Hlavní navigace

Zatraceně horká jóga

5. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hot, nebo také Bikram jóga je v posledních letech stále populárnější. Cvičí se v místnosti, která je vytopená na cca 42 °C, což je vlastně přirozená teplota vzduchu v Indii a dalších zemích, jež jsou kolébkou jógy. Vaše tělo je tak přirozeně rozehřáté, lépe se uvolní a druhý den vás nic nebolí.

Hot jóga je ve světě tak populární, že najít například v Americe studio, kde byste si mohli zacvičit v nevyhřívané místnosti, je skutečný oříšek. I u nás získává hot jóga na popularitě, ale není u nás tolik míst, kde se jí věnují. Jedním z nich je i Dům jógy (www.dum-jogy.cz), kde se stala průkopnicí majitelka vinohradského studia Věra Vojtěchová.

Rozhovor k tématu: Věra Vojtěchová: Jóga je duševní hygiena v praxi

Ve vytápěných místnostech jsou vyučovány nejrůznější lekce jógy, od standardní Bikram, až po Vinyasu. Podívejme se blíže na účinky tepla na náš organismus.

Externí teplo a tělesné teplo

Hot jóga se cvičí ve vyhřátém prostou, čímž přináší externí zdroj tepla. Teplota místnosti je cca 38 až 42 stupňů, kde nejnižší hranice je zhruba přirozená teplota našeho těla. Je rovněž důležité říci, že naše tělo si vyrábí při cvičení své vlastní teplo.

Při hot józe protahujeme určité části těla v závislosti na tom, v jaké póze jsme; spolu s tím vlastně procvičujeme další části těla, abychom udrželi stabilitu. To znamená, že stahujeme svaly, které nám pomáhají setrvat v dané pozici a udržet stabilitu.

Jak naše tělo produkuje své vlastní vnitřní teplo? Buňky uvolňují energii ve formě tepla. Rychlost chemické reakce se přitom zvyšuje při svalové kontrakci, a tím i spolu úměrně vzrůstá teplota těla. Tento koncept je důležitý dále, kdy budeme mluvit o účinku tepla na tělo.

Hot jóga může teoreticky vést k vyčerpání z horka nebo dokonce k úpalu. I proto se obyčejně před lekcemi hot jógy podepisují zdravotní prohlášení o zdravotním stavu a souhlas s podstoupenými riziky cvičení v teple. Když se vnitřní teplota zvyšuje, dochází k rozšíření cév a my se začneme potit, abychom ochladili svá těla a udrželi tělesnou teplotu v normálu. Takže my se potíme, abychom zchladili tělo, máme zvýšený průtok krve, ale místnost na cvičení je vyhřátá na 42 stupňů, a proto je vlastně ochlazení těla nemožné. To může způsobit narušení vnitřní tělesné teploty.

Jak se něco pokazí

Důvodem narušení je fakt, že tělo se ochlazuje různými způsoby. Ty, na něž se zaměříme, jsou vedení, proudění a odpařování. Vedení (kondukce) je výměna tepla dvou objektů, které jsou ve vzájemném kontaktu. Proudění (konvekce) je výměna tepla mezi tělem a vzduchem nebo vodou, a odpařování (evaporace) je přeměna vody z kapalného skupenství na skupenství plynné, tedy proces, který vyžaduje teplo. Když jsme ve vytápěném prostoru, důvodem toho, že se potíme tak moc, je, že se okolo nás potí několik různých těl. Teplo se tak snaží z nich unikat, protože jejich vnitřní teplota se neustále zvyšuje.

Takže co se stane, když jsme rozehřátí a rozpaření v místnosti, kde se cvičí hot jóga, nemůžeme se dostat ven, a začínáme se cítit nemocní? Mohou se u nás začít projevovat příznaky vyčerpání z horka. Naše tělo udržuje teplotu vnitřního prostředí pomocí negativní zpětné vazby systému. Tento systém pracuje při tepelném vyčerpání, ale v tomto případě nemůže zabránit zvyšování tělesné teploty nad normální úroveň. Následkem tohoto nadměrného pocení je dehydratace, snížení krevního tlaku a zvýšení tepové frekvence. A dokonce můžeme skončit s pocity slabosti, závratí a zvracením.

