Tři extra panenské olivové oleje obsahují zakázané DDT, zjistil dTest

Zakázaný přípravek na hubení hmyzu byste v oleji „nejvyšší kvality“ asi nečekali. Test časopisu dTest našel u patnácti ze sedmnácti výrobků zbytky pesticidů, limity ale nepřekročily.

Časopis dTest testoval extra panenské olivové oleje. V patnácti ze sedmnácti výrobků byly nalezeny zbytky pesticidů, ve třech případech šlo dokonce o DDT, dávno zakázaný přípravek proti škodlivému hmyzu.

Označení „extra panenský“ u olivového oleje znamená mimo jiné výběrovou jakost, tedy použití prvotřídních oliv. Ne vždy tomu tak ale je. Test se zaměřil na rizikové látky – pesticidy a rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky, ověřil pravost extra panenských olejů i jejich kvalitu.

Čtěte téma: Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Limity překročeny nebyly

V patnácti olejích byly nalezeny zbytky jednoho nebo více různých pesticidů, v devíti z nich byl přítomen nervový jed – pesticid chlorpyrifos. „Zklamáním byly dva bio oleje, ve kterých analýzy prokázaly přítomnost DDT, přípravku proti škodlivému hmyzu, jehož používání bylo v evropském zemědělství zakázáno takřka před 40 lety. Jednalo se o značky Billa naše bio/ extra panenský olej (minimální trvanlivost 31/07/2013) a Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids (minimální trvanlivost 12/2013), tedy výrobek určený dětem,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Třetí olej se zbytky nejenom DDT, ale i dalších dvou pesticidů nese značku Borges 100 % Hojiblanca Olive Extra Virgin Olive Oil (minimální trvanlivost 31/05/2014). Karcinogenní DDT se ukládá v tuku a játrech, při kojení přechází do mateřského mléka.

V extra panenském olivovém oleji Bertolli (minimální trvanlivost 07.2013) byly nalezeny nápadně vysoké hladiny rakovinotvorných polycyklických aromatických uhlovodíků, uvádí dTest. Přítomnost těchto látek může být signálem průmyslem či dopravou znečištěného životního prostředí nebo nevhodného způsobu zpracování oliv.

Ida Rozová k výsledkům testu dodává: „Porovnáme-li nalezené hodnoty rizikových látek s evropskými limity, musíme konstatovat, že nedošlo k jejich překročení. Nicméně náš test prokázal, že olivy určené k výrobě extra panenských olejů nejsou až tak pečlivě vybírány.“

Více informací je k dispozici na adrese www.dtest.cz/olivove_oleje (kompletní test olivových olejů pak pouze v předplatitelské sekci).

Testy časopisu dTest upozorňují na stopová množství pesticidů v potravinách celkem pravidelně, obvykle se ale jedná o povolená množství. Výrobci pak obvykle reagují a označují informace za zavádějící. „Stopová množství reziduí pesticidů jsou v řadě zemí u biopotravin povolena a upravena pomocí národních předpisů s tím, že jsou vyhodnocena jako nevýznamná, způsobená prostředím, nikoliv zemědělcem. Vzhledem k celkovému stavu životního prostředí planety není možné eliminovat tyto hodnoty na úplnou nulu,“ uvedl například PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců v reakci na nálezy reziduí pesticidů v medu. Hodnocení bývá zpochybňováno i z jiných důvodů:

Čeští pstruzi podle dTestu obsahují toxické látky, veterináři to nepotvrdili

dTest: Salmonela v kuřatech / Vodňanská drůbež obhajuje svoje kuřata