Hlavní navigace

Hubnete, sportujete? Správně pijte

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Hubnutí a sport si docela dobře rozumí. Jak jejich souznění podpořit a na co nezapomenout? Přece na pitný režim. Víte, co pít, když hubnete a zároveň sportujete?

Jen co nás sluníčko donutilo odložit svrchníky, rázem už není kam faldy schovat. Člověk podobně jako prvního ledna začíná brouzdat na internetu a hledat záchranu v podobě rychlého zhubnutí. Pokud jste uvědomělí a pár dietních excesů již máte za sebou, jistě víte, že bez sportu a s přeslazenou limonádou v ruce to moc daleko nedotáhnete. Nechte si poradit od lékařů, kteří mají jak s hubnutím, tak i se sportem velké zkušenosti.

Není jedno, co pijete

Když už jste si vybrali správný stravovací režim, s ohledem na tělesnou konstituci i ideální sportovní aktivity, měli byste si vybrat i vhodné nápoje. Ač se to možná nezdá, špatně nastavený pitný režim může být pevně zataženou brzdou ve vaší jízdě za vysněnou postavou a pevnějším zdravím. Například v jednom litru slazené malinovky jsou skoro dva tisíce kilojoulů, což je u hubnoucího i čtvrtina jeho denního příjmu. Podobně jsou však na tom i stoprocentní džusy a překvapivě i nápoje, které se tváří jako voda, viz článek Dětská pitíčka: pod matoucími názvy se prodává zatraceně oslazená voda. 

Co pít při hubnutí a sportu?

„Všem lidem, bez ohledu na to, jestli chtějí hubnout, bych doporučila k pití především podzemní vodu, známého složení. Tato přírodní voda nesmí být dezinfikována ani upravovaná chemicky, složení je uvedeno na etiketě. A co je důležité pro hubnutí, přírodní podzemní vody nemají žádnou kalorickou hodnotu a jsou senzoricky neutrální,“ říká lékařka a místopředsedkyně Svazu minerálních vod Jana Foltinová. To se týká běžného denního režimu, ať už hubnete nebo si držíte stávající váhu.

Chcete-li vyrazit do boje s kily sportem, měli byste v zátěži sáhnout po nápojích, které vám dodají i potřebnou energii. „Před výkonem doporučuji nápoje s obsahem cukru, případně s cukrem a kofeinem, pro delší výkony s obsahem cukru, kofeinu, některými aminokyselinami a maltodextriny. Pokud je výkon delší než sto dvacet minut, tak je vhodné k cukrům a maltodextrinům přidat i gely s MCT tuky. Toto platí i pro hubnoucí, protože bylo opět experimentálně vyzkoušeno, že díky cukrům a kofeinu se výkonnost zvyšuje a vydá se více energie, i když se započítá přísun energie v nápoji s cukry a případnými tuky,“ řekl nám Pavel Suchánek, výzkumný pracovník IKEMu.

Minerálka nebo pestrá strava minerály doplní

Zapomenout však nesmíme ani na to, že během sportu dochází jak ke ztrátám tekutin, tak i solí. „Voda je rozpouštědlem mnoha přijímaných látek a významně ovlivňuje metabolismus na všech úrovních. Při sportování dochází ke ztrátám sodíkudraslíku, který je mj. nezbytný pro činnost myokardu, který je při sportu v přímé zátěži. Také ztráty hořčíku mohou být vysoké. Hořčík je nutný pro činnost celé řady enzymů, nervosvalovou činnost, prostě téměř všude v metabolismu,“ říká Jana Foltinová. Nedostatek hořčíku v organismu se však laboratorně velmi těžko prokazuje, klinické příznaky jsou různé a týkají se jak nervové, tak oběhové soustavy. Je tedy vhodné předcházet potížím jeho dostatečným doplňováním.

„Pití minerálních vod bohatých na minerální látky je při sportovní zátěži přímo indikované a sportovec má ještě možnost, podle složení minerálek, si vybrat minerálku s vyšším obsahem sodíku, hořčíku nebo jodu. Důležité jsou i stopové prvky, které náš organizmus potřebuje sice v minimálním množství, ale bez nichž se metabolické procesy neobejdou.“ Profesor Pavel Calda pak dodává, že minerály lze před i po sportovní aktivitě doplňovat pravidelnou a pestrou nejednostrannou stravou, bohatou na minerály a vitamíny.

Nárazovému pití se vyhněme

Už víme, co pít, ale ještě jsme si neujasnili, jak často pít a proč. Znáte to, zaseknete se u práce a najednou jsou tři odpoledne a vy s hrůzou zjišťujete, že jste ještě nic nepili. Abyste dohnali deficit, otočíte do sebe polovinu lahve s vodou a říkáte si, jak jste na ten pitný režim vyzráli. Jenže když naše tělo volá po vodě, už je na pití pozdě. Tělo je v tu chvíli dehydrované. „Dehydratace kromě pocitu únavy snižuje výrazně výkonnost, bylo objektivně při pokusech změřeno, že čistě jen dehydratace snižuje výkonnost svalových buněk až o třicet procent,“ říká Pavel Suchánek.

Navíc jednorázové zavodnění těla až moc zatěžuje ledviny, odplavuje z těla minerály a způsobuje nadměrné pocení. Jak doplňuje vědecký pracovník IKEMu: „Nárazové pití může vyvolat bolesti břicha, u citlivých osob i křeče.“ 

Piješ? Hubneš!

Říká se, že hlad je převlečená žízeň, a není to tak docela mylné rčení. Dehydratovaný organismus totiž skutečně opravdu může vyvolávat pocit hladu. Tělo totiž může signál „žízeň“ nesprávně vyhodnotit a my tak namísto pití jíme. Přitom už jen požití vody nám může tělo uklidnit. „Pro člověka, který chce hubnout, je pitný režim velice důležitý, protože dodaná tekutina do žaludku pomáhá překonávat pocit hladu, vytváří pocit „ plného žaludku“. Dalším důvodem proč zvýšit přívod tekutin při redukčním režimu je, že se snižuje objem jídla, tedy včetně objemu tekutin ve stravě. Běžným stravovacím režimem se dostává potravinami do těla 0,5–0,7 l vody za den (nejvíce v polévkách, ovoci, omáčkách atd. ), a toto jídlo je většinou při různých redukčních dietách omezeno. Také se při redukčním režimu požaduje zvýšení fyzické aktivity, při které zase dochází ke ztrátám tekutin potem. Z těchto důvodů je jasné, že při hubnutí je nutné přívod tekutin zvýšit,“ říká lékařka.

Když budete více pít, měli byste i rychleji hubnout. To ostatně potvrdila i studie prováděná na obézních či lidech s nadváhou, ve středním a starším věku. Jejím cílem bylo zjistit, zda pití před jídlem usnadňuje úbytek hmotnosti. Po dvanáctitýdenním testu na nízkokalorické dietě, kdy jedna skupina před každým jídlem pila půl litru tekutin a druhá nepila, se zjistilo, že pijící skupina zhubla dva kilogramy. Není to mnoho, ale zas je to prakticky zadarmo, když k tomu přidáte pohyb, ten knoflík letních kalhot či šatů už byste mohli zapnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).