Když se u nás objeví tyto pocity, je nutné přesunout se do chladnějšího prostředí. Někteří cvičitelé hot jógy se však spíše snaží studentům ulevit a přimět je k tomu, aby setrvali v místnosti. Pokud se ale tento stav již objeví, je důležité odejít na místo s nižší teplotou a dostat se zpět na běžnou vnitřní teplotu. Pokud tak neučiníme, může to vést k přehřátí, které ve většině případů vyžaduje hospitalizaci.

Mýtus o pocení toxinů

Pokud jste se setkali s názorem, že pocení je pro nás dobré, protože vyplavuje z těla toxiny, není to tak docela pravda. Většina z toho, co pocením z našich těl odchází, je voda, ale s ní mizí z těla i jiné chemické látky, které tvoří pot, včetně soli, draslíku, čpavku a močoviny. Skutečná eliminace toxinů se děje v játrech, ledvinách a částečně i v tlustém střevě.

Devadesátiminutové cvičení hot jógy a pocení k smrti toxiny neuvolňuje, ale opravdu jen dehydratuje naše těla. I váha, kterou ztrácíme, je váha vody. Pokud bychom chtěli opravdu odbourat toxiny z těla, je nejlepší poradit se s lékařem.

Mýtus o flexibilitě

Existuje rozdíl mezi svalovou pružností a pohyblivostí kloubů. Když jsme ve vytápěném prostředí, zvýšení průtoku krve způsobí, že se cítíme pružnější, než opravdu jsme. Být v intenzivních polohách může být obtížnější, pokud je studio nevytápěné, protože naše klouby se v určitém bezpečném bodě zastaví; zatímco při zahřátí těla můžeme mít pocit, že tento bod je přerušen a překročíme bezpečnou zónu. Vazy mají sice určitou vůli, ale ne neomezenou. Čím více tedy budeme pokračovat v protahování v obtížných pozicích, zvýší se i riziko utržení vazu nebo jeho natažení. Je důležité si uvědomit, že když si natáhneme vazy, nějakou dobu tak zůstanou a způsobíme si nestabilitu kloubu.

Jak se připravit na hot jógu

  • Prvním předpokladem je znát svůj zdravotní stav, jelikož byste měli být vyzváni k podpisu zdravotního prohlášení o vědomí si případných rizik.
  • Nejdůležitější je hydratace. V den, kdy na hot jógu jdete, byste měli dostatečně pít, abyste byli před cvičením dostatečně hydratovaní.
  • Před lekcí byste se neměli nacpat jídlem.
  • Po cvičení je důležité doplnit ztracené minerály.
  • Během jógy se nepřeceňujte a cvičte svým tempem. Jste-li unavení, odpočiňte si.

Vždy poslouchejte své tělo

Každý předpokládá, že jóga je dobrá pro rehabilitaci. To je pravda, ale je třeba vědět, že je jen jinou, mírnější formou cvičení, ale stále se při ní můžeme zranit. Je proto důležité vybrat si takového lektora, který je seznámen s kineziologií, anatomií a fyziologií. Pokud ke cvičení přidáme ještě prvek zahřívání, může se stát katastrofa, zejména pokud nemáme s hot jógou žádné zkušenosti. Existuje mnoho vynikajících instruktorů jógy, kteří vyučují ve vytápěném prostředí a přitom samozřejmě udržují klienty v bezpečí; a pokud by přeci jen cvičící vykazoval známky vyčerpání z horka, instruktor se o něj okamžitě postará. Ovšem není to tak vždy. Volba lektora je tedy velmi důležitá a je dobré si projít různé lekce u různých cvičitelů.

Chcete-li se tedy horké józe věnovat, prioritou je zůstat v bezpečí. Pokud je vám moc horko, nestyďte se odejít z místnosti. Nepřekračujte také své bezpečné meze. Cvičte tak, jak nejlépe dovedete, ale nepřeceňujte se. A posledním úkolem je najít toho opravdu správného lektora.

