Hlavní navigace

Hadí jed se používá ve farmacii i kosmetice

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hadí jed má pro člověka i příznivé účinky. Pro kosmetické a zdravotní účely se vyrábí v syntetické podobě. Složení je upraveno tak, aby jed tělu neublížil, ale naopak pomohl. V čem?

Ježci se s přehledem pustí do křížku se zmijí, vyhrají a ještě si na ní pochutnají. Bodlinkáři totiž snesou 40× více hadího jedu než třeba morče. Pokud však zmije zaútočí na člověka, tím silnějším a tedy i vítězem bude vždy had. Za posledních 25 let v Česku sice žádná zmije nikomu smrt nepřivodila, ale otoky, nevolnost, šok i selhávání oběhového systému už si prožilo mnoho návštěvníků vyhřátých mýtin.

Přesto přese všechno může hadí jed fungovat na lidský organismus jako živá voda, tedy jeho syntetická forma.

Syntetický jed do kosmetiky i farmacie


Autor: Isifa.cz

Hadí jed se pro farmaceutické a kosmetické výrobky používá v syntetické podobě

Pravý jed z hadích farem se po odebrání suší a v kombinaci s dalšími látkami je postupně vstřikován do organismu koně, který si vytváří protilátky. Tak vzniká sérum proti uštknutí. Pokud by obdobným procesem čistý hadí jed putoval do organismu člověka, došlo by k paralyzaci a následně k nejhoršímu. Syntetický hadí jed produkují speciální laboratoře a za mnohem menší peníz než originál ho dodávají do kosmetických a farmaceutických fi­rem.

Syntetická forma je naprosto bezpečná už jen proto, že neobsahuje všechny nízkomolekulární bílkoviny, enzymy, minerály a aminokyseliny jako tekutina z jedové žlázy hada. Bílými plášti je vyráběna z původní vnitřní struktury hadího jedu jen ta část, která uvolňuje svalové napětí, redukuje svalové kontrakce a má analgetický účinek.

Už i na český trh dorazila vlna krémů a gelů, na jejichž přebalech se svíjejí lesklá těla nebezpečných plazů. Nenechte se jimi odradit. Kde všude se těmito jedovými mastmi můžeme pomazat a k čemu jsou vlastně dobré? Kdo se jim má vyhnout a kolik peněz si pro zázrak z jedových zubů musíme připravit?

K čemu je nám dobrý jed

Už ve starověku byli lidé všemi hadími mastmi mazaní, pomáhaly jim hlavně od revmatismu. Tento trend přetrval i do dnešní doby, jen už pomáhá na více frontách.

Hadí jed pomáhá nejen při:

  • zánětech, otocích a bolestech kloubů a páteře
  • neurologických bolestech
  • ischiasu
  • otocích
  • artritidě, osteochondróze, nemocech kloubů
  • při ukládání solí v kloubech
  • onemocnění pohybového aparátu
  • kožních onemocněních
  • vráskách

Na českém trhu najdete většinu mastí s použitím syntetické formy hadího jedu zvané Syn-Ake nebo Synthetic Waglerin 1. Obě jsou vyráběny na základě znalostí jedové struktury zkoumané u chřestýše Waglerova. Ze Slovenska se k nám dostaly výrobky s neurotoxickými vlastnostmi hadího toxinu brazilského chřestýše Crotalus Durissus. Tyto produkty se od sebe liší hlavně místní aplikací a obsahem účinné látky, která se pohybuje od 1–4 %.

Účinek jedu vypíná pleť

Nižší koncentraci účinné látky, zhruba 1–2 %, obsahují především krémy proti vráskám. Do dvou hodin od aplikace přijdete až o 82 % vrásek. Jenže – z babičky mladicí se nestanete navždy, proces je vratný a pro žádoucí efekt je třeba krém užívat pravidelně 1–2× denně.

Jako náhradu za bolestivý botox ho pro vypnuté kontury používají Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham či Kate Moss. Pakliže však žena kojí nebo je těhotná, slavné hvězdy by neměla nenásledovat, krémy by jí mohly uškodit.

Ceny u „náhrady botulotoxinu“ začínají na zhruba 250 Kč/50 ml.

Na bolesti zad a namožené svaly

Syntetický hadí jed v koncentraci do 4 % najdete v masážních gelech a krémech a také v léčebných mastích. V případě masážních přípravků vám bude stačit přibližně 150 Kč/250 ml. Za 270 Kč/50 ml se zbavíte bolesti svalů, naraženin a výronů. Nad rámec svého názvu odpomůže obsah tuby od šupinaté kůže, zmírní projevy strií, pomáhá při křečových žilách i hemoroidech. Pomazat jím můžete i mírné popáleniny, svědivé štípance i oparem nadité rty. Stačí malým množstvím potřít postiženou část těla a vmasírovat. Uživatelé těchto hadích mastí v internetových diskuzích nešetří chválou, zvláště když gel užili při bolestech zad a namožených svalů.

Ve všech případech však platí, že pokud jste alergičtí na živočišné toxiny, hadím mastem se raději vyhněte. Nevhodné je jejich užívání i pro děti. Pokud však ani do jedné skupiny nezapadáte, není důvod, proč jed coby zaháněč bolesti a žehličku vrásek nevyužít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).