Hlavní navigace

Tip na výlet: Rozhledna - a na rovině!

7. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Andrej Halada
Romanka je mezi téměř 300 rozhlednami v ČR unikátní – nejen proto, že nestojí na kopci. Žádný rozhlednový hamburger, ale oceňovaná hi-tech stavba. A nedaleko největší bludišťárium u nás.

Ve volném pokračování seriálu Tip na výlet vás zavedeme na místa, ze kterých je dobře vidět do kraje. Vydejte se s námi na výlet s pěknou vyhlídkou a – rozhlédněte se, prosím!

Nezdá se vám, že v Česku je trochu přerozhlednováno? Vždyť za posledních patnáct let u nás vyrostlo více než 150 (!) nových rozhleden, takže jejich celkový počet už se blíží třem stovkám. Ale prakticky všechny si rychle našly své milovníky a fanoušky. I proto mají svůj smysl.

První rozhlednový boom nastal v období konce 19. a začátku 20. století, kdy se stavěly dodnes mnohde existující kamenné rozhledny. Po půstu v období 1948–1989 se další boom rozběhl v 90. letech 20. století, z části i díky rozvoji telefonní sítě. Rozhledny spojily svoji existenci se stavbou stožárů mobilních operátorů. Často jde o unifikované konstrukce, kde je jen umístěna horní vyhlídková plošina. Ale v některých případech si obce duply a řekly: „Chceme něco originálního, žádný rozhlednový hamburger!“

Rozhledna na krtinci

Jednou z nejoriginál­nějších nových rozhleden je stavba nazvaná poeticky Romanka, kterou najdeme v místě pro rozhledny značně netypickém. Na úplně rovině, v Polabí u hrabalovského městečka, kde se zastavil čas – u Nymburka. Přesněji na kraji obce Hrubý Jeseník, která leží severně nad Nymburkem. V tomto směru je Romanka skutečným unikátem, protože snad každá rozhledna stojí na nějaké hoře, kopci, vršku. I když Romanka je vlastně taky na vršíčku: je to ale jen pár metrů vysoký, nahrnutý val zeminy.

Kudy tam?
Autor: Mapy.cz

Kudy tam?

Na něm se tyčí skutečně elegantní stavba, která kombinuje, kámen, kov, beton i dřevo. Architektonicky je to zcela originální stavba, což ovšem není na úkor základního účelu: je z ní dobře vidět do okolí. A právě díky rovinatému profilu okolního Polabí jsou zdejší výhledy opravdu daleké.

Romanka je vynikajícím cílem při výletech v Polabí, z Nymburka je to sem ani ne deset kilometrů. Rozhodně lze doporučit cyklistický výlet, a to i s dětmi, protože okolní profil je víc než mírný a zdejší okresní silnice 3. třídy bývají relativně prázdné. U rozhledny také funguje malý obchůdek s drobnostmi, lze tu koupit občerstvení.

Rozhledna získala různá architektonická ocenění a v krajině se vyjímá příhodně. Je chloubou Hrubého Jeseníku a taky ho pořádně proslavila. Kdyby Romanky nebylo, každý by si pod Hrubým Jeseníkem představil především pohoří na severu Moravy.

Ztraceni v Loučeni

Od Romanky mohu doporučit putování severním směrem, k obci Loučeň, kde je zrekonstruovaný zámek a v něm největší bludišťárium v České republice. Ve zdejším parku a před zámkem je více než desítka nejrůznějších labyrintů a bludišť postavených z kamene, dřeva, keřů atd.

Cesta celým parkem trvá zhruba hodinu, když se ale budete zastavovat u jednotlivých informačních cedulí, kde je popsána historie labyrintů, bude vám návštěva trvat mnohem déle.

Do Loučeně je možné pohodlně zajet i na autovýlet, jsou zde na návštěvníky připraveni veškerým servisem: restaurace, kiosky, dokonce automaty na pití v parku, ale také zámek s prohlídkovou trasou, možnost svateb – a velké parkoviště.

Z tohoto hlediska je Romanka, byť se jedná o hi-tech stavbu, přece jen o něco romantičtější než loučeňský romantický zámek. U Romanky totiž není turistický průmysl tak očividný. A propos, jméno získala rozhledna po malé holčičce, která se na ni v době stavby chodila pravidelně dívat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).