Hlavní navigace

Dýně chutná nasladko i naslano

Sdílet

 Autor: Photl.com
Dýně neslouží jen k výzdobě, své pevné místo má v kuchyni. Pod pokličkou nebo na plechu, naslano i nasladko. Máme pro vás zaručené tipy a recepty na dýňové variace.

Dýně jsou všude kolem nás, jejich barva je nepřehlédnutelná, cena velmi příznivá. Možná i vás už zlákaly ke koupi, ale co s nimi? Teď na podzim jsou nádhernou dekorací našich příbytků a na Halloween si z nich můžeme vydlabat strašáka. Jenže dýně mají mnohem širší využití, nejvíce jim to sluší v kuchyni, pod pokličkou nebo v troubě. V dalším díle našeho seriálu o dýních si společně se Sárou Čermákovou ze Světa dýní (www.svetdyni.cz) povíme, jak lze různé druhy dýní chutně zpracovat. Připravte si svaly a ostré nože, naporcujeme si snídani, oběd, svačinu, ale i večeři.

Dýně na slano si tyká s chilli i pestem

„Zkušení kuchaři tvrdí, že dýně se má péci, jen tak se rozvine její chuť a aroma. Dobrý kuchař nedělá rozdíly mezi dýněmi, výtečný pokrm udělá z kterékoliv dýně,“ říká Sára Čermáková. Pokud tedy vyloženě netrváte na dnes tolik oblíbeném Hokkaidu, které vám ušetří práci s loupáním, výtečnou krémovou polévku zvládnete i z obrovské dýně Goliáš, kterou jsme vám představili jako jednu ze 7 nejznámějších druhů dýně.

Abychom sklízeli ovace strávníků i v případě, že máme dýni v kuchyni poprvé, je třeba vědět, se kterými voňavými ingrediencemi dýně souzní. Budete-li dýni chtít ochutnat naslano, vsaďte na chilli nebo rozmarýn, fantastické chuti dosáhnete i varem v masovém vývaru s bobkovým listem a novým kořením. Špagetovou dýni si pak zamilujete promíchanou s pestem z čerstvé bazalky. Jestli si potrpíte na ostré, dostane vás dýňová variace s harrisou. „Já dýni používám téměř do každého jídla, které připravuji. Protože je hypoalergenní, moje malé děti na ní prakticky vyrůstají od prvních příkrmů, kdy jsem dýni jen povařila a rozmixovala. Například Hokkaido ale obsahuje mnoho karotenu, tak je třeba počítat s tím, že oblečení dětí ponese neodstranitelné následky,“ říká s úsměvem Sára Čermáková. Pokud oranžové skvrny na dětských tričkách ponesete statečně, můžete napříště zkusit jeden z nejoblíbenějších receptů Sáry Čermákové, resp. jejích dětí: těstoviny s dýní. „Nemám žádné přesné recepty, vařím podle chuti, nálady a hlavně od oka. Věřím ale, že vám pomohou dýni více poznat a zařadit ji i do vašeho jídelníčku,“ říká majitelka Světa dýní.

Těstoviny s dýní

Suroviny:

  • dýně
  • česnek
  • med
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • trochu soli
  • těstoviny

Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a dužinu rozkrájíme na kostky. Česnek nakrájíme na plátky, smícháme s rozmarýnem, medem, solí a olivovým olejem. Směs promícháme s dýní a dáme na plech. Pečeme v troubě do měkka. Následně vše rozmixujeme a smícháme s uvařenými těstovinami. Vhodná jsou třeba kolínka.

Odvažte se, zkuste svíčkovou z dýně

Velmi oblíbená je i dýňová polévka, kterou si můžete vyrobit obdobným způsobem. Na plech dáte péct Hokkaido, upečené ho rozmixujete v masovém vývaru, osolíte, přidáte chilli a servírujete s opečenou francouzskou bagetou. Velmi efektně vypadá dýňová polévka servírovaná namísto v talíři přímo v samotné dýni. Pokud se vám ale dýňový jídelníček stále nedostal pod kůži, protože vám v něm chybí kus masa, můžete zkusit pseudosvíčkovou podle Sáry. „Místo klasického zeleninového základu zvolte dýni. Jen ji přidejte až ve chvíli, kdy je maso dostatečně předpečené. Jinak postupujte podle vašeho oblíbeného receptu. Budete překvapeni, jak je taková pseudosvíčková dobrá,“ láká na zkušenou znalkyně dýní.

