Hlavní navigace

Hloh: naše původní léčivka posílí srdce a sníží tlak

17. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com / Vitalia.cz
Srdeční choroby trápí nemalé množství pacientů čekajících v čekárnách lékařských ambulancí. Přitom ale mnohým z těchto trápení se dá předcházet s pomocí přírodních zdrojů. Pokud podchytíte srdeční onemocnění v počátcích, pomůže i hloh.

Hloh je půvabný keř, který zdobí naše zahrady na jaře sněhobílými květy a posléze na podzim červenými plody. Máte ho někde ve svém okolí? Pokud vás trápí vysoký tlak neboli hypertenze či jiné onemocnění srdce, může vás účinně léčit.

Hloh pomůže při rozličných srdečních chorobách

Doma jsou u nás hned dva druhy hlohu – hloh jednosemenný a hloh obecný. Ačkoliv se od sebe drobně liší, co se týče vzhledu, léčivé účinky mají shodné. Hloh je známý především jako lék na rozličné srdeční choroby – je totiž úspěšným „posilovačem“ srdečního svalu, zároveň ho ale uklidňuje, odstraňuje arytmii a pomáhá rozšiřovat tepny, které zásobují srdeční sval.

Na hloh jednosemenný přišla řeč i v televizním Herbáři na ČT1. I zde bylo řečeno, že je hloh známý především díky tomu, že snižuje krevní tlak a posiluje srdce. Účinné látky, které za těmi zázraky stojí, jsou rutin, hyperosid, adenin a adenosin.

Pozor, hloh může zvyšovat účinky léků na srdce

Hloh jako tradiční českou léčivku nezapomněla zmínit ani Helena Vrábková ve své knize Co věděly naše babičky a na co jsme my zapomněli. Kromě léčivých účinků hlohu ale autorka zmiňuje i jedno úskalí, které s léčbou souvisí: „Hloh může v kombinaci s různými druhy léků velmi zvýšit jejich účinnost, proto se před jeho užíváním vždy poraďte se svým lékařem, zda je pro vás právě pití čaje z hlohu vhodné a v jakém množství.“ To ostatně platí obecně, neboť léky se „tlučou“ s bylinami, jídlem i mezi sebou.

Kromě léčby srdečních chorob zmiňuje Helena Vrábková i další příznivé účinky hlohu, a to léčbu nespavosti a migrén.

Účinky se dostaví až po týdnech či měsících

Účinky hlohu nepocítíme okamžitě – naopak. Aby se efekt dostavil, je třeba hloh užívat týdny i měsíce, a to pravidelně každý den. Jak již bylo řečeno výše, je třeba dávat pozor, pokud již léčíme své srdeční choroby syntetickými léky.

Účinky hlohu sice nastupují pomalu, zato jsou ale překvapivě dobré a zvyšují účinky syntetických léků. Proto je vhodné s podáváním hlohu začít ještě ve chvíli, kdy k léčbě syntetickými léky nebylo nutné přistoupit, tedy při prvních náznacích choroby nebo jako její prevenci.

Recepty z hlohu pro zdraví

Hloh je nejčastěji podáván ve formě tinktury nebo čaje. Mezi pěstiteli hlohu nebo jeho nadšenými „zpracovateli“ ale koluje nespočet různých receptů, které často ani lék nepřipomínají a mohou tak ozvláštnit náš běžný jídelníček.

Hlohovo-jablečné pyré

Oloupejte 600 g jablek, zbavte je jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Odstopkujte 300 g bobulí hlohu a vše dejte do hrnce, přilijte šťávu z jednoho citrónu a 200 ml jablečné šťávy. Přidejte ½ tyčinky skořice a 80 g cukru a na středním ohni vařte asi 15 minut doměkka. Odstraňte tyčinku skořice a plody propasírujte přes jemné síto nebo pomocí pasírovacího mlýnku. Pyré ještě jednou ohřejte, naplňte ho do čerstvě sterilizovaných sklenic a sklenice ihned uzavřete.

Zdroj: Rogge Anne: Dárky z přírody: Originální nápady po celý rok

Hlohová tinktura

Čerstvou drogu (květ a mladé listy) nadrobno nakrájíme, zlehka nasypeme do vhodné láhve s dobrým uzávěrem a zalijeme čistým lihem nebo pálenkou (například vodka, žitná) tak, aby byla bylinka potopená. Necháme asi dva týdny vylouhovat na tmavém místě, občas dobře protřeseme. Tinkturu užíváme třikrát denně v množství 20 – 25 kapek v polovině sklenky vody. Používáme ji dlouhodobě, ale dávkování nepřekračujeme.

Zdroj: MUDr. Zdeněk Mlčoch, www.bylinkyprovšechny.cz

Sirup z hlohu

Do hrnce s 500 ml vody dejte 500 g zralých malviček hlohu, přiveďte k varu, hloh rozmačkejte a nechte stát přes noc. Příští den opět přiveďte k varu a nechte mírně probublávat, dokud malvičky neztratí barvu. Sceďte přes mušelín, odměřte do rendlíku stejné množství šťávy a cukru, rychle přiveďte k varu a slijte do sterilované láhve. Užívejte denně 1 čajovou lžičku.

Zdroj: James Wong: Vypěstujte si své vlastní léky

Další receptury z hlohu, například na hlohový likér, hlohové kapky či čaj z květů popisuje bylinkářka Simona Procházková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).