Hlavní navigace

Houba z Číny může způsobit vážné zdravotní komplikace

9. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Eric Steinert, podle licence: CC BY-SA 3.0
Potravinářská inspekce zjistila na trhu houby shitake s nedeklarovanými siřičitany.

Houba shitake (houževnatec jedlý, šiitake, shiitake) je oblíbenou součástí japonské i čínské kuchyně a čím dál víc proniká i do Evropy. Má podobné účinky jako hlíva ústřičná. Je považována za houbu dlouhověkosti, snižuje hladinu cholesterolu i krevní tlak, chrání klouby, posiluje imunitu a má protirakovinné účinky. Obsahuje velké množství vitamínů B a D.

Více o léčivých houbách: Léčivé houby koupíte v lékárně i bylinkářství

Houba bývá pro účely prodeje upravena tak, aby měla delší trvanlivost. Jednou z metod je tzv. síření. Aktuálně Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v rámci monitoringu cizorodých látek v potravinách na trhu šarži hub shitake s nedeklarovaným alergenem – siřičitany. Potravinu vyrobenou v Číně inspektoři odebrali v provozovně společnosti Globus.

Závadná potravina

  • SHI-TA-KE (houževnatec jedlý)
  • označení / distributor v ČR: F.W. Tandoori, spol. s r.o.
  • balení: 50 g
  • datum minimální trvanlivosti do 16. 2. 2018
  • vyrobeno: v Číně
  • provozovna: Globus ČR, k.s.
  • dodavatel: Kreyenhop & Kluge GmbH & Co. KG, Německo

Laboratorní rozbor prokázal u houby přítomnost siřičitanů v koncentraci přes osmdesát miligramů na kilogram. Hodnota siřičitanů ve vzorku zůstala na nevyhovující úrovni i po tepelné úpravě dle instrukcí na obalu potraviny. Vzhledem k této skutečnosti SZPI nařídila prodejci, aby danou šarži potraviny neprodleně stáhl z tržní sítě.

„Síření je jedním ze způsobů prodloužení trvanlivosti potraviny. Siřičitany jsou alergenní látka a výrobce je povinen uvést informaci o jejich přítomnosti na obal produktu v souladu s požadavky příslušných právních předpisů,“ uvádí mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V tržní síti se nacházelo 2400 balení potraviny. Potravinářská inspekce doporučuje všem spotřebitelům s intolerancí na siřičitany, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali, nevědomá konzumace jim může způsobit závažné zdravotní komplikace.

 

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).