Hlavní navigace

Fastfood za beďary nemůže

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Proč se ve zkouškovém období osypáváme a proč máme hroznou pleť, i když nakupujeme nejdražší krémy? Kdo může na naše popraskané koutky? Poradí dermatolog z FN Královské Vinohrady.

Pleť plná pupínků je snad ještě horší vizitka než okousané nehty a umaštěné vlasy. Proč má někdo pleť jak dětskou prdelku i v pokročilém věku a druhý výplatu utratí za špičkové preparáty – bez valného účinku? Dermatoložka Petra Arenbergerová nás navede na správnou cestu. Na jejím konci snad budeme všichni vyžehlení jak prádlo z mandlu. Dozvíme se od ní, jak se zbavit prasklých koutků, spálenin od sluníčka, jak zmírnit atopický ekzém i jak mít krásnou pleť i pokožku.

Pleťová maska pomůže jen z půlky. Kvalitu pleti totiž z druhé půli ovlivňuje genetická výbava.
Autor: Isifa.cz

Pleťová maska pomůže jen z půlky. Kvalitu pleti totiž z druhé půli ovlivňuje genetická výbava.

Ať děláme, co děláme, někdy je naše kůže ve stavu prachbídném. Můžeme ji hydratovat, promašťovat, peelingem vyhlazovat a přesto se žádných valných výsledků nedočkáme. „Stav pleti je totiž z 50 % dán geneticky. Dobrou zprávou je však informace, že z druhé poloviny stav pleti můžeme ovlivnit správným životním stylem,“ radí Petra Arenbergerová z Nemocnice Královské Vinohrady.

Co naší pleti ubližuje?

O tom, že kůže a výživa jsou spojené nádoby, názorně svědčí několik příkladů. Pakliže nám chybí vitamín C, mohou se v ústech začít tvořit trhlinky, ragády. Lidé s akutním nedostatkem céčka mohou mít tenkou, atrofickou kůži s rankami a defekty, které se velmi špatně hojí. Bez dostatku potraviny bohaté na vitamin B zase mohou praskat koutky, které se samy jen velmi těžko léčí. „Naštěstí většinou stačí nasadit B komplex a stav se zlepší,“ říká dermatoložka. Doporučuje pak především vitamín B 6.

Pomohou ke zdravé  kůži:

  • Vitamín A – najdete jej ve žloutcích, mrkvi, játrech a tucích z mléčných výrobků 
  • Esenciální mastné kyseliny – jsou v mandlích, vlašských ořeších, rybách a klíčcích
  • Zinek – najdete ho v ústřicích a mrkvi
  • Vitaminy skupiny B, kyselina listová

Akné nemá původ ve fastfoodu

Lidé si většinou aknózní pleť spojují s mastnou pletí, a proto se s osídlením pupínků na obličeji zbavují majonéz, hranolek a pečených hus. „Většina lidí, kteří k nám do ordinace dorazí, ještě před návštěvou vyřazuje ze svého jídelníčku mastná a tučná jídla, čokoládu a mléčné výrobky. Toto jsou ale jen mýty. Všechny studie, a není jich málo, prokázaly, že strava má na stav pleti pouze partikulární efekt, to znamená, že akné se dietou ovlivnit nedá,“ překvapuje Petra Arenbergerová. Dermatoložka ale dodává, že racionální strava je lékaři také doporučována (tak jako při každé nemoci či obtížích).

Katalog nemocí: Akné

Sluníčko dermatolog doporučuje, ale i zakazuje

Vápník je velice důležitý pro růst kostí, aby se mohl dobře vstřebávat, potřebuje vitamín D. Ten můžeme získat jak z jídla, tak i ze slunce. „Ten nekvalitnější vitamin D, kterému říkáme D3, se vytváří v kůži. Sama kůže ho nevytvoří, potřebuje k tomu sluníčko. A zde se jako dermatolog dostávám do schizofrenní situace, kdy radím: Nepřehánějte to s opalováním,“ říká Petra Arenbergerová. Na druhou stranu by tímto jednostranným doporučením svým pacientům odpírala ten nejkvalitnější vitamín D. „Kůže si však dokáže vitamín D vytvořit už po 15 až 20 minutách. Déle než dvacet minut na slunci nemá kvůli vitamínu D význam zůstávat,“ radí dále.

Časté a dlouhodobé slunění má za následek zhoubné nádory kůže, nenávratné poškození kožních buněk a jejich DNA, což se může projevit až po letech, a v neposlední řadě časté slunění aktivuje v pokožce enzymy, které rozrušují strukturu kolagenu a narušují tak obnovu pokožky, což má za následek vrásčitou pleť.

Lactobacily a bifidobakterie nejsou dobré jen pro střevo

„Pokud sníme probiotickou bakterii, projde kyselým prostředím žaludku a následně putuje do střeva. Usadí se na střevní sliznici a vyvolá tvorbu cytokynu, což aktivuje imunitní systém,“ popisuje cestu například jogurtů či zákysů naším organismem Petra Arenbergerová. Z hlediska kožního mají probiotika zásadní vliv na atopický ekzém a alergie. „Ten efekt byl v klinických studiích natolik dobrý, že se změnil přístup v jídelníčcích alergických dětí. Namísto pasivní eliminační diety, kdy se z jídelníčku vynechalo všechno – jahody, kiwi i oříšky a mléko, funguje nyní aktivní nutriční přístup,“ říká dermatoložka.

Strava je tedy u dětí bohatá na zakysané mléčné výrobky, nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. „Už teď se ví, že děti, které se rodí, budou mít pravděpodobnost atopického ekzému až v 25 %, proto je prevence vzniku alergií u dětí při konzumaci probiotik velmi důležitá už v období těhotenství. Matka tak dokáže eliminovat počet alergií u nenarozeného dítěte, což dokládají mnohé studie,“ dodává Petra Arenbergerová.

Přečtěte si dále: Akné v dospělosti není ničím neobvyklým

„Probiotika ale pomáhají i na celou řadu dalších onemocnění, například při léčbě seboroické dermatitidy. Její vzplanutí pozorujeme zvláště při oslabení imunitního systému,“ říká dermatoložka. Například probiotikum Lactobacillus paracasei má protizánětlivý účinek, který dokáže velmi dobře eliminovat ekzém kštice a obličeje, lupy, strupy, začervenání a svědění pokožkyVe zkouškovém období, kdy se studenti vyčerpáním osypou, může být příčina právě v oslabeném imunitním systému. Proto se preventivně doporučuje používání probiotik.

Lokálním působením probiotik navíc zmírníte následky spálenin od sluníčka. „Velmi dobře v tomto případě fungují zakysané výrobky, tvaroh, jogurty, ale i mléko,“ zní rady na blížící se léto od Petry Arenbergerové.

Jak na krásnou kůži?

Dopřávejte si karotenoidy obsažené například v mrkvi, dostatek lykopenu z rajčat, izoflavonoidů třeba ze sóji a zásobte své tělo citrusy, potažmo vitaminy C a E. Hydratační péče by měla být bohatá na aquaporiny, kyselinu hyaluronovou a antioxidanty. Na druhou stranu byste se měli vyvarovat častému vystavování se UV záření, alkoholu, kouření. Dermatoložka vyzdvihuje i důležitost kvalitního spánku a celkově zdravého životního stylu. Zázrak na vás nečeká už zítra ráno před zrcadlem, ale když své kůži dáte půl roku, i ledy se mohou pohnout…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).