Hlavní navigace

Homeopatie a spánek

26. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Spánek miminka hodně závisí na situaci matky, eventuálně obou rodičů. Noční děsy u malého dítěte mohou být následkem horečky a za nespavostí dospělého často stojí pracovní přetížení.

Do listopadového pokračování seriálu Homeopatie: Ptáme se odborníka se sešlo více dotazů, rozdělili jsme je proto do dvou témat. Minule jste si mohli přečíst část o řešení depresí, stresu a úzkosti s pomocí homeopatie (více Homeopatika a „depky“: Jsou i psychologové vzdělaní v homeopatii), tentokrát se věnujeme potížím se spánkem.

Na dotazy čtenářů i dnes odpovídá Hana Váňová, praktická lékařka – homeopatka.

Mám starosti v práci a od té doby špatně spím. Kamarádce prý pomohla homeopatika. Co by pomohlo? Je třeba jít k lékaři, nebo si můžu nějaká koupit sama?

I v tomto případě je – jako v homeopatii často – vhodné individuální posouzení situace. Jedním z nejčastějších homeopatických léků při pracovním přetížení, kdy se člověk budí mezi druhou a čtvrtou hodinou, hlavou se mu honí starosti a do rána již usne jen obtížně, je homeopatický lék NUX VOMICA 15CH, pět granulí večer před spaním po celou dobu pracovně exponovaného období. Je vhodné doplnit ráno pět granulí homeopatického léku DOPAMINE 9CH.

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? Posílejte nám své dotazy na příští – již prosincové – téma, které se kolem Vánoc přímo nabízí:

  • přejedení, zažívací a střevní potíže

Jak může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka posílejte prosím na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Vadí mi změna času, vždy mi dlouho trvá, než si zvyknu. Co pomůže, abych mohla dobře spát?

V této souvislosti by bylo možné uvést dva homeopatické léky:

SILICEA, pokud se jedná o typ člověka, který potřebuje systém, rád věci plánuje a než si zvykne na změnu, vždy mu to chvíli trvá. Celkově bývá zimomřivý, často má studené a zpocené ruce a plosky nohou, má rád i teplo na hlavu.

ARSENICUM ALBUM pro člověka, který vyžaduje ještě větší preciznost, každá změna ho vykolejí. Má své rituály a velmi těžko se přizpůsobuje novému řádu.

Dcera (3 roky) trpí na noční děsy, pediatr ani neurolog nezjistili příčinu problému, netrpí žádnou chorobou, jinak je veselá a bez problémů. Neurolog nyní doporučil na noc malou dávku léků na spaní, což se nám moc nelíbí. Mohli bychom zkusit nějaká homeopatika?

Zde často pomůže homeopatický lék STRAMONIUM 15CH, pokud máte neurologické vyšetření v pořádku. Jedná se někdy o situace, které vzniknou podrážděním nervové soustavy při horečce a přetrvávající i delší dobu po jejím odeznění. Nebo se malé dítě v noci náhle probudí, volá rodiče, kteří hned nepřijdou, a v dítěti přetrvává panika, která se může projevovat nočními děsy. Podávejte tento lék čtrnáct dnů večer 5 granulí, a pokud noční děsy nevymizí, vyhledejte pediatra homeopata, aby váš případ individuálně zhodnotil. Jsou ještě jiné možnosti homeopatické léčby.

Prý existují homeopatické koupele, soli a mléka na spaní? To obsahují homeopatika, nebo na jakém je to principu? Máte s nimi nějaké zkušenosti? Jsou vhodné i pro děti?

Homeopatické koupele neznám, za celou svou pětadvacetiletou homeopatickou praxi jsem se s nimi nesetkala, bude to pravděpodobně nedorozumění nebo zneužití termínu „homeopatický“.

Co se týče solí, možná máte na mysli systém BIOCHEMICKÝCH TKÁŇOVÝCH SOLÍ dle doktora Schusslera. Jsou to homeopatické léky v nízkém ředění (většinou 9CH), které harmonizují biochemické funkce.

A mléka? Existuje homeopatický lék LAC CANINUM, jehož mateční tinktura (to je látka, ze které se homeopatický lék vyrábí) pochází z mléka kojící feny. Používá se k harmonizaci některých hormonálních poruch.

Doporučuji prověřovat zdroje, kde hledáte informace. Tyto jsou z mého pohledu velmi zavádějící. Kvalitní informace určené pro širokou veřejnost garantované lékaři – odborníky na homeopatii najdete např. na webových stránkách svethomeopatie.cz.

Máme hodně nespavé miminko. Pomůže něco, aby spalo trochu déle? Nebo je to typem a nic se nedá dělat?

Spánek miminka hodně závisí na situaci maminky, eventuálně obou rodičů. Někdy je dítě neklidné a špatně spí, když matka během těhotenství užívala delší dobu hořčík. V této situaci často pomůže homeopatický lék MAGNESIA PHOSPHORICA 9CH pět granulí rozpustit v malém množství kojenecké vody, nejlépe v kapací lahvičce, a podat dítěti 3× denně po dobu čtrnácti dnů. Je vhodné každý den udělat čerstvý roztok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Hana Váňová, praktická lékařka – homeopatka

Vystudovala na LF Palackého univerzitě v Olomouci. Má atestaci ze všeobecného lékařství. Znalost medicíny rozšířila i o jiné přístupy, akupunkturu a zejména homeopatii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).