Hlavní navigace

Český vynález zahojí opary i otevřené rány

11. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Vypadá to jako slizká průsvitná mast, která se nalepí na všechno okolo, ale dobře léčí. Tak dobře, že se padělky českého vynálezu Hemagel objevily už chvíli poté, co se ocitl na trhu.

Je jen málo tak úspěšných českých vynálezů, jako je mast Hemagel. Ta je úspěchem českých vědců. Zlepšuje hojení všech zranění od oparů, přes řezné rány a odřeniny, až po spáleniny. A jak píše agentura ČTK, nyní se začne vyvážet i do světa.

Hemagel vznikl na základě vědeckého odkazu vynálezce měkkých kontaktních čoček Otty Wichterleho v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd, který je držitelem patentu k vynálezu ve státech Evropské unie, USA, Japonsku a Kanadě. Mast je tak úspěšná, že se už krátce poté, co se objevila na trhu, objevily její padělky. Arabové jí léčí své koně, které jen tak někomu a něčemu nesvěří.

Ředitel ústavu makromolekulární chemie František Rypáček si od expanze do zahraničí slibuje zvýšení finančních výnosů. Ústav má už nyní poplatky z českých prodejů, které se pohybují podle Rypáčka ve statisících korun. Rozšíření Hemagelu do zahraničí by je mohlo znásobit alespoň na jednotky milionů s předpokladem jejich dalšího růstu. „S antivirotiky profesora Antonína Holého proti AIDS, které mají většinu světového trhu, se to ale srovnat nedá,“ poznamenal.

Mast hradí i zdravotní pojišťovny

Mast na léčbu ran Hemagel v Česku od ledna loňského roku částečně hradí zdravotní pojišťovny. Úhrada pokryje tři čtvrtiny ceny. Pacienti až do konce roku 2009 platili za pětigramové balení 150 korun, za třicetigramové 450 korun. Od loňského ledna platí za malé balení 38 korun, za velké 113 korun. Zařazením do úhradové vyhlášky se mast stala pro nemocné dostupnější. Firma WAKE, která se vynálezu komerčně ujala, už vyrobila a dala na trh šest tun masti.

Mast v praxi ověřili a pro léčbu doporučili přední čeští odborníci. Hemagel je možné použít prakticky na všechny druhy ran a poranění kůže od odřenin a řezných ran, přes popáleniny až po velmi těžko hojitelné bércové vředy a proleženiny. Jeho hojivé účinky jsou často využívány také při oparech.

čtěte dále: Katalog nemocí – Opar

„Hemagel je inovativním směrem v oblasti hojení ran, který výrazně zlepšuje kvalitu léčby. Proto jsme se rozhodli podpořit český vynález a posílit jeho vývoz do zemí, kde Apotex působí,“ uvedla ředitelka společnosti Apotex Martina Antenová, která bude mast vyvážet do světa.

Výjimečnost Hemagelu je podle Rypáčka dána jeho schopností vázat reaktivní kyslíkové radikály a současně zajistit mokré hojení rány, což umožňuje zcela revoluční způsob léčby chronických i akutních poranění a zkracuje dobu hojení. „Unikátní vlastnost Hemagelu spočívá také v tom, že na sebe kromě volných kyslíkových radikálů, které vznikají v místě poranění, váže rovněž sekrety z rány. Zabraňuje tak vysušování, které způsobuje vznik klasických strupů a později jizev,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).