Hlavní navigace

Homeopatie nevyléčí všechno. Něco ale ano

5. 10. 2009

Sdílet

Před pár dny Světová zdravotnická organizace vydala varování před homeopatickou léčbou v případě některých nemocí. Je prý neúčinná při léčbě vážných nemocí, jako je tuberkulóza, malárie či AIDS. A co v případě ostatních nemocí? Jde taky o vyhozené peníze?

V málokteré věci se lékaři a vědci tak radikálně rozcházejí, jako v názoru na homeopatii. Platí: co lékař, to jiný názor. Zatímco třeba uznávaný onkolog Pavel Klener či fyzik Jiří Grygar a předseda klubu skeptiků Sysifos jsou vůči homeopatii zcela nesmiřitelní, pražský pediatr Tomáš Karhan či lékárnice z Kralup nad Vltavou Martina Náhlovská ji berou jako skvělou pomoc tam, kde normální medicína selhává.

Profesor Klener sype z rukávu příběhy pacientů a pacientek, kteří se spolehli na homeopatika místo na klasickou medicínu, ač měli rakovinu, a zemřeli. Ve svém archivu jich má asi tři desítky. „Vrátili se k nám, až už bylo na všechno pozdě,“ říká. „Je to něco, co prostě z pohledu obyčejné lidské logiky nemůže fungovat,“ vyjádřil se Jiří Grygar. Ten také patří u nás mezi přední bojovníky proti homeopatii.

Co je vlastně homeopatie?

homeopatika

Oba mají na mysli fakt, že homeopatika jsou z pohledu čistě vědeckého tak velmi zředěný roztok, respektive esence bylin ve vodě, že ve výsledném léku se podle vědců již nemohou nacházet žádné, byť sebenepatrnější stopy po původní účinné látce. Slovy Jiřího Grygara: lahvičky s homeopatiky jsou čistou vodou a ta může léčit jen jako placebo, nikoliv sama o sobě.

Účetní Magda Malá ze středočeského Benešova nad tím krčí rameny. „Podívejte, mě je úplně jedno, co ty flaštičky obsahují a co o tom slovutní vědci soudí. Já prostě vím jedno: můj kůň před dvěma lety jen díky osvícenému veterináři – homeopatovi – nemusel do kafilerie, kam jej už už posílali. Na nohy ho po prodělané infekci nepostavila klasická medicína, tedy antibiotika, ale právě tyhle homeopatické kapky,“ říká.

Čtěte také: Jak nás ovlivňuje měsíc v úplňku?

Koně milovala už jako malá a v okamžiku, kdy si začala vydělávat, první peníze věnovala na spoření na vysněného vlastního koně. Dnes je mu šest let a je jedinou výstředností, kterou si dovolila a tím, co zabírá celý její volný čas i veškeré vydělané peníze. Není tedy divu, že když onemocněl a nikdo mu neuměl pomoci, zvolila cokoliv, co jí veterinář nabídl jako alternativu. A naordinované homeopatikum zabralo.

„Dost by mě zajímalo, jak veterinář vsugeroval koni, že jde o lék a nikoliv o neúčinné placebo. Každopádně je mi to jedno. To ať si zkoumají vědci a ať si o tom myslí, co chtějí. Já jen děkuju Pánubohu za to, že mi můj veterinář jako mnozí ostatní nenavrhl kafilerii, ale tyhle kapky,“ říká.

Kapkám věří stále víc lidí

homeopatika

S podobným postojem není Magda Malá jediná. Většině pacientů, kteří si zaplatí za homeopatika (protože ta sice u nás patří mezi oficiální léky, a také jejich prodej Státní ústav pro kontrolu léčiv sleduje, ale zdravotní pojišťovny je na rozdíl od Rakouska či třeba Francie nehradí), těmto lékům věří. A z údajů firmy Boiron, která má na trhu s homeopatiky v Česku většinu, plyne, že prodeje  homeopatických léků u nás rok od roku stoupají. Podobné je to celosvětově.

