Hlavní navigace

Fobie lze mít z čehokoliv, věděl už Freud

13. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Každé fobie se lze zbavit, ovšem při správném postupu. Obvykle se označují za bezdůvodný strach, ale to je pravda jen zčásti. Fobií od A až do Z jsou stovky. Nejčastější je agorafobie.

Fobie od A do Z, od „abluto…“ k „ zoo…“ K nedokončeným názvům je třeba dodat slovo „fobie“. První zmíněná se týká strachu z prádla, druhá strachu ze zvířat. Psychických poruch charakteristických strachem z věcí, lidí nebo situací a prožitků jsou od „A“ do „Z“stovky. Zhruba u 2 % lidí mají těžký průběh. U 7 – 8 % činí určité problémy.


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Fobie – strach bývá charakterizován jako „bezdůvodný“. To je i není pravda

Fobie lze mít z čehokoliv – konstatoval již Freud. Nejsou ničím novým, zabýval se jimi i starověký Hippokrates.

V definicích bývá výše zmíněný strach charakterizován jako „bezdůvodný“. To je i není pravda. Jistě není obecně vzato důvod mít strach namátkou ze žab (ranidafobie), z čísla 13 (triskaideka fobie), z ďáblů (démonofóbie), z přemýšlení (fronemofobie), z počítačů (kyberfobie) ba ani z knoflíků (koumpounofobie) a z pohledů očí (omnatofobie). Jenomže pokud takové chorobné obavy máte, komplikují vám život.

Přečtěte si: První pomoc při duševní krizi

Obavy z toho, co by, kdyby…

Namátkou třeba xenogloso… fobie, chorobný strach z učení se cizím jazykům, může již z docházky na základní školu udělat peklo. Navíc může s jistým zjednodušením vést ještě k topofobii (tj. fobii z některých míst), neofobii (fobii z nového), enisofobii (fobii z kritiky), katagelofobii (fobii z výsměchu), sociální fobii (mimo jiné i strach z čtení, psaní i mluvení před ostatními), nostofobii (strach z návratu domů), peirafobii (fobii ze zkoušky)… Pokud se vám paní učitelka ještě ke všemu líbí, nabízí se i venustrafobie (fobie z krásných žen).

Sigmund Freud fobie považoval za „pokus vyrovnat se s úzkostí, jež je cizí našemu Egu. Tvrdil, že mají symbolické významy, jež si neuvědomujeme, a souvisí s dávnými strachy z dětství. Dnes bývají spíše řazeny mezi tzv. obsese – silně emočně zabarvené, vtíravé myšlenky. Pozoruhodná je moderní teorie o tzv. anticipační úzkosti, tj. neurčitých, mučivých obavách z toho, co by se mohlo stát, kdyby…

Čtěte také: Obsedantně-kompulzivní porucha se léčí antidepresivy nebo zákazem mytí rukou

Za nejčastější fobii je považována agorafobie, strach z otevřených prostranství, postižený se bojí např. přejít ulici. 88 % postižených jsou ženy a to průměrného věku 28 let.

Co bylo jednou naučeno, dá se i odnaučit

V řadě učebnic psychologie lze najít fotografii usměvavého děvčete, ve věku na začátku školní docházky. Kolem beder má obtočeného velkého hada. Mj. je to v textu komentováno tím, že strach bývá naučený, podmíněný vzory a výchovou. Psychologie chování a učení považuje fobii za fixovanou formu chování vlivem frustrace (strádání, nedostatku něčeho) v důsledku vadného podmiňování (učení). Co bylo jednou naučeno, dá se dle tohoto pojetí i odnaučit.

Terapeut má postupovat „polehoučku a pomaličku“. Nejprve je nacvičena relaxace, například tzv. autogenní trénink. Poté se postupuje podle hierarchicky uspořádaných situací vyvolávajících strach. Postupuje se od velmi jednoduchých a nenáročných k náročnějším. V rámci jednoho setkání bývají využity představy zhruba dvou situací.

Problematičtější postup nevyžaduje nácvik relaxačních cvičení. Pacient pohodlně sedí nebo leží se zavřenýma očima a představuje si situace popisované terapeutem obdobně řazené jako u předchozího postupu. Může projevit úzkost či strach. Mimo konkrétní fobické pocity např. „vidím hada“ nebo posléze „had se mi omotává kolem ruky“ si navíc představuje i různá osobní traumata. Namátkou -jako malé dítě pláču a nikdo si mě nevšimne. Matka po chvíli přijde a peskuje mne. Odreagování agrese, pocitů zklamání či viny pomáhá mj. i zvládnout fobii.

Fobie z podvodu je užitečná

Jsou i jiné možnosti léčby. Všechny vyžadují specializované odborníky s patřičným vzděláním i výcvikem.

Zadáte-li do internetového vyhledávače heslo fobie, nabízí jeden z prvních odkazů mj. i informaci: „Fobie mohou být podle posledních výzkumů způsobeny dlouhodobějším pobytem v geoaktivní zóně. Jistě jste se někdy v minulosti ocitli v místě, kde jste se z neznámých příčin necítili právě nejlépe. Mohlo se jednat o dráždivou zónu (dowsing zone). Pokud je organismus člověka zatížen delším pobytem v této zóně, mohou nejistoty a podivné pocity vyústit v různé fobie.“

Leč pozor! Nezoufejte, následuje nabídka placených služeb, jež vás před působením geopatogenního stresu ochrání. Nerad bych autorům křivdil, ale z mládí jsem si odnesl fobii z údaje „podle posledních výzkumů sovětských vědců…“ a fobii z podvodu.

Čtěte dále: Klíč k určování šarlatánů

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).