Řekli o hot józe

Dr. Brian L. Tracy, odborník na cvičení ze státní univerzity v Coloradu:

„Vzhledem k tomu, jak je hot jóga populární, je to celkem šokující, že neexistuje mnoho výzkumů na toto téma,“ říká Brian Tracy.

Doktor Tracy a jeho tým provedli dva pokusy fyzikálních účinků Bikram jógy, které zahrnovaly série pozic po dobu 90 minut v místnosti vyhřáté na 40 až 42 stupňů. První experiment byl proveden se zdravými, ale neaktivními mladými lidmi, kteří neměli s jógou žádnou zkušenost. Po osmi týdnech a čtyřiadvaceti sezeních Bikram jógy bylo u některých účastníků dosaženo nepatrného posílení svalů, ale především výrazné zlepšení stability. Bylo rovněž dosaženo mírného poklesu tělesné hmotnosti. „Abych byl upřímný, byli jsme docela překvapeni malou změnou hmotnosti, protože když jste v horkém Bikram studiu, máte pocit, že pracujete opravdu tvrdě," říká Tracy. „Jednalo se o lidi, kteří před zahájením pokusu necvičili, proto jsme čekali větší pokles jejich váhy.“

Pro druhý experiment si doktor Tracy vybral lidi s bohatou zkušeností v meditaci, aby změřil jejich srdeční frekvenci, teplotu těla a výdeje energie během Bikram cvičení. Nová data přinesla několik zjištění, nejpřekvapivější asi o ztrátě tělesné hmotnosti: srdeční frekvence se v průběhu devadesátiminutového sezení výrazně zvýšila (ale ne nebezpečně), hodnota spálených kalorií byla zhruba srovnatelná s lidmi, kteří jdou rychle.

„Pokud jste fanouškem Bikram jógy, myslím, že vaší bezprostřední reakcí bude zklamání, říká Tracy. Jeho výzkum ukázal, že muži spalují v průměru asi 460 kalorií, zatímco ženy asi 330. „Myslím si, že spojení tepla s obtížností pozic může změnit naše vnímání intenzity cvičení,“ vysvětluje. „Na druhou stranu, pro naše tělo je to stále velký trénink.“ 

Dr. Kim Allan Williams, prezident American College of Cardiology:

„Když jste v horku, vaše srdce pumpuje velké množství krve do cév v kůži, a to prostřednictvím procesu zvaného konvekce, kde je produkován pot. A není to vlastně pot, ale odpařování potu, jež pomáhá ochladit naše tělo. A v těchto podmínkách se pot nevypařuje účinně. Chcete-li se nejen chránit, ale i efektivně cvičit, pak je třeba věnovat zvýšenou pozornost vašemu tělu. Pocity závratě, nevolnosti, zmatenost, křeče svalů během nebo po cvičení hot jógy jsou známky toho, že je potřeba udělat si přestávku. To platí především pro nezkušené jogíny, jejichž těla nejsou zvyklá na nástrahy horké jógy. Nemůžete vypotit spoustu minerálů a nahradit je jen samotnou vodou. Nebezpečně nízké hladiny draslíku, sodíku a dalších elektrolytů přispívají ke zdravotním rizikům.“ 

Emily Lindsay, zkoumá stres, namáhání a meditaci na Carnegie Mellon University:

„Hot jóga není něco, co bychom přímo studovali, ale myslím si, že rozhodně stojí za povšimnutí. Zaměření naší pozornosti na dýchání a držení těla nás může zakotvit v přítomném okamžiku a podporovat naše uvědomění. Praktikování jógy může také poskytnout chvíle klidu, nepřerušované zvoněním mobilního telefonu, e-mailu nebo jinými rutinními rozptýleními. Jóga má nesporné psychologické výhody.“

Použité zdroje:
www.time.com
www.besthealthmag.ca
www.breakingmuscle.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).