Hlavní navigace

Fresh džusy je lepší rozkousat, než vypít na ex

12. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Čerstvé přírodní džusy obsahují řadu látek cenných pro naše tělo a na rozdíl od běžně prodávaných džusů v nich zbytečně nekonzumujeme konzervanty či sladidla. Chcete-li se nasytit, kousejte je!

Se začátkem roku se to kolem nás jen hemží předsevzetími o zdravém životním stylu a lepší životosprávě. Fresh džusy jsou stále oblíbeným „zeleným“ trendem. Co je na nich tak úžasného a pomohou nám ozdravit náš organizmus? A víte, proč je lepší je kousat, a ne vypít na „ex“?

Ačkoliv venku ještě pěkně mrzne, mnohé už to myšlenkami táhne k jaru. A jaro je pro ty, kteří myslí na své zdraví, synonymem detoxikačních kúr a ozdravných půstů. Co to vlastně onen populární detox je, co všechno se pod ním skrývá (a věřte, že v současné době se pod tímto kouzelným slůvkem dá opentlit téměř cokoliv) a jak nám prospívá, je na jiné a dlouhé povídání. Mě ale zajímaly fresh džusy, které jsou s ozdravnými kúrami mnohdy spojovány. Jejich čerstvá chuť je to, co na nich mám ráda. Lze s nimi ale nahradit jídlo? Čím nám prospívají? Zeptala jsem se na názory odborníků.

Fresh džusy obsahují látky nutné pro trávení

Fresh džusy vyrobené z čerstvého ovoce a zeleniny jsou doslova „nabušené“ vitamíny, minerály a v menším množstvím i vlákninou. To ale samozřejmě není všechno. Výživový specialista Martin Škába dodává, že čerstvé ovoce a zelenina obsahují „živé pomocníky“, a těmi jsou enzymy. „Jsou velmi důležité pro trávení a udržení celkové homeostázy (vnitřní rovnováhy) organizmu. V denní stravě bychom měli mít určitě i část stravy v syrové formě. Kromě enzymů obsahují také vitamíny, minerály, fytochemikálie (těch známe stovky druhů a mají hlavní tzv. antioxidační schopnost – ochraňují buňky před poškozováním přemírou volných radikálů v těle). Pokud chceme, aby bylo tělo vitální a dlouhodobě mohlo být schopno odolávat vnějším vlivům, pak musíme doplňovat tyto látky.“ 

Ve formě šťávy dostává tělo zvenčí koktejl bohatý na mikroživiny, které jsou pro něj snáze vstřebatelné. Pro lepší představu Martin Škába prozrazuje, že vstřebání živin z fresh džusu trvá asi dvacet až třicet minut; záleží samozřejmě na tom, z jakého ovoce či zeleniny je šťáva vyrobena. Je to o poznání méně než u celého syrového ovoce, u kterého je vstřebávání živin zpomaleno větším množstvím vlákniny, kterou celé plody obsahují.

Fruktóza ve fresh džusech nepoškozuje zubní sklovinu

Nutriční terapeutka Dana Šímová pak zdůrazňuje, že oproti v obchodě běžně nabízeným limonádám a džusům vynikají freshe i tím, že neobsahují konzervanty, hromady cukru a umělá sladidla. Těch jsou, jak víme, komerčně prodávané šťávy obvykle plné.

Samozřejmě i fresh džusy jsou přirozeně sladké, a tudíž bychom to ani s nimi neměli přehánět. Nicméně, jak říká Dana Šímová, přírodní cukry v nich obsažené přinejmenším nepoškozují zubní sklovinu, a to už je něco, kvůli čemu je lepší si doma pár pomerančů odšťavnit. Kvůli vysokému obsahu fruktózy se ve větší míře nehodí do jídelníčku těch, kteří chtějí po Vánocích zhubnout přebytečná kila.

Přečtěte si: Přípravky a procedury na hubnutí

Nutriční terapeutka upozorňuje na to, že na cca 300 ml „freshe“ potřebujete asi kilogram ovoce – takové množství nepozřete každý den, ne?

Obsažený cukr ve fresh džusech může náš organizmus i poměrně nepříjemně překvapit. Dana Šímová proto doporučuje pít džus pomalu. „Velké množství rychle vypité ovocné šťávy by vám mohlo v těle ´rozhodit hladinu cukru. Velký pozor by si měli dát hlavně diabetici.“ Jak pro diabetiky, tak pro hubnoucí doporučuje nutriční terapeutka džusy zeleninové.

V zimě doplňte fresh džus o koření, jinak ochlazuje

Příznivcem čerstvých zeleninových šťáv, které mají menší obsah cukrů, je i Martin Škába. Prý hlavně těch zelených, tedy šťáv ze špenátu, brokolice, kapusty, listového salátu, rukoly apod. Dodává ale, že chápe, že takový džus nemusí znít pro každého lákavě. Doporučuje proto kombinaci se sladkou zeleninou, jakou je například mrkev, nebo i jablkem.

Má i tip pro zimní období. „Pokud chci pít čerstvé šťávy nyní v zimě, je nutné přidávat i určité další prvky. Těmi je koření, které v zimě pomůže, aby šťávy neměly tak ochlazující ( „jinový“ – dle principů tradiční čínské medicíny) efekt pro naše tělo. Klientům doporučuji přidávat například perníkové koření, dále kurkumu, skořici, koriandr, zázvor (lze i sušený), papriku.“

Džus místo jídla?