„Už z toho důvodu bych byl opatrný tvrdit, že homeopatie nefunguje a patří mezi šarlatánství,“ říká dětský lékař Tomáš Karhan. „Indický prezident má osobního lékaře homeopata, jenž jej léčí a píše o homeopatii knihy. Není divu – v Indii jde o metodu známou a prověřenou stovky let. Ale homeopatie je uznávanou metodou léčby i v zemích, kde nemá stovky let trvající zázemí. Například belgická královna loni zaštítila celosvětový sjezd homeopatiků a je známo, že se homeopatiky sama léčí. Asi by to hlavy států nedělaly, kdyby šlo o pouhé placebo,“ dodává lékař, který má dobré zkušenosti i s homeopatickou léčbou psů.

Nepřehlédněte: Aromaterapie: pouhá relaxace, nebo léčebná metoda?

Podle něj však všechno má své hranice. „Rozhodně bych nikomu neradil, aby se vzdal klasické medicíny a šel si léčit rakovinu homeopaticky. Přistupujme k homeopatii velmi skromně. Je to lék, který může velmi účinně pomoci lidem léčícím se s rakovinou při stavech, kdy třeba po chemoterapii zvrací. Tomu umí homeopatika zabránit. Ale spoléhat na ně coby jedinou léčebnou metodu při léčbě nádoru, to rozhodně nelze,“ říká.

Nač homeopatika zaberou?

homeopatika

Vážné nemoci sem skutečně nepatří. Tady mohou homeopatika jen pomoci léčit jejich průvodní jevy. Ale podle zkušeností lékařů mohou kapky pomoci tam, kde je klasická medicína v koncích.

„Třeba růstové bolesti kostí u dětí, ty jsou neznámého původu a tradiční medicína říká: dejte to do vaty a dejte dítěti paralen, ono to nějak samo přejde,“ popisuje Tomáš Karhan. Jenže matky vědí, že tyto děti několik měsíců v noci křičí bolestí, jak trpí. A lék pro ně oficiálně není. „Tady homeopatika velmi dobře zabírají. Stejně tak je průkaznými studiemi dokázáno, že fungují u 80 procent lidí, kteří trpí závratěmi,“ říká.

Věříte v účinky homeopatie?

Sám ordinuje homeopatika tam, kde děti mají již osmý zánět středního ucha za sebou, což je velmi bolestivá záležitost a medicína těmto dětem nemá jak pomoci. Totéž platí i u lidí trpících kinetózou, tedy nevolnostmi a zvracením v autě či dopravních prostředích, nebo například v těhotenství.

„Taky existuje poměrně nová studie, která dokazuje, že lidé trpící jinak neléčitelnými chorobami kloubů, jako je artróza, reagují na homeopatika nejen stejně dobře jako na normální léky, ale pokud se tato léčba zkombinuje, tedy homeopatika se podávají zároveň s klasickými léky, má léčba mnohem vyšší úspěšnost. Je tu synergický efekt,“ uvádí Karhan.

A to je také podle něj jeden z receptů, jak k homeopatii přistupovat. Kombinovat klasickou léčbu s homeopatií. Nebo se na homeopatika spolehnout tam, kde klasická medicína neumí pomoci. A že je takových případů celá řada.

„V každém případě je škoda, že se u nás homeopatie dostala na okraj medicíny, a je považována spíš za šarlatánství. Sice se o ní zčásti dozví studenti na farmakologických fakultách, protože oficiálně jde o lék, ale lékaři na medicíně už ne, tam se studium obvykle odbude poznámkou, že patří mezi alternativní metody, které jsou neúčinné,“ říká Karhan.

K tématu: Oxygenterapie – zázračná moc kyslíku?

Podle něj by bylo prospěšné, kdyby se medicína začala homeopatií oficiálně zabývat. „Už jen proto, aby se za homeopata nemohl považovat každý, kdo to o sobě prohlásí, jak je tomu u nás doposud, ale aby to byli lékaři s medicínským vzděláním,“ dodává s tím, že varuje pacienty, kteří chtějí homeopatika, aby se nesvěřovali do rukou lidí z řad laiků, kteří si přečetli nějakou příručku, ale do péče skutečného lékaře, který se na homeopatii zaměřuje a umí rozpoznat, kdy zabere klasická medicína a kdy je na místě použít homeopatický lék.

Autorka je redaktorkou MF DNES

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).