Hlavní navigace

Efekt lymfomasáže je vidět. Ale o to nejde

5. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Doporučuji tanga a oholené nohy, dozvídáme se z informačního mailu. Na kurzu lymfomasáží se ukáže, že tanga ani hladké nohy vlastně nejsou potřeba. Můžete mít klidně bombarďáky vaší babičky a srst orangutana.

Proč tedy to upozornění? „Proto, aby si účastníci kurzu uvědomili, že se sebe navzájem budou dotýkat a rychleji tím překonali počáteční ostych,“ vysvětluje Petra Urbanczyková, jedna z pořadatelek workshopu Lymfatický systém – jóga a masáže. Je proto dobré přihlásit se ve dvojici s někým, koho se skutečně chcete dotýkat a kdo nemá problém dotýkat se vás. Lymfomasáž je totiž takové hlazení.

Lymfodrenáž, lymfomasáž

  • Technika zaměřená na povrchový mízní systém s cílem zajistit správné proudění lymfy.
  • Oproti klasické masáži je prováděna jemněji, menším tlakem.
  • Lze ji provádět manuálně nebo pomocí techniky.
  • Pomůže odlehčit lymfatickému systému, rozproudí lymfu a současně zlepší detoxikaci, imunitu a regeneraci organismu, působí preventivně proti onemocnění.

Kde mám tu lymfu?

Než jsem se na kurz vypravila, tušila jsem jen mlhavě, že nějaký lymfatický systém vůbec mám a k čemu je mi dobrý. Krom toho, že nám v těle koluje krev, což nejpozději při prvním pádu z koloběžky zjistí každé malé dítě, proudí jím i méně nápadná tekutina, nažloutlá lymfa. Na rozdíl od krve však necirkuluje, ale putuje odněkud někam. A v tom bývá háček. Lymfa sebou na své cestě bere všemožný odpad z našeho organismu, přebytečné tekutiny, odumřelé buňky, bakterie, tuky, škodliviny, krom toho do krve vede živiny a potřebuje volný „průjezd“. Jenže v jednosměrce někdy dojde k zácpě.

Pokud se tok lymfy zpomalí, dochází k hromadění tekutiny v tkáních, usazování odpadních látek a otokům. Projevy jsou zpočátku nenápadné, dočasně oteklé kotníky, pocit těžkých nohou či víček, celulitida. „Od těla dostáváme signály, jen se někdy bráníme tomu, je poslouchat,“ říká druhá z pořadatelek workshopu o lymfě Adéla Mikulová. Zkušené fyzioterapeutce ze studia 123kondice v Zelenči u Prahy se stačí podívat, případně sáhnout. Při úvodní části, kdy svá těla – mladá, stará, ohebná i ztuhlá – připravujeme jógou na lekci masáží, sáhne jemnou, ale jistou rukou tu sem, tu tam. Moje rameno a lopatka jsou najednou v poloze, v níž už dávno měly být. „Lidé mají ve svých rukách možnosti, jak bolestem, nepříjemným pocitům i podlomenému zdraví předcházet. Záleží na jejich vnímavosti,“ popisuje Adéla.

Příznaky nedostatečnosti lymfatického systému

  • zpočátku nenápadné
  • dočasné otoky
  • pocit těžkých nohou, otoky víček
  • celulitida – pomerančová kůže
  • únava, nemoci z nachlazení
  • kožní projevy, deformace

Jak všechno souvisí se vším

Jóga je na kurzu ve spojení s lymfomasáží hned z několika dobrých důvodů. Jednak vhodně zvolené pozice otvírají místa, která budeme později masírovat. Jiné cviky – třeba svíčka podobná té, co známe už ze základky (Viparíta káraní – stoj na loktech neboli lomená svíčka) – umožňují volnější průtok do dolní duté žíly. Věčně stojíme nohama víceméně pevně na zemi a lymfě pomůže, když se to celé občas postaví na hlavu.