Zajímalo mě ale i to, zda se dá fresh džus považovat za hodnotné jídlo – mohu jím nahradit jeden denní pokrm? Nehraje mi zde totiž poměr sacharidů, bílkovin a tuků. Co na to odbornice? Dana Šímová říká, že pokud budeme chtít džusem nahradit celé jedno jídlo, je tak možné učinit maximálně u svačiny – k té dopolední si můžeme dopřát ovocný džus, odpoledne již zeleninový. Martin Škába ale podotýká, že nás příliš nezasytí, zvláště pokud jsme již „rozjedení“.

Fresh nepijte, ale kousejte – více vás zasytí!

Je to ale i o naší mysli, tedy o schopnosti člověka pracovat nejen se žaludkem, ale i s hlavou. Co v tom má co dělat hlava? Možná víc, než si myslíme. Martin Škába odkazuje na poznatky lékařů zabývajících se nutriční výživou nemocných lidí v nemocnicích.

K tématu: Víme přesně, co člověk pro svou výživu potřebuje 

„Bylo zjištěno, že pokud nekoušeme stravu, mozek nedostává signály o přijímání potravy, nenastartuje se správné trávení a vstřebávání živin. Proto je nutné cokoliv, co chci přijímat, i kousat. Ano, týká se to i pití šťáv. Postup pití je takový, že si dám jeden lok drinku do pusy, převaluji ho v puse, snažím se trochu doslova kousat a pak teprve lok spolknu. Je to obrovsky důležité. Lékaři ani vědci toto zatím neumí moc vysvětlit, ale kousání je mnohem efektivnější z hlediska využití živin než samotné vypití nebo odborně tzv. sipping.“ 

Pokud vám fresh džus a jeho kousání nejde příliš dohromady, mám o jeden důvod více – fresh džusy díky své hustotě nejsou ani tak tekutinou, jako potravinou. Dana Šímová upozorňuje na to, že je nelze počítat do pitného režimu. „Vzhledem k jejich hustotě je náš organizmus bude muset během trávení naředit, takže je vhodné je vždy doplnit vodou,“ říká.

Fresh džus můžete smíchat s jogurtem, kefírem i s proteiny

Martin Škába doporučuje konzumaci fresh džusů cca třicet až šedesát minut před jídlem, nejlépe obědem. Můžeme ale fresh džus něčím „vytunit“ tak, aby se stal plnohodnotným pokrmem? Dana Šímová pro doplnění bílkovin a tuků navrhuje smíchání džusu s jogurtem, kefírem či tvarohem. Martin Škába navrhuje kombinaci pití šťávy a pojídání hrsti nesolených mandlí, semínek nebo smíchání fresh džusu s proteinovým práškem. „Pokud si přidám do šťávy prášek z rozemletého konopného semínka, případně hrachu nebo i kvalitního syrovátkového proteinu, pak se šťáva obohatí o další makrosložky, jako jsou bílkoviny, tuky a vláknina (v případě hrachového a konopného proteinu), a k zasycení dojde mnohem lépe.“

Fresh a detox?

Již v úvodu jsem zmiňovala tolik populární „detoxikaci“. Hodí se fresh džusy do očistných kúr? Martin Škába je toho názoru, že už díky tomu, že tělo prostřednictvím fresh džusu získá v jednom okamžiku mnoho živin a zároveň je ušetřeno složitého trávení, a má tedy dost energie na regeneraci, je fresh džus vhodnou součástí schématu detoxikace. To ale samozřejmě není vše.

Pro kompletní očistu je třeba upravit celý jídelníček. Dana Šímová doporučuje pro vícedenní detoxikační kúru kombinovat různé druhy ovocných a zeleninových fresh džusů, jejich doplnění bylinkami a mladým zeleným ječmenem.

Větší množství džusu může probudit peristaltiku

S ničím se to ale nemá přehánět, a to ani s tím, co je zdravé. Martin Škába odkazuje na tradiční čínskou medicínu: „Je potřeba si uvědomit, že čerstvé šťávy mají dle tradiční čínské medicíny jinovou energii – neboli ´proudící směrem dolů´, takže při vypití většího množství šťávy mají pak vliv na peristaltiku trávicího traktu, a citlivější jedinci mohou i při vypití půl litru šťávy mít potřebu jít na toaletu. Je to ale velmi individuální. Tímto trpí nízké procento lidí.“

Rizikové ale mohou být i některé druhy zeleniny, zejména silně aromatické druhy, jakými jsou česnek, cibule, zázvor, petržel, které mohou při vyšších dávkách vyvolávat zažívací potíže. V menším množství jsou ale dle Martina Škáby pro odšťavňování skvělé.

Odborná spolupráce:

Dana Šímová

Jako nutriční terapeutka, dříve dietní sestra, pracuje již více než pětadvacet let. Během své profesní kariéry pracovala jako vedoucí stravovacího provozu v Dětské ozdravovně v Novém Jičíně, vedoucí dietní sestra v Thomayerově nemocnici v Praze a dále na zákaznických infolinkách v oblasti racionální výživy, zdravého životního stylu a hubnutí. Posledních pět let se věnuje především osobnímu poradenství v oblasti výživy.

www.danyslim.cz

Ing. Martin Škába

Je výživovým specialistou, který propaguje propojení východního a západního pohledu na oblast stravy, propojení mysli a těla v oblasti ovlivňování vitality, zdraví a hubnutí. Kromě osobního poradenství se věnuje i firemnímu sektoru. Pro firmy zpracovává workshopy, přednášky a teambuildingy z oblasti podpory pracovní výkonnosti, podpory mozkové činnosti, eliminace negativních dopadů sedavé práce, prevence chřipky, angíny na pracovišti, apod.

www.skaba.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).