Hlavní navigace

„Dejte mi něco“ na stres nefunguje

27. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Public domain
Většina z nás žije ve stresu a ten přenášíme i na naše děti. Dnešní stres nás dohoní za několik let. Právě jsme na křižovatce a můžeme změnit směr. Třeba s pomocí homeopatie.

Stres je všudypřítomný, a pokud mu podlehneme, pravděpodobně se u nás projeví za deset i více let jeho následky v podobě chronického onemocnění. „To, jak žijete teď, vás může dohnat za deset a více let,“ varuje farmaceutka Jana Strieglerová a upozorňuje na skutečnost, že se to týká i dětí, které jsou vystavovány stresujícím situacím. Ať už jsou na ně kladeny velké nároky, procházejí těžkým obdobím, jako je například rozvod rodičů, nebo jen žijí ve stresujícím prostředí plném hluku a nervozity. 

Jak poznáme stres?

Bez nadsázky lze říct, že určité míře stresu jsme vystaveni všichni. Ve chvíli, kde je ho na nás moc, začnou se projevovat jeho první příznaky. U každého jsou jiné. Někoho začne bolet hlava, jinému se zvýší tlak nebo se u něj objeví noční bušení srdce, hormonální nerovnováha, nadýmání, zácpa, případně naopak průjem. Málokdo si uvědomí, že za potížemi stojí právě stres, a raději začne užívat léky. Například proti bolestem hlavy nebo na vysoký tlak.    

„Vystavení se dlouhodobému stresu vyvolává výrazné oslabení neuro-imuno-hormonálního řízení. Když se objeví typické potíže jako například poruchy spánku, potíže s trávením nebo bolesti hlavy, tak namísto toho, aby se lidé zamysleli nad příčinou, užívají léky na potlačení těchto varovných příznaků. Moderní medicína nabízí širokou paletu léků, které dovedou rychle vypnout kontrolky. Je to jako s automobilem, když nereagujete na kontrolky, čeká vás zaručeně problém,“ vysvětluje lékařka-homeopatka Eva Kettmannová.

Jen lék nepomůže

Stres nevzniká sám od sebe a jeho příčinou je jednoznačně náš životní styl. Každý z nás tuší, kde má svoje slabiny, a právě u nich by měl začít. „Nemusí se to každému líbit, ale pokud něco ve svém životě nezmění, nepomůže mu žádný lék – ať už klasické, nebo alternativní medicíny,“ říká Jana Strieglerová.

Eva Kettmannová k tomu dodává: „První příznaky by měly pacienta zastavit a donutit k tomu, aby popřemýšlel nad svým životním stylem. ‚Dejte mi něco‘, to skutečně nefunguje. Svým pacientům vždy zdůrazňuji, že si ke mně nepřicházejí jen pro lék. Já jsem průvodce, který ukazuje možnost, ale pro zlepšení svého stavu musí každý udělat něco sám. Svým pacientům to vysvětluji tak, že tyto symptomy jsou upozorněním, že se dostali na křižovatku a mají možnost zvolit jiný směr. Homeopatie uleví od nynějších potíží bez nežádoucích účinků, uvolní zablokovanou energii, což vede k lepšímu nadhledu na situaci, ale další krok a rozhodnutí na své životní cestě musí udělat pacient sám. Pokud na svém životním stylu nebo tempu nic nezmění, na další křižovatce se může ocitnout s vysokým tlakem, cukrovkou nebo depresivní poruchou.“

V rámci celostního přístupu k pacientovi se doporučují ke zvládání projevů stresů i různé dary přírody v podobě bylin (rozchodnice růžová, třezalka, ostropestřec, pelargonie), ale i známé Bachovy esence (například White chestnut, Elm, Oak) či masáž akupresurních bodů.

„Jednotlivé homeopatické léky jsou přesně specifikované dle daných stresorů, takže když správně určíme původ stresu, určíme i možnost léčby,“ vysvětluje farmaceutka Jana Strieglerová.

Nejžádanější homeopatické léky:

  • Nux vomica 9CH: Homeopatický lék číslo jedna na stres. Zejména je vhodný pro lidi s vysokým pracovním nasazením, jako jsou například manažeři a workholici. Vhodný pro ty, kteří díky velké zátěži užívají často chemické léky na spaní, léky proti bolesti, na trávicí potíže spojené se stresem, podrážděnost, nespavost.
  • Kalium phosphoricum 15CH: Tento homeopatický lék podporuje schopnost soustředit se a výrazně zmírňuje duševní únavu.
  • Magnesia phosphorica 9CH: Homeopatický lék, který uvolňuje napětí, působí na centrální nervový systém a zlepšuje spánek.
  • Sedatif PC: Komplexní přípravek na různé formy stresu od akutního přetížení přes déletrvající potíže, stavy přechodné nespavosti nebo nervozity.

S čím pomůže homeopatie

„Homeopatie může pomoci i v prevenci rozvoje psychických nebo fyzických příznaků po akutní stresové situaci, například homeopatický lék Aconitum je vhodný jako první pomoc při neočekávané akutní stresující události. Pokud jej podáme dítěti, které bylo právě pokousané psem, pravděpodobně tím předejdeme rozvoji panického strachu ze setkání se psy v budoucnu. Stejný lék doporučuji užít bezprostředně po jakékoli neočekávané události, jakou je třeba pád ze stromu, tonutí, úraz při sportu aj. Na druhé straně je možnost ovlivnit homeopaticky i anticipační stres, tj. stres z očekávané nepříjemné události, jakou je pro někoho např. návštěva u zubaře nebo náročná zkouška. Tady nejčastěji doporučuji Gelsemium a Argentum nitricum,“ říká Eva Kettmannová.

Pokud řešíte vážný problém, je vhodné navštívit homeopatického lékaře. „V homeopatii používáme celostní přístup k pacientovi. Snažíme se pochopit podstatu problému. Na svého pacienta mám nejméně hodinu, možné příčiny jeho potíží probíráme společně. Například pacient s bolestí hlavy z pracovního přetížení dostane úplně jiný homeopatický lék než pacientka, která mívá bolesti hlavy pravidelně před menstruací, nebo pacient, který mívá migrény od doby, kdy utrpěl úraz hlavy. Celostní přístup k pacientovi neléčí pouze symptom (bolest hlavy), ale celého člověka v jeho bio-psycho-sociálním kontextu,“ uzavírá lékařka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Eva Kettmannová

Alergoložka a klinická imunoložka, odbornice na homeopatii.

Členka rady Homeopatické lékařské asociace a odborná garantka Světa homeopatie.


PharmDr. Jana Strieglerová

Farmaceutka

Profesně se věnuje také homeopatii a poradenství o zdravé výživě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).