Hlavní navigace

HPV souvisí se sexem, týká se proto žen i mužů

27. 10. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Bývají spojovány s rakovinou děložního čípku a s gynekologií. Nakažlivé viry jsou velmi rozšířené a setká se s nimi až 80 % sexuálně aktivních žen. Nyní před nimi lékaři varují i muže.

Bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová přijela do Česka podpořit kampaň proti rakovině děložního čípku. Přesněji: proti lidskému papilomaviru, který nádor vyvolává, a kromě něj i řadu jiných nepříjemných nemocí přenosných sexuálním stykem.

„Chtěla bych vyzvat české ženy a dívky, aby problematiku braly vážně a prevenci pokládaly ve svém životě za významnou prioritu,“ řekla včera na tiskové konferenci občanského sdružení HPV College, které vyhlásilo první listopadový týden sedmi dny prevence proti lidskému papilomaviru (HPV z angl. human papillomavirus).

Sama Albrightová se možnostmi ochrany před nádory děložního čípku zabývá podle svých slov už léta. Chce docílit toho, aby každý den byl dnem prevence a aby všechny ženy měly bez ohledu na peníze šanci na péči, kterou potřebují.

Prevencí míní mimo jiné očkování, které mladé dívky, jež ještě neměly pohlavní styk, chrání před nádorem děložního čípku. Pro starší ženy, které už žijí pohlavním životem, je podle některých lékařů očkování zase vhodné proto, že se tím chrání mimo jiné proti přenosu nepříjemných pohlavních bradavic, které se složitě léčí.

Viry ohrožují i muže


Autor: Isifa.cz

V poslední době, po mezinárodních studiích, které proběhly loni a předloni, doporučují lékaři očkování i mužům. Ukazuje se totiž, že lidské papilomaviry mohou u obou pohlaví vést k rozvoji vážných nemocí.

„U žen kromě rakoviny děložního čípku způsobují i nádory zevních rodidel a pochvy. U mužů vede infekce k rozvoji karcinomu konečníku a rakoviny penisu. U obou pohlaví je HPV zodpovědný za výskyt genitálních bradavic. Infekce má také souvislost s některými případy rakoviny hlavy a krku,“ vyjmenoval prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

„Ukazuje se, že zdaleka nejde jen o problematiku gynekologů. Chtěli bychom přispět k lepší informovanosti nejen lékařů, ale také pacientů a pacientek. Proto jsme založili HPV College a rozhodli se vyhlásit v týdnu od 1. do 7. listopadu 2010 Dny prevence HPV onemocnění,“ dodal primář Jiří Ondruš, lékař a prezident HPV College.

„Setkáváme se stále s vyšším počtem případů genitálních bradavic u mužů i žen. Jejich léčba je náročná, pro pacienta velmi nepříjemná a onemocnění se poměrně často vrací. Věk pacientů se navíc neustále snižuje. Výsledky nejrozsáhlejší studie, která zkoumala výskyt genitálních bradavic mezi ženskou populací, ukázaly, že se s genitálními bradavicemi do svých 45 let setká jedna z deseti žen," řekla Jana Hercogová, prezidentka Evropské akademie dermatologie a venerologie.

„Z monitoringu výskytu tohoto onemocnění, který je zaveden například ve Velké Británii, vyplývá, že počet případů výskytu genitálních bradavic se od roku 1972 do roku 2006 zvýšil více než pětkrát, a to s největší prevalencí u mladých žen a mužů ve věku mezi 16 a 24 lety," dodává lékařka.

Čtěte téma: Mužská obřízka – prospívá zdraví?

Prastarý chirurgický zákrok se provádí převážně z náboženských důvodů, jeho zastánci argumentují i zdravotním přínosem, např. snížením přenosu HPV virů. Má ale také řadu kritiků. Kdo z nich má pravdu? 

Očkovat, nebo ne?

Všechno směřuje k tomu, nechat se očkovat. Jenže: očkování sice ochrání, ale ne stoprocentně. A pak: nikdo neví, co zatím poměrně nové očkování udělá s lidským organismem po letech.

První potíž je v tom, že očkování chrání jen proti jisté části lidských papilomavirů, zjednodušeně proti těm, které se v populaci vyskytují nejčastěji, což je zhruba 84 procent z celé škály HPV. To znamená, že stoprocentní ochranou před nádorem není.

Nikdo dosud neví, co se může stát za pár let. V přírodě se obvykle stává, že rovnováha zůstává zachována. A tak jeden ze scénářů tvrdí, že se díky očkování sice třeba podaří vymýtit schopnost napomáhat vzniku rakoviny u těchto 84 procent papilomavirů, ale zbylé papilomaviry mohou posílit a zmutovat tak, že se stanou pro člověka mnohem větším nebezpečím.

Vakcíny jsou navíc poměrně nové, v širším měřítku se začaly používat teprve před třemi roky, a jakkoliv se zdá, že nemají žádné vedlejší účinky, podobně jako v jiných případech se jejich negativní vliv v organismu může ukázat až po letech.

Čtěte téma: Očkovat nebo neočkovat proti rakovině děložního čípku?

Proč má očkování proti HPV tolik odpůrců? Má tedy smysl nechat se očkovat? 

Proč kašleme na prevenci?

Nad očkováním se tedy vznáší velký otazník. Čemu byste ale jistě měli věnovat pozornost, je důsledná prevence. A na tu se snaží občanské sdružení HPV College také upozornit. Jednak prevence při sexuálním styku používáním kondomu, i díky pravidelným gynekologickým prohlídkám.

Přestože existuje pojišťovnou hrazený program prevence, kdy má každá žena nárok v pravidelných intervalech na prohlídku a stěr ke zjištění předrakovinných stavů nádoru děložního čípku, podle Vladimíra Dvořáka se takové prevence účastní pouze polovina žen v Česku. A nádory se bohužel zjistí většinou u těch, které se prevence nezúčastnily.

Dvořák navíc varuje, že rakovina děložního čípku není geneticky daná. To, že ji neměla žádná žena ve vaší rodině, neznamená, že ji nemůžete dostat vy. „V západní Evropě onemocní deset žen ze sta tisíc, v Česku je to dvojnásobek,“ varuje Dvořák. Statistika říká, že právě tento nádor je na třetím místě co do počtu úmrtí žen na nádory u nás.

Takže: očkování si každý musí zvážit sám, i proto, že byť mnohé pojišťovny na očkování minimálně u dívek do patnácti let přispívají, jde o záležitost sedmi až deseti tisíc korun. Prevenci díky prohlídkám by však neměl zanedbávat nikdo. Vyšetření a stěr nebolí, hotový je za minutu a výsledky do tří dnů. Jednou ročně by si byť jen kvůli tomu měla zajít ke gynekologovi každá žena, i když je bez potíží nebo hodně mladá. Jak Vladimír Dvořák připomněl, tyto nádory se v poslední době objevují už i u dívek, kterým je i méně než dvacet let.

Čtěte téma: Gynekologie pro holčičky

I malé slečny někdy potřebují pomoc odborníka…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).