Nemáte zelí, nudle do polévky nebo brambory? Dejte tam dýni. To není alternace pána, který prodává lyže a vaří v televizi. To je výborný tip, za který budete rádi, až vám dojdou zásoby ve špajzu. Dýně, zvláště pak ta špagetová, skvěle nahradí zelí. Osmažte cibulku, přidejte vydlabanou špagetovou dýni, podlijte, osolte, okyselte a přislaďte – a všichni se budou olizovat. Ať už budete připravovat vepřo-knedlo-dýňo, nebo zvěřinu. 

Čtěte také: Sezóna dýní začíná. Umíte ji připravit?

Sára Čermáková dále doporučuje špagetovou dýni upéct, vydlabat a podávat jako přílohu k pečené rybě. Pokud byste rádi u televize zdravě mlsali, špagetovou dýni neloupejte, jen rozkrojte napůl, ochuťte oblíbeným kořením a pečte. Pěknou dýňovou misku si pak položte do klína a dlabejte, dokud nezůstane jen tenoučká slupka, kterou vyhodíte. Tomu se říká večeře bez špinavého nádobí. Když si ale zakládáte na troše té kultury stolování, přijde vám vhod recept na vajíčka na dýních. „I míchaná vajíčka se dají ozvláštnit. Opečte na pánvi cibulku, přihoďte dýni či cuketu nakrájenou na kostičky a poduste. Když je zelenina měkká, rozklepněte vajíčka, dochuťte a podávejte na talířku s opečenou bagetou,“ přidává další recept Sára Čermáková.

Zkuste dýni také v bramborácích – polovinu brambor nahraďte dýní. Zachutnat může i gratinovaná s Gorgonzolou, studená v dýňové pomazánce, nebo zkuste dýňový kečup. Hokkaido lze jíst i syrové, připravené jako buřty s cibulí, jíst se dají i smažené dýňové květy.

Semínka nepatří do koše

Většina lidí, kteří dýni zpracovávají, vydlabou semínka a ke zpracování využijí jen dužninu. To je ale chyba, připravují se tak o zdravou delikatesu třeba k vínu. „Semínka properte, zbavte vlásečnic, mírně nasolte a pár minut pečte v troubě. A výsledek? Skvělá náhrada brambůrků a k tomu nabitá zinkem, potřebným k dobré imunitě,“ vyzdvihuje zdravotní aspekty konzumace dýňových semínek Sára Čermáková. Více o zdravotních účincích dýňových semínek a dýni obecně přineseme už v dalším pokračování dýňového seriálu.

Jestliže si chcete dopřát „oříšků“ plnou misku, volte větší dýně, které nejsou tak dužnaté, zato plné semínek. Optimální je tak dýně Goliáš, Marina, ale i Hokkaido. Nevhodná je máslová dýně.

Dýně nasladko zbožňuje vůni skořice i badyánu

Dýně je natolik univerzální podzimní kráska, že uchvátí chuťové buňky jak naslano, tak i nasladko. Neznámější jsou asi kompoty, kdy se z dužniny dýně vydlabávají kuličky nebo krájí kostky, které se pak v cukrovo – skořicovém nálevu s plátky citronů zavařují. Oblíbené je i zavařování s badyánem, pomerančovým džusem nebo v nálevu à la hruškový kompot. „Na zavaření sladkého kompotu bych doporučila třeba dýni velkoplodou Goliáše či muškátovou,“ radí Sára Čermáková. Tyto druhy se hodí i na přípravu džemů či k odšťavení ve výtečný džus.

Dýni ale můžete nakrájet i na tenké plátky, obalit v cukru a usušit v sušičce. Stejnou kalorickou bombu si můžete připravit i v obyčejné troubě. Kandované ovoce vhodné třeba do vánoční štoly snadno a rychle: na kilogram dýňových kostiček svaříte 1/2 kg cukru a šťávu z jednoho pomeranče. Necháte jeden den odležet, scedíte a sušíte v troubě. Hotovou dýni pocukrujte moučkovým cukrem a vkládejte spolu s celou skořicí do sklenice. Ke zpracování je třeba použít jen tvrdou dužninu.

Čtěte k tématu: Dýně Hokkaidó – nejlepší je pečená

Dýně, to není jen kompot ze školní jídelny. Je to variabilní zelenina, kterou si vychutnáte jak nasladko, tak naslano, syrovou, pečenou, zavařenou, sušenou, ale i syrovou. Znáte variabilnější plodinu, která navíc v nezměněném stavu vydrží ve špajzu i půl roku? (Více si o skladování povíme v jednom z dalších dílů seriálu.)

Připraveno ve spolupráci s www.svetdyni.cz, kde najdete další výborné recepty z dýní.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).