Hlavní navigace

Fair trade: drahý obchod pro lepší svět

Sdílet

Napadlo vás někdy, kolik peněz dostali dělníci za kávu, kterou si ráno sypete do hrnku? Možná byste měli lepší pocit, kdybyste věděli, že dostali dost na to, aby třeba netrpěli hladem. Jenže to budete muset připlatit, abyste takovou férovou kávu dostali.

Češi si velmi pomalu začínají zvykat na výrobky označené jako fair trade. Jak vůbec tohle férové zboží poznáme? Jednoduše: na obale má speciální modrozelené logo a většinou za ně také zaplatíte vyšší cenu. Co za svoje peníze dostanete? Především lepší pocit. A kvalitní zboží. Jenže vědí vůbec Češi, proč by měli férové výrobky kupovat a tolerovat i vyšší cenu? Co si vůbec pod označením Fair Trade představit?

Co znamená Fair Trade? 

Fair Trade v doslovném překladu znamená Spravedlivý obchod. Ten funguje mezi producenty v rozvojových zemích a Fair Trade organizacemi. Fair Trade není charitou a nejedná se o „posílání peněz někam na něco“. Je obchodem s jasnými pravidly, ve kterém každý dostane takovou část zisku, která odpovídá jeho zapojení do výrobního řetězce, říká Tomáš Bílý, předseda Společnosti pro Fair Trade.

V čem se liší Fair Trade od obyčejného zemědělství? fairtrade2Mezi Fair Trade zemědělstvím a tím běžným je značný rozdíl. Výrobce, který spolupracuje s fairtradovou společností, má garantovanou dohodnutou cenu, která je vyšší než u výrobce odkázaného na trh. Společnost se navíc musí podílet i na rozvoji životního prostředí a podpořit nějakým způsobem jeho sociální zabezpečení. Zemědělec odkázaný na trh nic takového nemůže očekávat. Navíc je často, pokud nemá kontakty či není sdružen v nějaké komunitě, odkázán na podhodnocené ceny velkovykupovatelů a nemá možnost, jak jinak své výrobky zhodnotit, vysvětluje Karel Vrána z humanitární a rozvojové organizace Člověk v tísni.

Co má Fair Trade za cíl? Podle Asociace pro Fair Trade má toto obchodní partnerství pět cílů. Jedním z nich je zlepšení životních podmínek výrobců tak, aby pro ně trhy byly dostupnější, posílila se organizace prvovýrobců a vykupovalo se od výrobců za lepší ceny. Dále si kladou za cíl vytvořit ukázkový model obchodního partnerství , který je založen na vzájemném respektu, ochraně lidských práv a životního prostředí. Cílem je také podporovat znevýhodněné výrobce, zvláště pak ženy a tradiční národy. V neposlední řadě jde také o to, aby v celém procesu nebyly zneužívány děti. Člověk, který si půjde koupit například Fair Trade kávu, má jistotu, že ji nesbíraly děti místo toho, aby šly do školy, říká Daniel Kolský z Mamacoffee.

Komu pomůžu, když si koupím zboží Fair Trade? Nákupem výrobku s označením Fair Tráde víte, že jeho výrobci dostali odměnu, která odráží vynaložené úsilí a umožňuje jim důstojné živobytí. Výrobci mají garantované dlouhodobé smlouvy, díky kterým můžou pracovat, žít a rozvíjet místní společenství. Fair Trade obchod jim také zaručuje zákonnou minimální mzdu a alespoň základní sociální a zdravotní zabezpečení. V neposlední řadě také víte, že výrobci byli při výrobě Fair Trade výrobku šetrní k životnímu prostředí a dodržovali přísné předpisy zakazující užívat zdraví škodlivé pesticidy a podobně.

Jak se pozná Fair Trade? Férový výrobek je označen logem Fair Trade. Certifikace je založena na jasných standardech pro každý jeden certifikovaný výrobek zvlášť (tedy například káva, kakao, čaj, rýže, banány, cukr a podobně) a zaměřuje se především na potravinové výrobky. Tato certifikace se uděluje konkrétnímu výrobku, nikoliv výrobci nebo dovozci. Každý Fair Trade výrobek má také minimální výkupní cenu.

Co všechno může být Fair Trade? V podstatě vše, co fairtrade1člověk potřebuje pro denní potřebu. Od dobře známé kávy a čaje přes rýži, cukr nebo olivový olej. Fair Trade však může být i oblečení. Oblečení z Fair Trade bavlny se zatím nedá koupit u nás, ale například v Londýně není problém ho sehnat, říká Marta Kolská z Mamacoffee. Ve světě se kromě Fair Trade oblečení dají sehnat i Fair Trade šperky, kopací míče nebo květiny.

Může být Fair Trade bio? Ano, a dokonce více než padesát procent Fair Trade výrobků je v bio kvalitě. Jedná se většinou o kávy, kakaa, čaje, bavlnu a květiny. Nicméně Fair Trade organizace se snaží o to, aby bylo používání hnojiv sníženo na minimum. Výrobek, který je zároveň Fair Trade i bio, by pak také měl mít obě značky.

Kdo u nás Fair Trade prodává? Podle Asociace pro Fair Trade k nám tyto výroky dováží například obchod Fairově, Bioobchod nebo Ekumenická akademie. Ty, jakožto internetové obchody, působí jako dodavatelé do kamenných bio prodejen. V prodejně Biotop navíc můžete zakoupit i proutěné Fair Trade výrobky.

Jaká je tradice Fair Trade? Fair Trade rozhodně nepatří mezi „novinku“ dnešní doby. První pomoc zemědělcům z rozvojových zemí přišla již po druhé světové válce. Tehdy britská nezisková organizace Oxfam International začala dovážet výrobky ze svých rozvojových a humanitárních projektů. V roce 1959 byl v Nizozemí otevřen Third World Shop (obchod Třetího světa), tedy vůbec první obchod s Fair Trade výrobky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).