Hlavní navigace

Hormonální antikoncepce - pozitiva převažují, tvrdí odborníci

2. 6. 2011

Sdílet

Antikoncepční prášky se v Evropě používají už 50 let. Jejich myšlenka se zrodila po staletích, kdy ženy k zabránění početí užívaly různé přírodní preparáty – třeba i krokodýlí trus.

Listy akácií, vymačkaný citron, hovězí žluč či dokonce krokodýlí trus už před mnoha sty lety používaly ženy, aby zabránily početí. Až revoluční myšlenka ošálit tělo ženy podáním hormonů a zastavit tak její ovulaci vedla k výzkumu a výrobě první hormonální antikoncepce.

Za „otce“ hormonální antikoncepce bývá považován rakouský lékař Ludwig Haberlandt, který ve 20. letech minulého století prováděl za tímto účelem pokusy na králících. Využil faktu, že v těhotenství organismus produkuje větší množství určitých hormonů. Právě na tomto principu je založena hormonální antikoncepce, která tyto hormony do těla dodává, čímž vysílá do mozku stejné signály jako těhotný organismus. Mozek pak působí na vaječníky a zastaví ovulaci (uvolnění zralého vajíčka).

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

První hormonální pilulka Enovid byla po dlouhém testování uvedena na trh v USA v květnu 1960. U jejího zrodu stáli v polovině 50. let zdravotní sestra Margaret Sangerová, zakladatelka Americké ligy pro kontrolu porodnosti, a vědci Gregory Pincus, Min Chang a John Rock. Pilulka byla ale původně nabízena jako lék menstruačních poruch. Následovalo ovšem několik soudních procesů, v nichž si ženy stěžovaly na vedlejší účinky, způsobené vysokým obsahem estrogenu. 

První zemí v Evropě, kde mohly ženy na lékařský předpis získat antikoncepční pilulku, se stalo 1. června 1961 západní Německo, kde firma Schering uvedla na trh přípravek Anovlar. Vyvinul jej vlámský gynekolog Ferdinand Peeters, který však – přestože Anovlar na rozdíl od amerického Enovidu obsahoval mnohem méně hormonu, takže měl i mnohem méně vedlejších účinků – upadl v zapomnění. „Otec vedl gynekologické oddělení přední katolické nemocnice, a proto nechtěl přitahovat pozornost,“ vysvětlil v narážce na postoj katolické církve k antikoncepci nejstarší ze šesti Peetersových dětí.

Přečtěte si: Antikoncepci brát nebudu!

S praktickým vynálezcem v této oblasti přišla v roce 1964 také firma Schering, která na trh uvedla „kalendářové“ balení Anovlaru, což usnadňuje užívání tabletek a upozorňuje na případné opomenutí jejich požití. 

V bývalém Československu byl prvním hormonálním antikoncepčním preparátem Antigest v roce 1965, ale v počátcích byl předepisován pouze ženám se zdravotními problémy či s mnoha dětmi. Až do konce osmdesátých let převládaly tuzemské preparáty (dále například Neogest, Biogest), co do složení srovnatelné se západními přípravky.

Už v roce 1966 užívalo ve světě hormonální antikoncepci deset milionů žen, půlka z nich v USA.

  • Ano, žena by se o to měla postarat
    14 %
  • Záleží na dohodě partnerů
    70 %
  • O zabránění početí by se měl starat muž
    5 %
  • Jsem proti antikoncepci
    10 %

Hormonální antikoncepci užívá 100 milionů žen

Dnes je škála přípravků nepřeberná a jejich uživatelek je v ČR nyní téměř milion; na celém světě užívá hormonální antikoncepci asi 100 milionů žen.

S dalším vývojem hormonální antikoncepce se podařilo téměř odstranit její vedlejší účinky, které se tak u současných preparátů vyskytují jen vzácně. Podle odborníků převažují její výhody, uvádí agentura ČTK.

Tyto pilulky, jejichž přínosem je nižší počet potratů, tlumí projevy premenstruačního syndromu a zmírňují bolestivost menstruace, snižují riziko rakoviny dělohy, vaječníků i tlustého střeva, menší je s nimi i pravděpodobnost vzniku vaječníkových cyst, riziko zánětů dělohy a vejcovodů a pomáhají proti akné. 

Koho může hormonální antikoncepce ohrozit:

  • silné kuřačky nad 35 let (vyšší riziko trombózy)
  • ženy s některými kardiovaskulárními nemocemi či chorobami jater

Mezi často uváděná negativa patří tloustnutí, údajně spojené s užíváním hormonální antikoncepce. Odborníci to však popírají, stejně jako tvrzení, že po vysazení je obtížnější otěhotnět.

Dnes má hormonální antikoncepce kromě tabletek i formu injekcí (podávaných po třech měsících), podkožních implantátů (nejvýše tříleté) či náplastí. Existují už i hormonální nitroděložní tělíska, z nichž se hormon uvolňuje v děloze a „šetří“ tak játra (jako u náplastí a podkožních tyčinek).

Předloni oznámili čínští vědci, že zřejmě mají první účinnou hormonální antikoncepci pro muže, zatím je ovšem ve fázi testování. Založili ji na podávání testosteronu a zbrzdění tvorby spermií. V roce 2006 ohlásili britští vědci záměr vyvinout mužskou pilulku z látek proti vysokému krevnímu tlaku, čímž by muži přišli o ejakulaci, nikoli prý však o orgasmus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).