Hlavní navigace

Hrášek s mrkví přišel o Klasu, což je rarita. Byl prý kyselý a z polotovaru

10. 6. 2016

Sdílet

Značka Klasa má náležet mimořádně kvalitním potravinám. Výrobci značku získávají na období tří let, ale mohou o ni kdykoli přijít. Stává se to výjimečně.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který má národní značku kvality Klasa na starosti, rozhodl o odebrání loga u výrobku Hrášek s karotkou společnosti Alibona. Důvodem je dle SZIFu porušení pravidel pro udělování značky. „Kontrolou ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bylo zjištěno, že výrobek nevyhovuje v parametru vůně a chuť. Dále výrobce používá podstatně odlišný technologický postup, než je uveden v dokumentaci Klasa,“  uvádí SZIF.

„Společnost Alibona, a.s. uvádí, že chuť má být příjemná, lehce slaná, nepovoluje se hořká chuť, cizí vůně i chutě nejsou přípustné. V laboratoři však bylo zjištěno, že je chuť a vůně ve skutečnosti kyselá a neodpovídá předložené dokumentaci. Kontrola se také zaměřila na technologický postup výroby, který se podstatným způsobem lišil od postupu deklarovaného výrobcem v technické dokumentaci. Při výrobě Hrášku s karotkou měla být zelenina očištěna, upravena, vložena do určeného obalu a zalita nálevem, následně uzavřena a tepelně ošetřena. Výrobce však používal hrášek s karotkou již zpracovaný do tzv. výrobního polotovaru. V tomto případě se jedná o hrášek v 15% octovém nálevu, balený ve flexi bag obalu, tepelně ošetřený při teplotě 92 °C a následně uskladněný ve skladu polotovarů. Před zpracováním do výrobku Hrášek s karotkou byla surovina scezena a promyta před dalším zpracováním.“ Výrobce tak dle SZIFu porušil pravidla značky a má neprodleně odstranit její logo z obalu uvedeného výrobku. 

Národní značka kvality KLASA

  • Má náležet mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům.
  • Uděluje ji ministr zemědělství od roku 2003.
  • Administraci značky provádí SZIF.
  • Národní značku kvality získává výrobce na tři roky.
  • Logo má sloužit spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami.
  • V současnosti je logo Klasy na obalech více než tisícovky produktů.
  • Kompletní seznam všech oceněných produktů najdete na stránkách www.eklasa.cz.
  • Značka bývá i předmětem kritiky. Jednak pro svá pravidla, ale i finanční náklady: Podpora Klasy vytáhne ze státní kasy 298 milionů.
  • Pravidelně se na ni zaměřují kontrolní akce SZPI.

Dotčená společnost Alibona je producent výrobků z ovoce a zeleniny, jako jsou např. kompoty, sterilovaná jednodruhová zelenina, sterilované zeleninové směsi, zeleninové omáčky. Značku kvality nesou i hrášek, kukuřice a brusinky této společnosti. „Průběžně jsou kontrolovány všechny oceněné produkty. V případě společnosti Alibona, a.s. tomu nebylo jinak. Kontrola proběhla i u ostatních oceněných výrobků,“ uvedl pro server Vitalia.cz Petr Cenker z oddělení komunikace SZIFu.

Vedení společnosti na zaslané dotazy zatím nereagovalo.

Letos poprvé, v posledních letech o značku přišlo 16 výrobků

V letošním roce jde o první případ, kdy byla výrobci Klasa odebrána. Potraviny získávají ocenění značkou Klasa na tři roky, příliš často o ně během této doby nepřijdou. „Od roku 2012 do dnešního dne byla značka kvality Klasa odebrána šestnácti produktům. Z hlediska množství oceněných produktů je odebírání značky ojedinělé,“ uvedl Petr Cenker.

Značka Klasa byla naposledy odebrána loni na podzim v souvislosti s kauzou antibiotik v medu společnosti Včelpo. Opatření se týkalo hned několika výrobků této firmy, respektive všech jejích oceněných výrobků. Včelpo přitom o Klasu na několika svých medech přišlo již loni v březnu, kdy výsledky pylové analýzy ukázaly chybné uvádění země původu. Výrobce med vydával za český, což analýza nepotvrdila.

Petr Cenker označil odebrání Klasy společnosti Včelpo za vůbec největší případ v historii značky: „Nejvážnější pochybení z hlediska množství dotčených produktů oceněných Klasou bylo u společnosti Včelpo spol. s r.o., kdy jsme museli odebrat této společnosti celé portfolio oceněných výrobků vzhledem k opakovaným nálezům ze strany dozorových orgánů SZPI a SVS,“ říká.

V roce 2015 byla odebrána Klasa ještě u výrobku Hruška (100% ovocná šťáva) společnosti Promega. „Důvodem odebrání značky uvedenému produktu je hrubé porušení Pravidel pro udělování národní značky KLASA. U výrobku Hruška byl zjištěn obsah oxidu siřičitého v množství 31,3 mg/l. Použití oxidu siřičitého není pro danou potravinu platnými právními předpisy povoleno a jedná se o látku, která není uvedena v označení potraviny,“ uvádí SZIF.

Podnětem pro odebírání značky Klasa podle Petra Cenkera nejčastěji bývá protokol z kontroly na značku Klasa u oceněných výrobců od dozorových orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. „Co se týká podnětu spotřebitelů nebo nezávislých testů, v případě zjištění nedostatku, ihned postupujeme celou věc k přezkoumání dozorovému orgánu, který nás o výsledku přezkoumání informuje a jsou poté vyvozeny závěry,“ doplňuje s tím, že spotřebitelé se mohou při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky obrátit na infolinku info@eklasa.cz. „Každý podnět obratem řešíme a předáváme dozorovým orgánům k prošetření. Naším cílem je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků značkou Klasa byly nabízeny jen skutečně maximálně kvalitní výrobky,“ uvádí SZIF.

Jaké jsou vaše zkušenosti s výrobky oceněnými značkou Klasa?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).