutí. Redukce váhy s sebou může nést poklesy motivace, nepříznivé přijetí okolí – závist, případně finanční náročnost – menší oblečení budete muset dokupovat co tři měsíce.

Kdy mám začít?

Za vhodné období není považováno kritické období, kdy jste ve stresu a valí se na vás příliš osobních a pracovních potíží. Ani rozchod s partnerem či boj s nemocí není vhodným odrazovým můstkem pro změnu životního stylu a shazování kil. Člověk potřebuje dostatečnou sílu na boj s přebytečnými kilogramy, a té se mu vlivem těchto životních situací nemusí dostávat. Hubnutí je proto nejlepší načasovat na dobu, kdy je člověk relativně v klidu a v pohodě. Podpora ze strany rodiny a přátel je nezbytná a žádoucí.

„Zhubnu třicet kilo za dva měsíce, slibuji…“

Hloupost! Stanovte si takový cíl, kterého zvládnete dosáhnout bez stresu. Pokud si hned v úvodu svého snažení určíte nesmyslný cíl, po celou dobu hubnutí se budete stresovat, jak jste špatní, že svou metu zvládáte dosáhnout. Můžete si tím navíc zadělat na jo-jo efekt. Aby bylo hubnutí úspěšné a psychicky i fyzicky zvládnutelné, je nutné si stanovit reálný cíl. Ten tvoří maximálně půl až kilo týdně, jste-li zdraví jedinec. Cíl by si měli hubnoucí stanovit na několik týdnů či měsíců dopředu a co nejdříve jej začít plnit.

„Já bych si ještě přidal…“

Tuto větu si vymažte ze slovníku. Nevyvážený vztah k jídlu vede k přejídání, k extrémně rychlé konzumaci jídla nebo ke kompenzaci stresu jídlem. Jeroným Klimeš v těchto případech doporučuje: „Nandat si na talíř pouze přiměřenou porci, tu sníst a nepřidávat si. Rychlí jedlíci by měli zkusit zpomalit tempo například porcováním stravy na malé kousky, či stravováním pomocí čínských hůlek.“ 

Přečtěte si také: Tabletky na hubnutí umí zabíjet. Na co si dát pozor?

Na pozoru se mějte i před bezmyšlenkovitým pojídáním čehokoliv. Nejlépe jídlo navíc ani nekupovat a držet se tak od něj dál. Miska se sušenkami či slanými, na oleji praženými buráky dokážou dosud pevnou vůli pěkně podlomit.

Kolik motivace je potřeba?

Na začátku mívají lidé motivace k hubnutí většinou dost. Problémem však bývá rychlá ztráta motivace během diety a laické chyby na jejím začátku. Motivace na nezvladatelný hlad nestačí. Silou vůlí vlčí hlad prostě nezvládnete, potřebujete znát i know-how hubnutí. „Hodně motivovaní lidé, někdy je lze označit až za přemotivované, se častěji pouštějí do drastických diet. Ty jsou většinou zdraví škodlivé a navíc bývají následovány jo-jo efektem,“ říká psycholog. Oproti tomu lidé, kteří mají realistickou motivaci a správné know-how, hubnou většinou lépe.

Čtěte dále: Houby jsou výborné do jídelníčku na hubnutí

Drastické vs. správné hubnutí

Pokud se člověk rozhodne pro rychlý úbytek kilogramů a zvolí některou z nepřeberného množství jednostranných, drastických diet, většinou se tento přístup projeví negativně na jeho psychickém rozpoložení. Člověk bývá podrážděnější, unavenější či úzkostnější. Tyto stavy bývají důvodem k přerušení hubnoucích snah a návratu k původnímu způsobu života a životosprávě. Pokud člověk hubne pomaleji a pozvolna, tj. jeho hubnutí je zaměřeno na celkovou změnu životního stylu, výše zmíněné reakce spojené s drastickými dietami se mu spíše vyhnou. Naopak u postupně hubnoucích lidí byl dokázán výrazný ústup úzkosti, nárůst sebedůvěry a sebevědomí.

Pět kroků Žij zdravě ke zlepšení motivace 

  • Nenadávejte sami sobě – přistupujte k hubnutí jako k pozitivní etapě svého života
  • Dávejte si reálné cíle – za krátkou dobu zdravě a trvale nezhubnete
  • Netajte své hubnutí – naopak uzavřete s okolím koalici proti své nadváze
  • Nepouštějte stres k jídlu – zesiluje projevy hladu podobně jako nedostatek spánku
  • Odměňujte se – stačí drobnost, kterou si slíbíte za dodržení svých předsevzetí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).