Hlavní navigace

Hledá se ideální rybník pro bruslení

27. 1. 2010

Sdílet

Jakmile několik dní mrzne tak, že vodní plochy pokryje silný led, spousta lidí opráší brusle a vyrazí na nejbližší rybník. Bruslení mezi zasněženými stromy, to zní až poeticky. Navíc, kdo by se chtěl mačkat na stadionu a předepsaně kroužit v jednom směru? Zapojte se do našeho pátrání po nejlepším rybníku na bruslení!

Letošní zimu jsem se s bruslemi v batohu vydala křížem krážem naší zemí hledat ten nejvhodnější rybník. V každém kraji jsem navštívila alespoň jeden a musím říci, že od západu na východ, od severu na jih, všude se bruslí hojně a všude se bruslí dobře.

Naše rybníky jsou si v mnohém podobné. Často bývají uprostřed malých vesniček nebo na kraji měst a obcí a místní obyvatelé na ně nedají dopustit. Při mém malém průzkumu, kdy jsem se bruslařů ptala, jaký rybník z těch, které už vyzkoušeli, je podle jejich názoru pro bruslení ten nejlepší, jsem často slýchala: „No přece ten náš!“ Popravdě jsem jim všem v té chvíli musela dát za pravdu – těch nejlepších rybníků se do naší malé republiky vejde opravdu hodně. Není divu, vždyť rybníkářství má u nás dlouholetou tradici. Kdybychom je začali pečlivě sčítat, mohli bychom dospět až k číslu okolo jedenadvaceti tisíc. Samozřejmě že na všech by se ale bruslit nedalo. Vhodné jsou jen některé.

Pod vrstvou sněhu se může skrývat zamrzlá větev

bruslení

„Musí být dost velký!“ vykřikl na mě docela malý chlapec „školeně“ jezdící po jednom rybníku ve východních Čechách, a měl zcela určitě pravdu. Pokud je rybník malý, vejde se na něj jen několik bruslařů. Kdyby se jich tam snažilo vtěsnat více, vzájemně by si překáželi a možná by došlo k nějakým střetům nebo dokonce i k úrazům a led by také mohl pod jejich váhou praskat. Další nevýhodou malých rybníků je, že vás na nich bruslení po nějaké době přestane bavit, protože jízda není dlouhá a plynulá.

To na velký rybník se vejde jak partička hokejistů, tak amatérské krasobruslařky, úplní začátečníci i zdatní bruslaři.

Chystáte se začít? Přečtěte si téma Poprvé na brusle

„Pokud možno, aby tam nebyly namrzlé hroudy sněhu,“ zněla další odpověď z úst většího bruslaře, tentokrát z Moravy, ke kvalitě ledu na rybnících. Sníh je totiž jednou z největších nevýhod rybníků oproti umělým kluzištím krytých zimních stadionů. Rybníky totiž nebývají udržované. Někdy je na nich tolik sněhu, že se v něm spíše brodíte, než bruslíte. Každý, kdo si to někdy zkusil, mi dá za pravdu, že to na zasněženém ledu není to pravé. Jednak nevidíte na led, který může být místy pěkně nerovný, nebo z něj kdesi pod vrstvou sněhu „vyrůstá“ zamrzlá větev, o kterou pak snadno zakopnete. Stejně tak můžete zakopnout o zmrzlou hrudku sněhu.

Maminka šněrující brusličky své asi osmileté dceři v Českém středohoří, mi na otázku, jaký rybník je pro bruslení nejlepší, řekla: „Takový, aby k němu byl dobrý přístup. Podívejte, tady je příkrý svah, tak musíme brusle nazouvat přímo na ledu.“ Rybníky se často liší i tím, jak jsou přístupné. Nejlepší je, když jsou jejich břehy pozvolné, a pokud mají některé dokonce pláž, v zimě poslouží jako přezouvárna či šatna. Pokud si tam věci odložíte, nemusíte se bát, že vám přimrznou, nebo budou bruslařům překážet. 

Na rybník jedině s vrtákem a metrem

Vodní záchranná služba říká, že k bezpečnému pohybu po zamrzlé ploše je potřeba tloušťka ledu alespoň 25 centimetrů. Jenže jak poznat, že je led opravdu takto silný? Například v Ústeckém kraji monitoruje zaledněné plochy Poříční policie ČR. Bohužel se jedná o iniciativu pouze v jednom kraji. Jinde je to na samotných bruslařích.

Hledáte jinou zimní zábavu? Zkuste sáňkařské dráhy a snowtubing

Co musí vhodný rybník pro bruslení splňovat?

  • Musí být dostatečně velký
  • Pohodlný přístup na led
  • Nezasněžený
  • Led by měl být dostatečně silný

Bruslení mezi paneláky?

bruslení

Při hledání „nejlepšího rybníku“ jsem narazila i na takové, které se od  ostatních liší. Ne tím, jak vypadají, nýbrž prostředím, které je obklopuje. Takovým příkladem může být  pražský Nepomucký rybník, lemovaný stodůleckými paneláky. Byl vybudován v osmdesátých letech minulého století v mělkém údolí Prokopského potoka. 

Cesta k Nepomuckému rybníku není složitá. Jedete-li z centra hlavního města, nejlepší je využít metro linky B a nechat se jím dovézt do stanice Hůrka. Poté se vydejte směrem k následující stanici metra Lužiny. Vzhledem k tomu, že je Hůrka povrchovou stanicí a s Lužinami ji spojuje velký prosklený tubus, cestu byste měli najít snadno. Rybník je přímo pod zmíněným tubusem, což na návštěvníka zvyklého bruslit uprostřed malých vesnic může působit až futuristicky.

Nicméně rybník je dostatečně veliký a bruslení na jeho silném a pevném ledě jen několik kilometrů od pulzujícího centra Prahy se mi líbilo, přestože už dávno není obklopen romantickou krajinou.

Doporučte nám i ostatním ideální rybník pro bruslení!

Foto: Ivana Dvorská 1×, SXC 2×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).