Kromě „volného průjezdu“ potřebuje lymfa i silný pohon. Její tok zajišťuje tlak svalů, dech, pohyb. Platí tedy, že každý sport je pro lymfu dobrý? „Jakmile se hýbeme, musíme dech prohloubit, to ano. Někdy to lidé bohužel pojmou tak, že se seberou a jdou se tím pohybem zničit. Není to vůbec nutné. Vědomou pozorností se dostanou mnohem dál – a mnohem hlouběji,“ říká Petra Urbanczyková, lektorka jógy, která se věnuje také práci s dechem a muzikoterapii (http://www.dychat.eu/). „Dech je zásadní, pracuje s krevním oběhem a popohání i lymfu. Spolu s našimi emocemi ovlivňuje hormonální nastavení, například vlečeme-li sebou starou emocionální zátěž.“ Je tedy důležité, v jaké jsme kondici, my a náš krevní oběh, jak se hýbeme, ale také naše psychické naladění.

„Pokud žena užívá hormonální antikoncepci, zatěžuje játra. A lymfa pak čeká, až játrům odlehne. Může se tak městnat v těle, až jsou z toho velké zdravotní problémy,“ upozorňuje Petra na stejný problém jako lymfolog Pavel Tichý, podle něhož je hormonální antikoncepce klíčovým faktorem například pro rozvoj celulitidy.

Více: Berete hormonální antikoncepci? Pak se celulitidy nezbavíte, říká lymfolog

Právě celostní pohled jógy na fungování lidského těla je podle Petry Urbanczykové přínosný. „Lidé u ní začnou objevovat své tělo. Třeba je napadne, proč ty otoky mají, že to možná souvisí s tím, že je bolí žíly… Jóga vše pojímá komplexněji, nerozpitvává jako západní medicína.“ 

Dobrá a špatná zpráva pro všechny Bridget Jones

Mimochodem, západní medicína… lymfodrenáž je mezi terapiemi jednou z čestných výjimek, proti níž nic nenamítají lékaři – a snad ani sám veleskeptický klub skeptiků Sysifos. (Lymfologie je oficiálně uznávaný medicínský obor, který se zabývá diagnostikou a léčbou otoků lymfatického původu.)

Navíc – efekt masáží je vidět, což mají vědci rádi. „Jde to změřit centimetrem, člověk vypadá jinak před a po masážích,“ říká Petra. Vida, zhubnout jen pomocí jemných masáží? To zní jako sen všech boubelek.

Ano… „podpora lymfatického systému k hubnutí a tvarování postavy patří, napomáhá mu a doporučuji ji svým klientkám,“ potvrzuje fyzioterapeutka Adéla…

Ale… „odejde přebytečná zadržovaná voda. Není to zhubnutí v pravém slova smyslu, i když lymfa samozřejmě bere s sebou i částečky tuku. Objektivně zhubnou nohy,“ doplňuje jogínka Petra. Dobrá a špatná zpráva pro všechny Bridget Jones: Lymfomasáž postavě pomůže, ale je to jen začátek.

Tajli i lymfu podpoří vhodná výživa: „Některé druhy potravin produkují velký nadbytek odpadů, a proto nám lymfatické uzliny otékají. Pro zdravou lymfu je třeba se vyhnout tučným potravinám, mléčným výrobkům, červenému masu, chemicky zpracovávaným a rafinovaným potravinám a cukrům. Lymfatický systém pročistí čerstvé ovoce a zelenina. Tyto potraviny by měly tvořit větší část každodenního příjmu potravy. Již po dvou dnech pocítíte výraznou úlevu,“ říká Adéla Mikulová.

Cokoli škrtí tělo, je špatně

Po józe, polévce a přednášce se jde na věc. V kurzu jsou tentokrát samé ženy, a je to asi dobře. Přes oblečení totiž lymfomasáž neuděláte.

Teď dojde na ono v úvodu zmíněné spodní prádlo. Zrovna tanga to skutečně být nemusí, důležité je, aby se oblečení, nejen při masáži, nezařezávalo, nebránilo toku lymfy. „Rizikové jsou okraje, proto je vhodné bezešvé prádlo,“ říká Petra Urbanczyková. Objevují se tvrzení, že oběhu lymfy vadí špatně zvolená podprsenka. „Jakýkoli dyskomfort na těle může omezovat tok lymfy i krve a tím ovlivňovat naše zdraví. Nemyslím však, že by měla mít špatně zvolená podprsenka fatální důsledky, a doporučuji vnímat vše, co nám dělá dobře a eliminovat pocity nepříjemné – k nimž zmíněné prádlo zcela jistě patří,“ dodává Adéla Mikulová a mně se opět vybaví hodiny tělocviku na základní škole. Už od té doby si pamatuji stokrát opakované varování učitele, že na nás nechce vidět ponožky s pevným, „škrtícím“ okrajem.

