Hlavní navigace

Hubnutí bez jo-jo efektu? Šílené i rozumné diety

6. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu?

Snadno a rychle. Bez námahy, bez pocitu hladu. Podobná tvrzení jsou lákavá, ale jen člověk na hlavu padlý může čekat, že kila a špeky poctivě nastřádané shodí raz dva. Tolik se na nich nadřel, tolik dobrot do sebe nasoukal, tolik hodin proválel… a že by to opačně šlo hladce a ráz na ráz?

Po obžerství vánočních svátků praskají obvykle dveře posiloven ve švech, báječně vydělávají prodejci diet, nejlépe zázračných, i provozovatelé všelijakých tělocvičných zařízení. „Po Novém roce vždy přicházejí hromadně lidé, které jsme tu nikdy neviděli,“ popsal pro televizi Nova jeden z nich. A nikdy už neuvidí. Novoroční předsevzetí berou rychle za své. Obzvlášť, když pro ně člověk musí něco udělat.

Cvičení nevyšlo, vrhneme se na dietu. Nové a zaručené se objevují s železnou pravidelností. Při podrobnějším pohledu jsou mnohé z nich jen oprášené a marketingově navoněné staré známé. Některé šílené, jiné rozumné, které vám skutečně mohou pomoci. Samo to ale nepůjde. Dieta navíc neznamená jen hubnutí.

Redukce váhy by měla vždy probíhat postupně, vyžaduje vhodnou změnu jídelníčku a celkově životního stylu. Metoda „dlouhý bič a malý dvůr“ platí pořád, ale všichni si to chceme nějak ulehčit. Jaké jsou výhody a nevýhody nejznámějších diet?

Jejich přehled najdete v našem novém speciálu DIETA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).