Hlavní navigace

Guarana, zelený čaj i čokoláda nakopnou, když vám chybí energie

11. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Povzbuzující prostředky nejsou jen pilulky, ale taky přírodní prostředky v různých formách. Mezi stimulanty patří i některé zcela běžné nápoje. Nabíjí, podporují paměť a koncentraci.

Známých povzbuzujících prostředků je celá řada, je však třeba také znát jejich účinky, a to často i ty nežádoucí. Co všechno můžeme – a měli bychom – od stimulujících dobrot očekávat? Kromě toho, že dávají, také často berou. Ono už to tak na světě bývá zařízeno. Většinu z nich bychom vlastně mohli přiřadit ke drogám. Jsou všechny bezpečné a vhodné naprosto pro každého?


Autor: Isifa.cz

Povzbuzující účinky snad nejčastěji hledáme v kávě nebo čaji

Káva a kakao jsou nejčastější povzbuzující prostředky, po kterých lidé sáhnou

Zdá se, že ty opravdové požitky nám mohou přinést jedině káva a čokoláda. Bez nich si to spousta z nás ani nedovede představit. A nejedná se jenom o lahodnou a nenapodobitelnou chuť, ale také o ty účinky. Zkrátka kafíčko po ránu a čokoládka na zlepšení nálady jsou nenahraditelné. Káva obsahuje kofein, kakao také theobromin. Tyto alkaloidy však obsahuje většina běžně dostupných a oblíbených stimulantů. Můžeme je považovat za návykové drogy? Návyk skutečně hrozí, žádná vážná rizika nikoli, pokud je ovšem člověk zcela zdráv a užívá látku v přiměřeném množství.

Přečtěte si: Kakao je droga. Nahradíme ho karobem?

Káva se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tlakem, oběhem krve a celkově kardiovaskulárním onemocněním, rovněž například při diabetu, těhotenství, v období kojení a podobně. Pro děti je absolutně nevhodná. Zato čokoládu děti mlsají tuze rády. Opět je potřeba dbát na přiměřené množství, v případě čokolády se nejedná pouze o obsah kakaa, ale především cukru, případně dalších složek. Čokoláda není vhodným dopingem pro ty, kteří se snaží zhubnout, u dětí bychom ji neměli tolerovat před spaním. Nejenom, že bude dítě nabuzené, ale také si znečistí zpravidla už vyčištěné zuby a v horším případě i peřiny.

Což takhle dát si čaj?

Zatímco kávu nepije každý, čaj většinou ano. Je běžným a oblíbeným nápojem. Zejména zelený a černý čaj obsahují látky, které nás dokážou povzbudit. Zejména zelený čaj se s oblibou popíjí pro zvýšení činnosti mozku, celkové povzbuzení, navození dobré nálady, snížení hladiny cukru, cholesterolu i krevního tlaku. Úspěšně se využívá při hubnutí, studiu, celkové detoxikaci. Zabraňuje růstu kvasinek a plísní, vzniku zubního kazu, pomáhá při alergiích. Známy jsou také jeho protirakovinné účinky.

Jedním z oblíbených nápojů je také cesmína paraguajská neboli maté. Je přirovnávána k zelenému čaji, i když se jedná o zcela jinou rostlinu, než je čajovník čínský. Obsahuje kofein – v případě maté přezdívaný matein a další obvyklé alkaloidy stimulantů, podobně a stejně jako čaj také řadu vitamínů a minerálních látek. Pochází z Jižní Ameriky, kde je kultovním nápojem, v Británii přirovnávaným k lehkým drogám, jako je například marihuana. Maté s oblibou popíjejí studenti před zkouškami nebo osoby pokoušející se zhubnout. Nápoj využívali indiáni ke zvýšení výkonu a odstranění pocitu hladu a chuti k jídlu. Nedoporučuje se těhotným, kojícím ženám a dětem, lidem s kardiovaskulárním onemocněním. Není vhodné jej popíjet bezprostředně před spaním.

