Hlavní navigace

Dýně zraje jako víno. Když ji dobře skladujete

Sdílet

 Autor: Photl.com
Dříve se ve sklepích skladovala jablka, dnes je okupují dýně. Daří se jim dobře ve vlhku, nebo si libují v panelákovém bytě? Poradíme, jak skladovat dýně, aby byly i na jaře ve formě.

Jen jednou ji pošlete do trouby na zkušenou a už se jí nikdy nevzdáte. Zvláště pokud si vyzkoušíte připravit dýni dle našich tipů a rad z předchozího dílu seriálu. Protože dýně chutná naslano i nasladko, a to jak batolatům, tak dřevorubcům. Abyste si pečenou dýni nebo jemnou krémovou polévku mohli připravit i v lednu, je třeba nakoupit řádné množství a dobře je uskladnit. Kde vám dýně nejdéle vydrží, poradí Sára Čermáková ze Světa dýní (www.svetdyni.cz).

Zaschlá stopka je základ 

„Letos bylo kvůli chladnému počasí všechno o měsíc zpožděné. Stále nám lidé volali, kdy už si budou moct přijet pro dýně a my jsme je stále odmítali. Dýně totiž stále neměly zaschlou stopku, to znamená., že nebyly zralé. Pokud dýni podtrhnete ve chvíli, kdy ještě není zralá, mohou se skrz stopku dostat do dýně bakterie, které ji rychleji zkazí,“ vysvětluje Sára Čermáková. Životnost krátí i přízemní mrazíky. Pokud by přes dýni přešly, což v obchodě stěží poznáme, zkrátila by se její životnost na pouhé tři měsíce.

Základem úspěšného skladování přes zimu je tedy už samotný výběr dýně, potažmo její stopky. Měkkou, čerstvou u dýně neberte, zaměřte se na zaschlé a určitě je před uskladněním neodstřihávejte. Výběr plodu pak konvenuje s výběrem jablek na uskladnění. Tak jako nevybíráte k uskladnění potlučená, měkká a nahnilá jablka, tak takové neberte ani dýně. Pakliže dýně sami hodláte pěstovat, a tedy i sklízet, držte se dalšího pravidla: „Musí vám přát počasí. Zcela dozrálé dýně sbírejte za slunečného a suchého dne, aby byly opravdu suché,“ radí Sára Čermáková.

Dýni svědčí panelák

Přes zimu se dýně dají uchovávat několika způsoby. Můžete je kandovat, zavařit do kompotu nebo jako pyré pro nejmenší. Dýně se však bez tepelné úpravy dá i zamrazit. Sára Čermáková doporučuje například muškátovou dýni rozkrájet na měsíčky, vydlabat semínka a vložit do igelitových sáčků. V zimě, až vás bude honit mlsná, stačí měsíček – jednu porci vyjmout, nechat krátce rozmrazit a použít jako dýni čerstvou.

Čtěte k tématu: Tisíc dobrých důvodů, proč zasadit dýni

Jenže každý doma nemá dva pultové mrazáky, do kterých si předpřipraví dvacet tykví pro zimní dýňové hody. Možná je doma máte, ale dáváte přednost čerstvému před mraženým? Tak si dýní vyzdobte byt, a pak jen oranžové plody odebírejte z obývákové stěny nebo z poličky v předsíni. „Důležité je, aby k nim byl ze všech stran přísun vzduchu, a samozřejmě je musíte mít celou dobu pod kontrolou. Teplotu doporučuji snižovat velmi pozvolna, v průběhu celého měsíce. Na domácí uskladnění postačí i chladnější chodba, ale zcela ideální je například klasický panelákový byt,“ radí Sára Čermáková a dodává: „Všichni zde bojují proti přílišnému suchu, ale pro uskladnění dýní je to vyloženě ráj.“

Opravdu v suchu jsou prý všechny druhy dýní schopny bez problémů vydržet až do dubna. Jeden kamarád zapomněl naše hokkaidó ve spíži a našel ho až po roce zcela zdravé a chutné,“ říká dokonce Sára Čermáková. Člověk ale musí mít na paměti, že čím déle má dýni doma, tím má tvrdší slupku, rozkrojit ji pak může být oříšek. Pokud ho ale po několika měsících rozlouskne, dostane se mu ještě lepší chuti než po utržení. Dýně je výrazně sladší a udává se u ní i vyšší obsah vitamínů.

Dýně do chladničky nepatří

V žádném případě dýni neskladujte v lednici. Vlhkost je dýni katem. Proto ani uchovávání ve sklepě nemusí být optimální. „Ani suchý sklep není zárukou, že dýně nechytí plíseň. Dýně se totiž neustále odpařují, jejich velké zásoby i v suchém sklepě mohou zapříčinit plíseň,“ varuje Sára Čermáková. Jestliže však vaše rozhodnutí o skladování v sklepě nezlomí ani odborné rady, připravte pro dýně alespoň komfortní ležení optimálně na dřevěných roštech. „Snažte se, aby se dýně mezi sebou nedotýkaly. Naše zkušenosti praví, že tam, kde se dýně stýkaly, tam se také začaly kazit,“ vzpomíná Sára Čermáková. Pokud tedy vidíte v obchodech dýně naskládané do efektních pyramid, mající základnu na zemi, nemůžete počítat s tím, že taková dýně s vámi doma oslaví i Silvestra. Tyto dýně jsou určené převážně k okamžité spotřebě. Čím delší cesta ke strávníkovi, tím větší riziko špatného zacházení. „Naše dýně jsou opečovávané, šetrně sbírané a uchovávané, čímž se snažíme eliminovat poškození či následnou plíseň,“ vyzdvihuje pozitiva odběru přímo od pěstitele Sára Čermáková a připomíná: „Jsou pěstované bez chemických postřiků a hnojiv.“ Což o dýních pěstovaných na kvantitu vždycky říci nemůžeme. 

Připraveno ve spolupráci s www.svetdyni.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).