Hlavní navigace

Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

Sdílet

 Autor: bileplus.cz
Možná už roky kupujete napodobeniny mléčných výrobků a ani o tom nevíte. Výrobci jsou vynalézaví a prodejci s nimi drží krok. Podívejte se na ty nejznámější náhražky na trhu.

Poznáme vůbec, co je to mléčný výrobek? Možná budete žasnout, co všechno máme v hlavách zafixováno špatně. To, co bez znalostí a přečtení složení léta kupujeme jako máslo, máslem ve skutečnosti vůbec není. Co se tváří jako tavený sýr pro celou rodinu, je rostlinná náhražka, které se o vápníku zdají maximálně divoké sny. Máme pro vás zajímavou fotogalerii alternativ mléčných výrobků, které bezmyšlenkovitě skládáme do vozíků s radostí v duši, jak jsme zas dneska ušetřili. Neboť tzv. analogy jsou vždy levnější než bučící trojúhelníček. Svá stanoviska k fotografiím poskytl Jiří KopáčekČeskomoravského svazu mlékárenského, který navíc přidá informace o tom, jak poznat „kytku od krávy“. Na první pohled to totiž odhalí málokdo.

Co je mléčný výrobek

  • Podle platné legislativy se mléčným výrobkem rozumí výrobek vyrobený výlučně z mléka.
  • Látky nezbytné pro jeho výrobu mohou být přidány, jen pokud nejsou použity za účelem nahrazení všech nebo některé části složek mléka.
  • Dále je přesně definováno, co je mléko, smetana, kysaný mléčný výrobek, jogurt, sýr, tvaroh, čerstvý sýr, čerstvý sýr, tavený sýr atd.

Jak poznat kvalitní mléčný výrobek?

Rozhodně se nespoléhejte na pojmenování výrobku. V obchodech totiž zcela běžně narazíte třeba na výrobek nazvaný Lidový smažák. Evokuje ve vás obalený eidam? Chyba lávky, jde o alternativu k mléčným výrobkům, která v sobě sice jakýs takýs podíl klasického eidamu obsahuje, ale první pozici ve složení zaujímá voda. Dále také škroby a ztužený rostlinný tuk. Už před mnoha lety Sdružení spotřebitelů protestovalo proti tomuto zavádějícímu názvu, ale zřejmě ne moc úspěšně.

Čtěte také: Vrací se prošlé mléko v krabicích znovu do oběhu?

„Mléčné analogy jsou fenoménem této doby, zatímco v minulosti byl trh s mlékem nasycen ze sta procent čistě mléčnými výrobky, teď už asi 10 % celkového objemu tvoří mléčné alternativy,“ říká odborník a přidává důvody vzniku těchto náhražek: „Najít zdravější formu produktu, kde bude složka saturovaného tuku nahrazena tou nenasycenou složkou, ale podstatnějším důvodem byla ekonomika.“ Šlo o hlavně o to maximálně zlevnit výrobek, tedy nahradit jednu ze základních složek mléčných výrobků (bílkoviny, mléčný tuk a mléčný cukr) nemléčnou složkou. „Z legislativy vyplývá, že pokud nahradíte základní složku mléka, byť jedním procentem, nemléčnou složkou, tak se daný produkt nesmí nazývat vyhrazeným pojmem pro mléčný výrobek,“ vysvětluje Jiří Kopáček. 

To ale pro výrobce není žádná nepřekonatelná překážka, takže se na prodejních pultech setkáme třeba s výrobkem Javor – jemný tavený. Je v kulaté krabičce, víme, že jsou uvnitř trojúhelníčky, ale tušíme, že je to analog k mléčným výrobkům? Tyto názvy, tvary i zařazení v obchodě v nás sice evokují představu sýra, ale nesmíme se nechat zmást. Tím nejdůležitějším je uvedení slova „sýr“ na obale. Výrobci také mohou tyto produkty nazvat jednoduše – potravinový výrobek, tavený výrobek, tavené plátky, jemný tavený plátkový… Když se zdrží slov jako sýrový nebo sýr, dodrží platnou legislativu a zákonné páky se ani nehnou.

Dále čtěte: Kefír, acidofilní mléko, zákys, kyška – jak se vyznat v zakysaných mléčných nápojích

MASLÍČKO ani Jihočeské AB není máslo

Podobná situace panuje i v případě „másla“. Je naskládané pěkně do komínku vedle živočišného produktu, a přesto, že by mělo být prodejcem označeno jako analog, nebývá to pravidlem. Takže vedle tradičního másla, toho, které mělo původ ve stračeně, leží MASLÍČKO nebo Jihočeské AB, které vzniklo hlavně z vody a rostlinných tuků. Nejedná se tedy o mléčný výrobek, ale analog, alternativu, chcete-li napodobeninu mléčného výrobku. Na obale je vše správně označeno, přesto mate, zde tedy více než kde jinde platí: Nesuď knihu podle obalu.

Zatímco z pohledu české legislativy byly uvedené příklady správně označovány, jiná situace panovala v případě sýra „Eidam“ z řecké výroby, který se prodával donedávna například v obchodních sítích Makro a Penny Market. Na obalu bylo sice správně uvedeno „potravinový výrobek s rostlinným tukem“, obchodní značka Eidam Alternative byla však jednoznačně klamavá. „Označení Eidam je podle směrnice EHS (1898) pouze generické označení polotvrdých sýrů holandského typu a není možné je využívat pro imitace produktu,“ upřesňuje Jiří Kopáček.

Uvádí také další možnost, jak poznat živočišný produkt: „Všechny podniky, které zpracovávají mléko v České republice, jsou pod přísnou veterinární kontrolou a dalších dozorových orgánů. Aby mlékárenský závod mohl být registrován a vyrábět, musí získat od veterinární správy značku tzv. zdravotní nezávadnosti, kterou najdete na všech mlékárenských výrobcích.“ Tato povinnost se týká celé EU. Jedná se o oválnou značku s označením CZ, viz foto.

Čtěte také: Sýr, který nikdy neviděl mléko. Který z nich to je?

Náhražky nejsou to nejhorší pod sluncem

To, že napodobeniny mléčných výrobků obsahují rostlinné tuky, je sice vyřazuje z kategorie mléčných výrobků, na druhou stranu je třeba zmínit, že mají i své kladné stránky:

Klady alternativ:

  • Přítomný rostlinný tuk může být přínosem pro snadnější roztíratelnost i po bezprostředním vyjmutí výrobku z ledničky.
  • Jsou levnější.
  • Některé analogové produkty mohou obsahovat i zdraví prospěšné fytosteroly. „Ty mají významné biologické funkce jako strukturní složka buněčných membrán a jejich význam pro naše zdraví souvisí s jejich preventivním působením především proti kardiovaskulárním onemocněním,“ říká Jiří Kopáček.
  • Obsahují-li tukovou složku rostlinného původu, pak mají oproti mléčným výrobkům vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné např. u nemocných s kardiovaskulárním onemocněním.

K tématu také: Hloupý a chytrý nákup. Najdete 10 rozdílů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).