Hlavní navigace

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Horká káva v létě netáhne, proto baristé vymýšlejí různé kávové drinky, které osvěží a hosty v kavárnách udrží. Letošním hitem bude cold brew, ale i káva s jogurtem či tiramisu.

Podle informací Euromonitor International v České republice stále klesá spotřeba čerstvé mleté kávy, ovšem na druhou stranu se zvyšuje spotřeba čerstvých kávových zrn. Je tedy jasné, že klasického turka z našich domácností vytlačují kvalitní kávovary, které zrna čerstvě namelou a šálek kvalitní kávy z ní připraví. To je odrazem trendu, ve kterém Češi jedou: chci i doma svěžest a plnou chuť kávy. A je jedno, jestli si vychutnám jen černou, nebo z ní zkusím vykouzlit nějaký svěží drink. Zkuste kávu, která teď frčí: s jogurtem nebo osvěžující cold brew. Pomůže nám je připravit Tomáš Komberec, lektor Univerzity kávy.

Léto je tu, teplá káva půjde stranou

Když teploty začínají atakovat třicet, čtyřicet stupňů, musí kavárníci pro své zákazníky začít připravovat kávu, která bude chladnější než vzduch na předzahrádce. Ice Coffee asi horko těžko něco překoná, ale nové kávové drinky Yogurt Espresso a Espresso Tiramisu jsou jí letos v patách.

Yogurt Espresso

25 ml espressa, 20 ml bílého sladkého jogurtu, 15 ml mléka, kakao

„Yogurt Espresso je dezertní nápoj, něco malého, dobrého, taková sladká tečka za dobrým jídlem,“ popisuje svěží drink Tomáš Komberec. Připravte si menší skleničku o objemu asi šedesát mililitrů, na jejíž dno dáte jogurt. Našleháte si smetanu nebo plnotučné mléko s kakaem a lehce dosladíte například tekutým cukrem. Ten seženete na internetu, případně si svaříte třtinový cukr s trochou vody nebo využijete různých kávových sirupů s příchutí (na internetu lze dohledat i recepty na domácí sirupy).

„Teď bychom mohli kávu nalít do jogurtu, ale my nechceme vytvořit v nápoji hrudky, proto kávu budeme do skleničky nalévat po skle, aby jogurt zůstal od kávy oddělen,“ vysvětluje barista důležitou fintu při přípravě. Teď už zbývá jen navršit na dezertní nápoj vyšlehanou smetanu či mléko s kakaem. Správně byste tento drink měli konzumovat za pomoci lžičky, kterou si vždy naberete všechny tři vrstvy najednou.

TIP: K přípravě můžete využít i sojové mléko, které je přímo určené pro přípravu kávy.

Espresso Tiramisu

50 ml espressa, 2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny, 2 cukrářské piškoty, kakao

„Jedná se o velmi zajímavý nápoj, do kterého se používají cukrářské piškoty zvané lady fingers a kvalitní vanilková zmrzlina ze smetany. V kombinaci s kávou pak dosáhneme identické chuti tiramisu,“ popisuje chuť kávového drinku Tomáš Komberec. Příprava je snadná, do vysoké nádoby vložíme piškoty, dvojité espresso a zmrzlinu a třicet vteřin mixujeme, až dosáhneme husté struktury. Nápoj přelijeme do vysoké sklenice a posypeme kakaovým práškem.

TIP: Pokud se vám zdá nápoj příliš sladký, uberte příště kopeček zmrzliny a zkuste přidat kapku alkoholu.

Cold brew zvládnete i sami doma

Pakliže vám přijdou tyto dva drinky vhodné tak akorát pro dámskou jízdu, nechte se lapit kávou připravovanou metodou cold brew. „V Asii je to teď hodně populární. Když si připravujeme kávu z horké vody, tak nám stačí několik minut, aby nám voda pomohla vytáhnout z kávy všechny látky, pokud použijete studenou vodu, nestane se po pěti minutách prakticky nic. Pokud se však káva nechá ve vodě louhovat dvanáct hodin, tak to překvapivě velmi dobře funguje,“ říká ředitel Le Patio International, dodavatel kávy Illy do ČR Petr Mrázek.

Pro přípravu nepotřebujete vůbec nic jiného než dobrou kávu, filtr a dvanáct hodin času. „My používáme mletou kávu v podech (sáček z filtračního papíru), v nichž nedochází ke kontaktu se vzduchem ani světlem. Pod vložíme do mřížky (systém, který udrží pod na dně nádoby) a ponoříme ho do vody studené kolem čtyř až šesti stupňů a necháváme v lednici macerovat asi dvanáct hodin. Já mám ale rád i čtrnáct nebo patnáct hodin, pak je káva velmi silná, s krásnou barvou a jedinečnou chutí se sladkým karamelovým nádechem,“ popisuje Tomáš Komberec a přidává dobrou radu pro domácí přípravu: „Budete-li kávu takto připravovat doma, uzavřete čerstvě namletou do kávového filtru a ponořte ji do nádoby s vodou. Tu umístěte na min. dvanáct hodin do lednice.“ Výsledné cold brew můžete ochutit kávovými sirupy nebo javorovým sirupem, ale obvykle není třeba. Naléváme na led do sklenice a věřte, že vám bude stačit jen malá sklenička, protože takto připravený nápoj má i vyšší obsah kofeinu.

Ptáte se, v čem je tato káva odlišná od kávy zchlazené? Také jsme se ptali: „Káva, kterou si zchladíte ledem, nemá tak pevnou chuť, bude naředěná. Pokud si horkou kávu necháte jen zchladit, bude dále pracovat, bude kyselejší. To káva macerovaná je přirozeně sladší. S každým dalším lokem budete cítit silnější chuť,“ říká barista.

Výhoda cold brew: I ti, kteří nepozřou kávu bez mléka a cukru, si cold brew vychutnají čistou. Může za to pravděpodobně snížená acidita a vyšší sladkost způsobená pozvolnou macerací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).