Hlavní navigace

Endometrióza se dá definitivně vyléčit

21. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Příznaky málo známého gynekologického onemocnění žena snadno zamění nebo zcela pomine. Přitom endometrióza může napáchat pěknou paseku, vede k bolestem, např. při sexu, i neplodnosti.

Nejčastěji se projevuje bolestivou menstruací, dlouhodobými bolestmi v podbřišku, bolestmi při pohlavním styku a někdy i přítomností krve v moči. Může vést dokonce k neplodnosti. Řeč je o endometrióze, častém, avšak ne příliš známém gynekologickém onemocnění.

Co je to endometrióza?

Slovo endometrióza je odvozeno od latinského „endometrium“, tj. výstelka dutiny děložní. „Endometriózou se nazývá onemocnění, kdy se část sliznice děložní nachází mimo dutinu děložní převážně v oblasti malé pánve, na vaječnících, ve vejcovodu, může být i na pobřišnici apod.,“ uvádí gynekoložka MUDr. Daniela Frisová.


Autor: Isifa.cz

Endometrióza způsobuje záněty, srůsty, bolesti, cysty, může vést i k neplodnosti

Charakteristickými příznaky onemocnění jsou bolestivá a dlouhotrvající menstruace, bolestivý pohlavní styk a bolesti v pánevní oblasti. Dále mohou být varovnými signály potíže s otěhotněním, krev v moči nebo ve stolici – v případě, že se tkáň endometria objeví ve střevě nebo v močovém měchýři. Daniela Frisová ale podotýká: „Někdy však žena nemá příznaky žádné a nález se zjistí pouze ultrazvukem (např. endometroidní cysta na vaječníku) nebo při laparoskopii pro jiné obtíže.“

Více o nemoci: Endometrióza

Endometrióza může zůstat neodhalena

Endometrióza může být přechodným jevem, který také někdy zcela spontánně zanikne. Jindy se však může rozvinout do závažných forem hluboké endometriózy. V prvním případě nemusí být nemoc ani odhalena, a to tehdy, když příznaky nejsou natolik intenzivní, aby žena pátrala po jejich příčině.

Endometrióza postihuje nejčastěji ženy v reprodukčním věku, nicméně byl popsán výskyt nemoci i v období před menstruací a v době menopauzy.

Ženy často příznaky onemocnění, pokud se projeví, pomíjejí, nebo je přičítají jiným důvodům. 

Některé projevy endometriózy:

  • bolestivá menstruace
  • dlouho trvající menstruace
  • dlouhodobé bolesti v podbřišku
  • bolesti v pánevní oblasti
  • bolesti při pohlavním styku
  • přítomností krve v moči nebo ve stolici
  • potíže s otěhotněním

Příčina vzniku endometriózy není zcela jasná, vědci ji hledají v různých faktorech. Souhrnně lze říci, že za vznikem endometriózy stojí související vlivy genetické, imunologické a hormonální.

Diagnostika a léčba

Co se týká bezpečnosti léčby, samozřejmě je bezpečnější léčba konzervativní – při jakémkoliv chirurgickém výkonu v malé pánvi je daleko větší riziko. „Ložiska endometriózy se někdy dají prokázat i ultrazvukem," říká lékařka.


Autor: http://knol.google.com

Ložiska endometriózy lze najít i ultrazvukem, ale ne vždy

"V tomto případě volím nejprve léčbu konzervativní a teprve při neúspěchu posílám pacientku na řešení chirurgické, tedy laparoskopické. Když mám podezření na endometriózu a nedaří se mi ji prokázat sonografickým, tedy ultrazvukovým vyšetřením, posílám pacientku na diagnostickou laparoskopii – při zjištění endometriózy a zlikvidování ložisek v malé pánvi při laparoskopii následuje ještě léčba konzervativní.“

Pomocí laparoskopie lze zobrazit všechny orgány v oblasti pánve a břicha. Pacientka je v celkové narkóze a v okolí pupeční jamky jí je proveden řez, kterým lze vsunout laparoskop. Ten umožní diagnostiku a případně i provedení chirurgického zákroku, během něhož dojde k odstranění napadené tkáně a srůstů.

Laparoskopie se využívá také při:

  • ošetření v případě mimoděložního těhotenství
  • ošetření u vaječníkových cyst
  • chirurgických zákrocích při léčbě neplodnosti
  • léčbě myomů
  • chirurgických zákrocích při léčbě rakoviny
  • hysterektomii (odstranění dělohy)
  • sterilizaci

Vyléčíte se?

Jaké jsou prognózy léčby? Úspěšnost se uvádí vysoká, 75–95 %, ale u některých pacientek se mohou potíže po vysazení léčby opakovat. „Endometrióza se dá vyléčit definitivně, pakliže je dobře vyléčena, nehrozí pacientce, že by se tento problém navrátil, nebo se nemoc opakovala," dává naději Daniela Frisová.

Žena postižená endometriózou po adekvátní léčbě nemusí dodržovat žádná omezení – pakliže je endometrióza jednoznačně odstraněna. "Samozřejmě by mělo být při preventivních prohlídkách provedeno ultrazvukové vyšetření oblasti malé pánve u žen, které v anamnéze endometriózu udávají,“ upozorňuje lékařka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).