Na druhé straně lymfatický systém podporuje kompresní oblečení. Takže třeba na cvičení je vhodná kombinace bezešvého prádla a elastických legín. Pomáhá také právě jóga, která zapojí hloubky těla a komprese nastává přirozeně. „Tím, že zapojíte správně nohy, ruce, zapojí se hluboký stabilizační systém a svalovina dělá přesně, co potřebuje. Pomáhá to krevnímu oběhu i lymfě,“ říká Petra.

Láskyplné ruce

Na profesionální terapii chodí hlavně ženy. „Mají větší potíže s otoky končetin a více řeší různé formy celulitidy,“ popisuje fyzioterapeutka. „Pokud mají zájem muži, bývá to čistě z regeneračních důvodů u sportovců. Postup se nijak neliší.“

Postup se zásadně neliší ani u masáží profesionálních a laických, které si právě ve dvojicích zkoušíme. Kdo má šikovného parťáka, užívá si. Lehounkým tlakem ruce krouží kolem klíčních kostí, v podpaží, pomalu uvolňují průchod lymfy v nohách… Je to na dlouho, a kdyby nic jiného, tak hodinka v naprostém klidu prospěje každému… „Automasáží se dá lymfa podpořit, pravidelností můžeme dosáhnout dobrých výsledků, samozřejmě pomoc profesionála je účinnější, rychlejší a pohodlnější,“ říká Adéla Mikulová. „Pokud dojde k neprofesionálnímu provedení, může se stát, že lymfu nerozproudíme. Zdravotně můžeme člověka poškodit, pokud má v anamnéze onemocnění, pro které je lymfomasáž kontraindikací.“

Na co si dát pozor

  • Lymfatická masáž není vhodná pro každého, proberte předem s lékařem či terapeutem váš zdravotní stav, aby se vyloučily případné kontraindikace.
  • Před začátkem lymfodrenáže je důležité uvolnit lymfatické uzliny.

Čtěte více: Lymfatická masáž není pro každého

Na konci workshopu je jasné, že masérka ze mě nebude. Ale ani profesionál není stoprocentní zárukou příjemného zážitku. „Naladěnost terapeuta a klienta hraje vždy ústřední roli v úspěšném působení, případně terapii. Říká se, že každý si musí svého terapeuta najít a i v naší praxi s tím máme stejnou zkušenost. I to, že jsme si „nesedli“, se nám stalo, ale je hlavně úkolem terapeuta vztah zvládnout, ať je klient jakýkoli,“ popisuje fyzioterapeutka Adéla. Pro někoho je překážkou vědomí vlastní nedokonalosti, obava z dotyků cizího člověka.

 „Chyba asi byla, že masér byl muž. A od začátku mi byl nesympatický. Měla jsem z toho hrozně nepříjemný pocit. Nebylo mi pak dobře a sotva jsem ušla dva bloky, začala mi třeštit hlava,“ vzpomíná účastnice kurzu Irena na svoji předchozí zkušenost s lymfodrenáží. Podle jogínky Petry ale největší problém máme sami se sebou, se svojí nahotou, nikdy ne s druhým člověkem: „Ten to jenom vyzrcadlí. Akceptovat vlastní nedostatky je první krok k tomu, že se něco může změnit.“

A přínosné pro nás je, ať si zajdeme „jen“ na lymfomasáž, nebo zvolíme komplexnější přístup. „Oboje je v pořádku. Někdy potřebujeme v životě tak povolit, že se svěříme do péče někoho jiného a pomůže nám to, třeba jenom na čas. V člověku, který má k sobě vztah ne úplně soucitný, a je nás hodně takových – první je děcko, manžel, práce… a já jsem až někde za tím vším – ty láskyplné ruce oživí naši sebeúctu.“ A možná, když uvidíme péči terapeuta, již nám věnuje, začneme hledat způsoby, jak o sebe lépe pečovat i sami.

Co podpoří lymfu

  • správný jídelníček
  • pitný režim
  • přiměřená pohybová aktivita
  • aktivace lymfatického systému

Masáž a automasáž

Napomáhá odvodnění a správnému toku lymfy:

  1. Dechová gymnastika
  2. Uvolnění lymfatických uzlin – krk, podpaží, třísla
  3. Masáž – hmaty směřují k centrálním lymfatickým uzlinám

Zdroj: Studio 123kondice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).