Hlavní navigace

Exotičtí komáři mohou zaútočit i u nás

16. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Není komár jako komár. Jeden vám bodnutím způsobí jen svědivý pupenec, druhý vás nakazí malárií. Jak se bránit proti tygřím komárům?

Co vám zkazí večerní grilování pod širým nebem nebo dovolenou? V současném proměnlivém počasí se k odpovědi nabízí déšť, ale kamenem úrazu se mohou stát i nezvaní hosté. Za ty můžeme jednoznačně považovat komáry – otravy z řádu komárovitých, kteří ve vlhkém prostředí dobře prospívají, množí se a postupně vyvíjejí i v jiné druhy tropických komárů. Mezi ty nejzákeřnější patří komár tygří, který měl v roce 2007 na svědomí rozšíření horečky Chikunquny v Itálii a v roce 2010 přenesl do Chorvatska horečku Dengue. Vyskytnout se ale může i u nás. Jak se tohoto přenašeče malárie zbavit? Poradíme vám vhodné metody z ryze přírodních zdrojů, ale i ty nejúčinnější, skryté v nádobce pod tlakem.

Kdo nám pije krev?

V našich zeměpisných šířkách žije dle odhadů na padesát druhů komárů, kteří své domovy budují v lužních lesích, okolí vodních ploch, ale i přímo v našich domech. K životu jim stačí pouze teplo, přístup ke stojaté vodě a naše krev. Mluvíme-li tedy o samičkách, které jsou jako jediné schopny sání krve. Obecně panuje názor, že komáři nám pijí krev jako upír z důvodu přežití. Nenechte se zmást, pro samičky je to pouze zdroj bílkovin pro vývoj vajíček. Takže čím víc vysaje, tím větší šance vzniká šance na rozmnožení komáří rodinky.

Proč se vlastně komárů bát?

Není to jen o štípanci, který svědí a dokáže nám připravit bezesné noci, hlavní důvod, proč se mít před komáry na pozoru, je jejich schopnost přenášet nebezpečné nemoci.

Nejběžnější nemoci přenášené exotickými komáry:

Malárie 

– nejběžnější nakažlivé onemocnění na světě, které každý rok postihne více než 220 milionů lidí, z nichž 1 – 3 miliony mu podlehnou (zejména děti do pěti let věku v subsaharské Africe). Případy mimo tropické a subtropické pásmo, jež je původním domovem tohoto onemocnění, se vyskytují u lidí vracejících se z těchto oblastí. Někdy se malárie vyskytne i v blízkosti přístavů a letišť, kam je nemoc zavlečena.

Dengue 

– horečnaté onemocnění, proti kterému zatím nikdo nevyvinul vakcínu, léky se pouze mírní projevy nemoci. Dengue je hlavní příčinou nemocnosti a úmrtnosti v tropických a subtropických pralesích. Každý rok postihne až 100 milionů lidí.

Virus západonilské horečky

– přenášejí komáři, je znám také pod názvem „skrytý zabiják“, protože symptomy se projeví až po dlouhé době od nákazy. Vyskytuje se v tropickém i mírném pásmu. Mezi příznaky patří kóma, třes, křeče, svalová slabost či paralýza, bolení hlavy a vysoká horečka.

Jak se do Evropy dostal komár tygří?

Původně asijští komáři se na prahu 20. století rozšířili takřka globálně díky trhu s ojetými pneumatikami, které z Asie putovaly do celého světa i s larvami komárů, zachycených v dešťové vodě. Od 80. let se tygří komár plošně vyskytuje v USA, v Mexiku, Jižní Americe, Africe, Austrálii a na Novém Zélandu. S pneumatikami se zmíněný druh komárů dostal ovšem i do Evropy, v 70. letech se poprvé objevil v Albánii, později v Itálii, Francii, Belgii, Švýcarsku, Německu, Nizozemsku, Chorvatsku a Řecku. 

Díky své rychlé přizpůsobivosti i chladnějšímu podnebí se dá předpokládat jeho čím dál častější výskyt ve střední Evropě. Potvrzuje to i František Rettich, ze Státního zdravotního ústavu: „Výskyt tygřího komára v Portugalsku, Bulharsku, Turecku a možná i v Maďarsku je pravděpodobně jen otázkou času. Tento druh byl v Evropě nalezen i v relativně vysokých zeměpisných šířkách také v Normandii a v Belgii. Výskyt v západní a střední Evropě je tedy možný a bude záležet na transportu dospělých komárů například v karavanech.“

Co pomůže?

Traduje se, že člověk, dopující se vitamínem B, je pro komáry méně lákavé sousto než ten, který o „béčko” zavadí jen v chlebu z kvasnic. Odlákat komáry lze ale i osvědčenými způsoby, stačí si do misky ve své blízkosti nalít citronovou šťávu. Babská rada, kdy do Alpy vložíte několik kusů hřebíčku a následně nalijete do rozprašovače, zafunguje jako další repelent z domácí produkce. Chcete-li vonět jako bylinková zahrádka a navíc tím odlákat komáry, pomažte se olejem z bazalky, šalvěje, tymiánu, rozmarýnu, levandule či eukalyptu. Pokud chcete zamezit příletu komárů do vašich bytů, instalujte si do oken sítě případně za okna vysaďte afrikány, komáry by to mělo odradit.

Sázíte-li na odborné hubení či odpuzení bodavého hmyzu, můžete využít hojně prodávaných náramků proti komárům, insekticidních spirál či elektrických odpařovačů. Další možností jsou repelenty či ultrazvukové odstraňovače hmyzu. Kdysi hojně využívaný insekticid DDT vás zbaví kde čeho, dokonce i zdraví. Proto už se využívá pouze v některých částech Afriky, kde funguje jako jeden z mála účinných prostředků proti malárii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).