Hlavní navigace

Hormonální antikoncepce po čtyřicítce: vadí nevadí

8. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hormony po čtyřicátém věku podle některých lékařů zvyšují riziko vážných zdravotních potíží žen. Stárnou a blíží se jim klimakterium, což si ale dnešní čtyřicátnice nerady připouštějí.

Na jedné straně plodnost žen po čtyřicátém roce věku zásadně klesá, na druhou stranu ženy stejně potřebují nějakou ochranu. Čím dál více lékařů jim bez ohledu na věk doporučuje hormonální antikoncepci. Co se změnilo? Vždyť dříve se o ní jako o vhodné mluvilo do nějakých pětatřiceti.


Autor: Isifa.cz

Hormonální antikoncepce se dnes předepisuje běžně, mladým, starým, bez většího zkoumání

Pamatujete si, co se před zhruba dvaceti lety nadělalo kolem hormonální antikoncepce? Už tu byla dostupná, ale neustále se mluvilo o tom, že aby ji někdo mohl užívat, musí podstupovat pravidelné jaterní testy a také o tom, že se prostě nehodí pro kuřačky, zvláště když jim bylo už pětatřicet. Dneska nic z toho nikdo neřeší a mnohé ženy jsou tím překvapeny, jako třeba moje známá Daniela.

„Bude mi letos čtyřicet a hormonální antikoncepci užívat nechci, v minulosti jsem ji brala, ale necítila jsem se dobře, o klesající chuti na sex nemluvě. Jediné, co mě trápí teď, je mimořádně silná menstruace. Když jsem se opakovaně své gynekoložky ptala na radu, vždycky mi poradí jen hormonální antikoncepci, je to pořád dokola,“ stýská si Daniela, která se rozhodla situaci řešit pomocí bylinek a tvrdí, že už pozoruje první efekty.

ROZHOVOR: O antikoncepci a sterilizaci

Čím dál více mrtvice

Ale zpět k hormonálním přípravkům. Danielu zarazilo nejen to, s jakou vehemencí jí lékařka pilulky doporučuje, ale i to, že by stačilo kývnout a už by si nesla domů předpis na ně. „Neřeší stav mých jater, neptá se, zda kouřím, nic takového,“ diví se žena, která si podobné otázky pamatuje z doby, kdy jí bylo něco přes dvacet a antikoncepční pilulky brala. Že by byly dneska zásadně bezpečnější, se jí nezdá – nedávno si v tisku všimla zpráv o tom, že antikoncepce ročně i v Česku zabije několik dívek, které podlehnou například mozkové mrtvici, jiné po ní zůstanou ochrnuté. Příčina? „Ukázalo se, že když jsme vyloučili rodinnou zátěž a další možnosti, zbyl jeden společný jmenovatel: hormonální antikoncepce,“ citoval deník MF DNES neurologa Jiřího Neumanna, který se na tyto případy zaměřil. Ve Francii už se oběti a jejich rodiny s výrobci antikoncepce dokonce soudí.

Zdá se být logické, že stejné problémy a možná v ještě větším počtu mohou hormonální pilulky způsobovat i starším ženám, třeba v Danielině věku, což potvrzuje i kontroverzní gynekoložka Helena Máslová, která se dnes věnuje především celostní medicíně.

„Bylo prokázáno, že se u uživatelek hormonální antikoncepce po čtyřicátém věku zvyšuje riziko výskytu infarktu myokardu, a také nebyla dodnes uspokojivě vysvětlena souvislost s nárůstem výskytu karcinomu prsu a užívání této antikoncepce,“ řekla pro server Vitalia.cz. I ona připomněla, že ve Francii bylo nově prokázáno riziko vzniku srdečního infarktu ve spojitosti s touto formou ochrany proti početí. „Francie se stává velmi striktním odpůrcem kombinování rizika,“ dodala lékařka. 

ROZHOVOR s Helenou Máslovou o antikoncepci a čtrnáctiletých zobajících pannách

Ženy, zajímejte se o rizika

Jinými slovy, tamní lékaři se velmi zajímají o to, komu antikoncepci předepíší. Starají se zejména o rizika, jako je výskyt karcinomu v rodině, hluboká žilní nebo plicní embolie v rodinné nebo dokonce pacientčině anamnéze, rizikem pro ně je i ischemická choroba srdeční či cévní mozková příhoda a to vše zvláště v kombinaci s kouřením. Na druhou stranu, od jaterních testů se skutečně upustilo, protože slabé dávky hormonů by tento orgány neměly ohrozit.

V USA je podle Heleny Máslové dokonce předepisování hormonálních pilulek i dalších forem této antikoncepce v předklimakterickém věku zakázáno. Estrogeny se zde smějí užívat pouze jako doplňková léčba po odstranění dělohy a vaječníků, kdy brání předčasnému nástupu přechodu.

Přečtěte si: Klimakterium: důležité je to, na co se ženy neptají

Možná někde tady je zakopaný pes – mluvit ve čtyřiceti o preklimakterickém věku? V době, kdy čí dál více žen teprve pomýšlí na založení rodiny a na první dítě – chápu, že se lékařům nechce kazit jim iluzi, že jsou stále mladé a ještě nejméně deset let budou. Nakonec, většina žen skutečně nebude mít ani po hormonální antikoncepci výrazné zdravotní problémy, ale možná by stálo za to, kdyby si ony i jejich lékaři uvědomili, že některá rizika zkrátka stoupají s věkem i sama o sobě, natož když se jim v případě vrozených dispozic pomůže třeba právě hormonální antikoncepcí.

V praxi to znamená například to, že by ženy měly chtít nikoli jaterní testy, ale měly by v případě předepsání pilulek s doktorem skutečně bedlivě probrat rodinnou i svoji anamnézu a jakmile se u nich po jejich užívání začnou objevovat potíže typu bolesti žil či hlavy, je na místě jít do ordinace znovu.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Zdravým ženám nemůže ublížit, hájí antikoncepci část lékařů 

Na druhou stranu je fér říci, že někteří lékaři předepisují tento typ antikoncepce ženám mezi čtyřicítkou a padesátkou vědomě s tím, že některá jiná rizika naopak může snížit. „Výskyt ovariálního a endometriálního karcinomu je u uživatelek snížen a riziko se snižuje s délkou užívání a tento stav může přetrvávat až 15 let po skončení užívání,“ uvádí na svém webu například gynekoložka Taťána Hanáková. Podle ní užívání hormonální antikoncepce snižuje výskyt děložních myomů, mimoděložního těhotenství a ovariálních cyst. A samozřejmě i na začátku zmíněné problémy s menstruačním cyklem a nadměrným krvácením.

„Otázka působení antikoncepčních preparátů na množství kostní hmoty je zatím kontroverzní, ale řada studií dokumentuje nižší ztráty kostní hmoty u uživatelek. U zdravých nekuřaček nezvyšují nízkodávkové kombinované preparáty kardiovaskulární riziko,“ uvádí  navíc gynekoložka. To bude nejspíše pravda, problém je však v tom, co zaznělo na začátku – ženy ani jejich lékaři riziko toho, zda nemohou onemocnět, vlastně moc neznají ani nezkoumají.

Čtěte dále: Zezadu slečna, zepředu – pravda. Do kdy je žena atraktivní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).