Hlavní navigace

Fuj, rohlík! Proč je pečivo strašákem a je to strach oprávněný?

22. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Dříve nás v našich jídelníčcích děsila vejce či máslo. Dnešními „smrťáky“ jsou cukr a pečivo. Opravdu se musíme pečiva bát?

Pečivo je strašák mnoha příznivců zdravého životního stylu. Někdo říká, že pečivo nejí raději vůbec, jiný si ho dá maximálně po tréninku, další si s tím ale hlavu neláme a jí, co chce. Na pultech obchodů přitom kromě pečiva bílého najdeme pečivo celozrnné, vícezrnné, žitné, slunečnicové, sójové, pohankové a všelijaké jiné. Některé z těch druhů zní i docela zdravě, ne? Jak je to tedy s pečivem?

Pečivo je především zdroj sacharidů, a tak o něm i uvažujte

Pečivo je především třeba brát jako zdroj sacharidů. Sacharidy do našeho jídelníčku patří, ale samozřejmě záleží na tom, zda chcete trénovat své sportovní výkony, zhubnout nadbytečná kila nebo si jen stávající váhu udržet. „Pokud chci zhubnout, nestačí pouze vynechat pečivo, ale omezit příjem sacharidů jako takový. Vhodnější jsou pak výrobky z celozrnného pečiva, které má nižší glykemický index, tělo nemusí vyplavovat tolik inzulínu,“ říká Radek Pajič, osobní trenér a výživový poradce Bomton Power Concept. To, že organizmus nemusí po tom, co sníme jídlo s nízkým glykemickým indexem, vyplavovat tolik inzulínu, znamená také to, že příliš nekolísá hladina našeho krevního cukru a my nemáme brzy nezvladatelné chutě na sladké.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad

Kdo hubne, měl by sacharidy čerpat především ze zeleniny

Jak už bylo řečeno dříve, v obchodech můžeme koupit několik druhů pečiva. Pokud se ale snažíte redukovat svoji tělesnou hmotnost, doporučuje Radek Pajič klasické sacharidy v jídelníčku, jako jsou pečivo, rýže nebo těstoviny (tedy ne pouze pečivo!), nahradit sacharidy ze zeleniny. „Rozdíl je samozřejmě u trénujících jedinců, kteří svoji aktivitu vykonávají ve večerních hodinách. Tam je příjem komplexních sacharidů možný,“ upozorňuje trenér.

 

Bílé pečivo představuje „prázdné“ kalorie

Jaký je ale rozdíl mezi všemi těmi druhy pečiva? Je nějaké „zdravější“? Radek Pajič zdůrazňuje rozdíl v kalorickém příjmu. Ač kalorická hodnota nemusí být až tak odlišná, kalorie z bílého pečiva označuje za tzv. „prázdné“. „Našemu tělu nic nedodají, pouze oddálí pocit hladu, a to na krátkou dobu. Naopak celozrnné pečivo – celé zrno – to má již v názvu. V obalu zrn se skrývají mnohé vitamíny, minerály a stopové prvky, které bílé pečivo nenabízí,“ říká Radek Pajič.

Celozrnné pečivo vyniká především přirozeně vysokým obsahem nerozpustné vlákniny, která zajistí, že se cítíme po jídle déle sytí a příznivě ovlivňuje vstřebávání a zpracovávání tuku. Při výrobě bílého pečiva se využívá pouze vnitřní část obilného zrna. Ovšem je třeba mít na paměti, že celozrnné pečivo není vhodné pro malé děti.

Celozrnné pečivo hledejte v supermarketech s lupou

Celozrnné pečivo ale často na pultech obchodů najdete s obtížemi. Z vlastní zkušenosti doporučuji si vzít skoro lupu. Podstatný je totiž miniaturní nápis pod prodejním názvem zboží. Malinkým písmem je zde napsáno, zda se jedná o „běžné pšeničné pečivo“, „žitné pečivo“, „pečivo celozrnné“ apod.

Rozhodně se neřiďte barvou pečiva. Tmavé barvy může výrobce docílit přidáním karamelu, melasy či jiného barviva. U pečiva, které je výslovně označené jako „celozrnné“ (tedy ne „vícezrnné“ nebo „sedmizrnné“ apod.) máte jistotu, že kupujete pečivo obsahující minimálně osmdesát procent celozrnné mouky. Může přitom jít o pšeničnou celozrnnou mouku, žitnou celozrnnou mouku nebo jejich směs.

Některé tmavé pečivo – ač působí jako krásně vypečené – také může být louhované v hydroxidové lázni.

Hlavní nástrahou pečiva je to, že ho jíme moc

Hlavní riziko pečiva, a tedy i důvod toho, proč se v minulosti stalo takovým strašákem, je jeho množství. Uvykli jsme si zkrátka jíst pečiva moc. Sladké pečivo ke snídani (jeho spotřeba podle odborníků stoupá na úkor chleba), pečivo na svačinu, v poledne k polévce nebo uzenině, odpoledne jen tak a večer něčím namazané. To je celkem častý model – a ne příliš šťastný.

Dle názoru odborníků nepatří pečivo na náš stůl zdaleka každý den, spíše příležitostně. „Pečivo můžete střídat a vypozorovat na sobě, které vám sedí. Ať už špaldové, sójové či jiné. Každé má trochu jiné složení a tělu se tak dostane více látek. Vyřadil bych pečivo bílé, které tělu nedodá nic,“ doporučuje Radek Pajič.

Odborná spolupráce:

Radek Pajič

výživový specialista a osobní trenér

Bomton Power Concept

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).