Hlavní navigace

Hradí zdravotní pojišťovny návštěvu nutričního terapeuta?

9. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zdravotní stav lidí s nadváhou může zlepšit dieta pod odborným vedením. Jenže to něco stojí… Pomůže s úhradou zdravotní pojišťovna?

Víte, že máte nadváhu, zjistili vám náběh na cukrovku a glykémii máte opakovaně trochu nad šest? Svůj zdravotní stav byste mohli zlepšit dietou, kterou je dobré konzultovat s odborníkem. Myslíte, že návštěva u nutričního specialisty je hrazena pojišťovnou?

I nutriční plán může být zdarma

Návštěva u nutričního terapeuta může být hrazena pojišťovnou, pokud vám ji doporučí váš lékař a pokud vyhledáte nutričního terapeuta, který je skutečně pracovníkem ve zdravotnictví a má smluvní vztah s pojišťovnou. Nutriční terapeut je samostatná odbornost a na základě smluvního vztahu může pojišťovně vykazovat ambulantně poskytnuté výkony, které této odbornosti náleží, např. vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta, sestavení nutričního plánu, edukace nutričním terapeutem aj. Vedle toho nutriční terapeuti fungují také v rámci nemocnic pro hospitalizované pacienty.

Návštěva praktika je nezbytná

K nutričnímu terapeutovi vás může odeslat váš praktický lékař. Dá vám písemné doporučení a měl by vám také poradit, kam se obrátit. Doporučení může dát pacientovi i jeho ošetřující odborný lékař, např. diabetikovi jeho diabetolog. Připomínáme raději, že není možné, aby pojišťovna zpětně proplatila návštěvu u nutričního terapeuta, pro kterou se pojištěnec sám rozhodl a sám si ji zaplatil.

Konzultaci lékař doporučuje na základě pacientova zdravotního stavu, přičemž popsaná situace (nadváha, opakovaně zvýšená glykémie) může být indikací pro odeslání k nutričnímu terapeutovi. Edukace nutričním terapeutem o skladbě a systému stravování se provádí mj. právě po zjištěném riziku onemocnění. Následovat pak může i reedukace, která např. řeší zjištěné chyby ve stravování. Tento výkon může nutriční terapeut vykázat pojišťovně k úhradě na jednoho pacienta až třikrát za čtvrtletí (výkon edukace jen jednou v roce). O potřebě reedukace by ale musel opět rozhodnout váš lékař.

Poradí vám i s cukrovkou

Nutriční terapeut by měl pacientovi, který potřebuje zhubnout, poradit i v případě, že trpí dalším onemocněním vyžadujícím změnu stravy, jako je například právě cukrovka, nebo choroby ledvin či jater, zvýšený cholesterol apod. Proto je konzultace u odborníka výhodná zejména pro pacienty, kteří se o své nemoci nově dozvěděli a potřebují se naučit, jak ji zvládat, aby se jejich stav nezhoršoval.

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).