Guarana bývá obsažena v mnoha energetických nápojích

Známá guarana, která se přidává do celé řady energetických nápojů, se získává ze semen rostliny nesoucí název paulinie nápojná. Tato rostlina pochází z Jižní Ameriky a její semena jsou důležitým stimulantem nervové soustavy. Kromě toho, že guarana podporuje především mozkovou činnost a celkově nabuzuje, má i dezinfekční a (stejně jako většina stimulantů) afrodiziakální účinky. Působí proti depresím, fyzické únavě, bolesti, pomáhá při redukci hmotnosti, čistí střeva a léčí průjem. Pozor však na užití ve formě energetických nápojů, které vám při požití nadměrného množství mohou díky svému celkovému obsahu průjem spíše přivodit.

K tématu: Mezi přírodními afrodiziaky vede „zelená viagra“

Guarana mimo jiné obsahuje kofein, theobromin a theofylin, což jsou alkaloidy vyskytující se také v kakau, zeleném čaji, kola oříšcích nebo yerba maté. Zmíněný theobromin se využívá i při léčbě kašle a na podporu uvolňování hlenu.

Kromě obsahu v energetických nápojích je možné guaranu sehnat v nejrůznějších podobách, od prášku přes tobolky až po žvýkačky. Celkově se uvádí, že není vhodná pro těhotné a kojící ženy, rovněž také pro děti. Neměli by ji užívat ani lidé, kteří nejsou zvyklí pít kávu nebo mají potíže s krevním tlakem. Při dlouhodobém užívání nebo zvyšování dávek se může objevit závislost a nežádoucí účinky v podobě silných bolestí hlavy, žaludečních nevolností až zvracení, celkové malátnosti a nervozity.

Guarana se rovněž nesnese s některými léky, například se jedná o antipsychotika nebo léky užívané při odvykací léčbě. Při podávání s léky, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou, se zvyšuje její účinnost. Jedná se například o aspirin. Kombinace guarany s dalšími povzbuzujícími prostředky, například kávou, maté a podobně je nevhodná a zbytečná.

Kola, jak ji neznáme

Listy jihoamerické koky, které žvýkali indiáni pro povzbuzení a jenž se staly první přísadou nápoje Coca-Cola, raději zmiňovat nebudeme. Na kolu bychom se však zaměřit mohli. Nejedná se však o povzbuzující nápoj, který obsahuje kofein, kokainu zbavený výtažek z koky a snad tunu cukru, ale o kolové oříšky neboli semena rostliny zvané kolovník. Stimulační účinky jsou zaručeny. Kolovník se vyskytuje převážně v Africe a tamější domorodci s oblibou semena žvýkali právě pro povzbuzení. Obsahují běžné stimulační alkaloidy, jako je kofein a theobromin. Nutno zmínit, že i semena koly byla použita jako přísada do původní receptury Coca-Coly, která sestávala z vína, kokainu a koly. Dnešní receptury údajně již neobsahují ani kokainu zbavený výtažek z koky.

S kolovými oříšky se často zaměňuje gotu kola, což je východní léčivá rostlina nesoucí název pupečník asijský. Má všestranné léčebné účinky a bývá považována za hotový elixír mládí. Velice působí na činnost mozku a podporuje paměť a koncentraci, proto je hojně využívána studenty při přípravě ke zkouškám.

Přečtěte si: S drogami jde učení líp. Někdy…

Pozor na ženšen

Ženšen je známý elixír, který se využívá v tradiční čínské medicíně a má řadu všestranných léčebných účinků. Užívanou částí všehoje ženšenového je kořen, který má silné antibakteriální, stimulační, afrodiziakální i protirakovinné vlastnosti. Údajně se užíval i k magickým účelům. Obsahuje převážně saponiny a působí jak na nervovou soustavu, tak také na celý imunitní systém.

Prodává se v nejrůznějších podobách, ať už ve formě tobolek či čaje. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy, děti a osoby s kardiovaskulárním onemocněním a vysokým krevním tlakem. Je také nevhodný při diabetu, špatné srážlivosti krve, depresích a psychických nemocech. Je naprosto nevhodné kombinovat ho s kofeinem a jinými povzbuzujícími látkami. Reaguje na celou řadu léčiv, látek i hormonů, například na kofein, warfarin, inzulín, inhibitory MAO, imunosupresiva a podobně.

Čtěte dále: Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).